Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 19.05.2012.
16:09 >> 16:37h
Večernje novosti A

Srbi rasprodaju sve samo da prežive

Pritisnuti finansijskim teškoćama, građani sve češće kucaju na vrata zalagaonica i ostavljaju porodično zlato i srebro, umetnine, ali i stanove i kola.

Zalaže se zlato, nekretnine, slike, nakit, samo da se dođe do novca za račune
 

Dok su ranije u beogradskim zalagaonicama glavne "mušterije" bili osiromašeni penzioneri, bivši profesori, udovice direktora, ali i kockari i narkomani kad upadnu u nevolje s poveriocima, danas su to sve češće "obični" ljudi, pripadnici srednjeg sloja.

"Kad bi građani pozajmice u zalagaonicama uzimali da investiraju u nešto ili razviju biznis, to bi bilo dobro, jer bi podstaklo privredu. Međutim, tužno je i opasno to što moraju da zalažu najvredniju porodičnu imovinu da bi imali da plate nagomilane komunalne račune, da vrate rate za kredite, ili zadovolje dečje potrepštine", kaže ekonomista Goran Nikolić.

Niko ne zna koliko u našoj zemlji postoji zalagaonica, niti iko kontroliše koliko novca obrću godišnje jer, kako kažu u Agenciji za privredne registre, ne postoji nijedan zakon koji reguliše njihov rad. Tako se uspomene zalažu i u pojedinim pekarama.

"Kod nas se samo dve zalagaonice vode pod tom delatnošću, jer su registrovane pre 2005. godine, dok se ostale vode kao menjačnice, antikvarnice, juvelirnice. Ipak, najčešća šifra delatnosti je 'ostale pomoćne delatnosti u pružanju finansijskih usluga, osim osiguranja i penzionih fondova'", kaže Gabrijela Petković Jovanović iz APR.

Grube procene su da u celoj zemlji ima nekoliko stotina zalagaonica, koje posluju pod drugom firmom, a samo u glavnom gradu ih ima više desetina. Ipak, na "žutim stranama", pod oznakom zalagaonice može se naći samo 14, od kojih 12 u prestonici.

"Građanima je najpotrebnija gotovina. Najčešće donose zlato, koje plaćamo 20 evra po gramu, ali nude i automobile, stanove, vredne starine, slike, pa čak i polovne tehničke uređaje, televizore i mobilne telefone", kaže vlasnik jedne beogradske zalagaonice.

On objašnjava da klijent sam određuje dinamiku otplate pozajmice i da se svaki treći ne vrati po založene stvari. Među stvarima koje zauvek ostaju zalagaoničarima ima i sasvim novih ručnih satova, kamera, dragog kamenja i tepiha.

Zalagaoničari primećuju da građani više nemaju mnogo vrednih stvari, pa nude sve beznačajnije predmete. "Bilo je slučajeva da su nam nudili i svinje", kažu u zalagaonici u Subotici.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online