Utorak 28. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 24.05.2012.
17:17
Beta A

Đogović: Dinar će nastaviti da slabi

Ekonomista Saša Đogović izjavio je da slabljenje dinara ne može da se zaustavi jer domaća valuta predstavlja ogledalo slabe i nekonkurentne srpske privrede.

Slabljenje dinara ne može da se zaustavi jer domaća valuta predstavlja ogledalo slabe i nekonkurentne srpske privrede: Saša Đogović
 

"Sada niko ne može precizno da kaže gde će i kako dinar završiti osim da će se slabljenje nastaviti tokom većeg dela ove godine", kazao je Đogović i istakao da privreda Srbije ima izuzetno slabe i loše izvozne performanse zbog čega je logično da ni dinar ne može da ima "jake mišiće".

Đogović, koji je i saradnik u Institutu za tržišna istraživanja, kazao je da je dinar i dalje precenjena valuta.

"Živeli smo u bajci 'Carevo novo odelo' u kojoj su svi pričali da car odnosno dinar ima fantastično novo odelo i fantastičnu moć, a u stvari kada zagrebemo ispod kvazi odela dolazimo do ogoljene realnosti u kojoj rastu deficiti na svim nivoima - budžzetski, trgovinski i platno-bilansni uz glopirajuće zaduživanje", naglasio je on.

Dinar je danas oslabio prema evru za 0,6 odsto i zvanični srednji kurs iznosi 115,4638 dinara za jedan evro, što je najniža vrednost domaće valute prema evropskoj.

Đogović je dodao da je "žutim kartonom" od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odnosno zamrzavanjem aranžmana krajem januara ove godine izbačen i poslednji kamičak garanta makroekonomske stabilnosti u Srbiji. MMF je time ukazao na neefikasnot ekonomske politike vlade, kazao je Đogović, što je za posledicu, kako je ocenio, imalo postepeni otklon investitora od srpskog tržišta i sve veći odliva kapitala iz Srbije, čim je došlo i do "proklizavanja" i deprecijacije dinara. Taj trend će se će se nastaviti dok se ne sklopi novi aranžman sa MMF, kazao je on, ali je istakao da će novi aranžman zahtevati znatno bolnije i rigoroznije mere i suštinske transformacije javnog sektora na svim nivoima i bez odlaganja.

Dinaru se crno piše

Đogović je rekao i da se devizne rezerve troše brzo u odbranu neodbraninjivog, jer devizni kurs nema realnu osnovu na kojoj bi počivao.

"Do sada je oko 900 miliona evra prodato i taj trend će se nastaviti. Moguće je da će u određenom trenutku doći do zaoštravanja monetarne politike i povećanja referentne kamatne stope, ali to ne znači da može doći do zaustavljanja trenda deprecijacije", ocenio je Đogović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online