Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 20.01.2010.
17:57
Tanjug A

Privatnici pozivaju na bojkot javnih preduzeća

Više stotina malih, srednjih i velikih preduzeća iz svih delova Srbije uputilo je danas pismeno upozorenje javnim preduzećima i Vladi da će, u slučaju da izvršna vlast pristane na povećanje plata u javnim preduzećima, pozvati privatne kompanije u Srbiji da obustave sva plaćanja tim preduzećima, koja traže nerealne povišice zarada.

Vlasnici malih, srednjih i velikih preduzeća bojkotuju do izmirenja dugovanja
Kako je navedeno u saopštenju Unije poslodavaca Srbije (UPS), u narednim mesecima privrednici će potpisati međusobni ugovor o bojkotu svakog javnog preduzeća, koje ne plaća za obavljene poslove i time tera privatne kompanije u nelikvidnost, zaključeno je na sastanku direktora 44 srednja i velika preduzeća u Srbiji i rukovodstva UPS-a.

"Pošto je država nesposobna da uvede red u sistem plaćanja, a trgovinskim sudovima trebaju godine da reše proste sporove, privatne kompanije će se ubuduće kolektivnim bojkotom zaštiti od svakog lokalnog ili republičkog javnog preduzeća i bojkotovaće ga sve do trenutka dok ne isplati svoja dugovanja", navedeno je u saopštenju UPS-a.

Kako je navedeno, biće kreiran i veb sajt na kome će svakodnevno biti objavljivano koja su javna preduzeća najveći dužnici privatnim kompanijama, kako bi privatne kompanije bile pravovremeno informisane i izbegle da zaključuju poslovne aranžmane sa tim javnim preduzećima.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić poručio je danas da se neće dozvoliti ucene zaposlenih u javnom sektoru i poručio im da ako neko nije zadovoljan visinom plate treba da traži drugi posao.

"Ne može sindikat EPS-a da traži povećanje plate od 17 odsto i to na bazi povećanja cene struje od 20 odsto, a da su njihove prosečne plate oko 50.000 dinara", rekao je Dinkić.

Ministar je naglasio da bi to značilo da bi penzioneri, od kojih 800.000 prima penziju ispod 15.000 dinara, platili skuplju struju i da bi na taj način finanisrali one koji već imaju velike plate. On je postavio pitanje zašto se na primer radnicima "Kuršumlije", koji nemaju posao, ne bi ponudio rad u jednom takvom preduzeću.

Privatna preduzeća su ogorčena najnovijim najavama o povećanju plata u EPS-u, Telekomu Srbije i Železnicama Srbije i pružaju punu podršku svim članovima Vlade Srbije, koji su protiv tog povećanja plata u "državnim monopolističkim preduzećima".

"Nedopustivo je da grupa zaposlenih u javnim preduzećima ucenjuje čitavu državu, i to u trenutku kada je došlo do pomeranja kursa evra, povećanja akciza na naftne derivate i kada je najavljeno poskupljenje struje od 10 odsto za građane, a 20 odsto za privredu koja preračunom angažovane snage, plaća u proseku duplo veću cenu električne energije, što će znatno otežati situaciju u polulikvidnoj i ekonomskom krizom opterećenoj privredi", ističe se u saopštenju.

U isto vreme, kada su javna preduzeća najveći dužnici privatnim kompanijama, zbog čega je 70.040 preduzeća u Srbiji nelikvidno ili ima blokirane račune, privreda neće dopustiti povećanje zarada u ovim preduzećima, već zahteva da se prvo namire svi dugovi javnih preduzeća prema privatnim kompanijama.

Sreda 20.01.2010. 19:49
Drzava se i raspada zbog DInkica i njemu slicnih drugara koji su samo za kradju sposobni, ni za sta vise. O ekonomiji znaju kolko i o Madagaskaru. Zato lepo, kao 2000. godine - gradjanska "neposlusnost"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online