Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 22.05.2012.
16:22
Beta A

Većina građana smatra da se budžet troši nenamenski

Više od 70 odsto stanovnika četiri najveća grada u Srbiji smatra da se budžet troši nenamenski i da ga stranke tretiraju kao privatnu kasu, objavila je Kontakt organizacija civilnog društva (KOCD). Na konferenciji za novinare Marko Stojanović iz Građanksih incijativa, članice KOCD, je rekao da 81 odsto isptanika smatra da tajkuni imaju veći korist od budžeta, nego što to imaju najugroženiji građani.

81% ispitanika (od njih 804) smatra da tajkuni imaju veći korist od budžeta, nego najugroženiji građani

Ankete o učešću građana u budžetskom procesu koji je KOCD sporeveo u februaru, prema njegovim rečima, urađena je u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu na "prigodnom uzorku" od 804 građana i građanke.

Stojanović je istakao da 96 odsto stanovnika ta četiri grada, koji ubiru najveći poreski prihod, smatra da bi smanjenje siromaštva trebalo da bude jedan od prioriteta svakog državnog budžeta. Prema njegovim rečima, 92 odsto građana je u anketi reklo da plaća neku vrstu poreza, a 88 da zna da se budžet puni i o od poreskih prihoda.

U aneti KOCD 88 odasto ispitanika je reklo da ih zanima kako se planira i troši državni budžet, a još više, 93 odsto građa, zainteresovano je da se ukljuci u taj proces. Prema rečima Stojanovića, 88 odsto građana je reklo da prepoznaje načine kako bi mogla da se uključi, ali 87 odsto ne vidi adekvatne mehanizme ko da to uradi.

On je istakao da vlasti Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca, prema anketi KOCD-a, ne pitaju građane šta treba da budu budžetski prioriteti u narednoj godini. Na pitanje da li je lokalna samuoprava pitala šta treba da budu prioriteti za finansiranje sledeće godine niko nije odgovorio potvrdno, rekao je Stojanović. Dodao je da se 95 odsto ispitanika izjasnilo da bi popunilo anketu lokalne samopuravave o budžetskim propritetima, kada bi takva anketa postojala.

Stojanović je napomenuo da 55 odsto građana prati vesti koje se tiči budžeta, a da polovina ukupnog broja ispitanika smatra da je dobro informisana. Na ptanje da li im je budžetska i poreska politika bitniija od politike prema Kosovu 69 je odgovorilo negativno, dok je 61 odsto reklo da nije važnija ni od evropskih integracija.

Predstavnici članica KOCD su najavikli da će 28 maja u osam gradova Srbije započeti kamapanju gde će predstavnicke državne i lokalne vlasti upoznati sa rezultatima ankete i predlogom za osnivanje instutucionalnog mehanizma za povećanje uticaja građana u budžetskim procesima.

POVEZANE VESTI

Utorak 22.05.2012. 16:29
Kuća mora imati domaćina..a ne rasipnika... Ovde država pomaže milionere a ne sirotinju! Stvarno..bre..i ovi što rade po tim izmišljenim agencijama koje muzu milijardu evra godišnje budžet Srbije..zar misle da je to normalno???
Utorak 22.05.2012. 18:02
smesno.....koji budzet??? zivimo na kredit a sa buzetom vracamo kredit odnosno jedva i kamatu a nasi vladari samo podpisuju nove kredite i ZATO NIJEDAN PREDSEDNIK NEMOZE da nama omoguci boli zivot sve i da hoce....primitivni svetski sistem. (banke vladaju svetom a ne politicari)
Utorak 22.05.2012. 16:20
i OPET glasali za istu ekipu?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online