Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 05.06.2012.
15:09
rts rs A

Još jedan klijent pobedio banku

Fizičko lice pobedilo banku na sudu. U toj banci ne žele da komentarišu presudu dok ne bude pravosnažna. Da to nije usamljen slučaj, potvrđuje podatak da se od stupanja na snagu Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga bilo više od 700 prigovora. Nedavno je prvi osnovni sud doneo je presudu po kojoj je Hipo Alpe-Adrija banka dužna da klijentu isplati retroaktivno novac zato što je podigla ugovoreni fiksni deo kamatne stope na stambeni kredit.

U Srbiji je nedavno doneta prva presuda po Zakonu o zaštiti potrošača. Na Sudu, fizičko lice pobedilo je banku
 

Dobio banku na sudu: Vraća mu 340.000 din i zateznu kamatu

Nedavno je prvi osnovni sud doneo je presudu po kojoj je Hipo Alpe-Adrija banka dužna da klijentu isplati retroaktivno novac zato što je podigla ugovoreni fiksni deo kamatne stope na stambeni kredit. Reč je o 10.000 dinara mesečno, sa zateznom kamatom za period od januara 2009. do novembra 2011.

O samovolji i lošem tretmanu u bankama, neretko slušamo. Retko čujemo da se tome staje na put. Ovo je primer u kome je klijent, na sudu, dokazao da banka nije u pravu.

Advokat oštećenog Vojin Biljić kaže da je klijent bio korisnik stambenog kredita, banka je donela odluku da se poveća kamatna stopa, međutim on nije obavešten o tome.

Prema njegovim rečima, na osnovu toga banka mu je uzimala 10 hiljada dinara mesečno. Biljić kaže da je sud utvrdio apsolutnu ništavnost te odredbe.

U banci koja je izgubila spor ne žele da komentarišu presudu dok ona ne postane pravosnažna. Da ovo nije usamljen slučaj, potvrđuje podatak da se od stupanja na snagu Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga bilo više od 700 prigovora.

Međutim, retko koji od njih dobije epilog na sudu.

Goran Papović iz Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača rekao je da je NOP za 150 korisnika zajedno sa jednom bankom uspeo da vrati kamatnu stopu, ali je ostao problem oko retroaktivnosti svega toga.

Građani se NB, koja ima dodatna ovlašćenja, najčešće žale na to kako su banke uskladile ugovore sa novim pravilima.

"Narodna banka Srbije može naloziti banci da otkloni utvrđenu nezakonitost po prigovoru uz izricanje novčane kazne prema toj banci", rekla je Radica Dimitrijević iz NBS.

Prema Zakonu o zaštiti korisnika finansijskih usluga, Centralna banka do sada je kaznila dve banke.

Utorak 05.06.2012. 16:06
ŽELIMO nazad SRPSKE BANKE ! Lopovi iz DOS-A su ih uništili da bi došli stranci koji dobit odnose iz Srbije !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online