Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 11.05.2012.
13:07
N. S. Preradović - Vesti A

"Nema nam spasa!"

Vlada Srbije koju će formirati oni koji su i dosad vladali biće novo akcionarsko društvo za podelu plena. Neće imati kredibilitet niti će biti racionalna, a osiromašenim građanima Srbije biće samo gore, kaže za "Vesti" Milan Knežević, vlasnik kompanije "Modus" i potpredsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća.

Biznismen Milan Knežević: Biće sve gore i gore
 

Kako tumačite izborne rezultate?
- To što su oni koji su loše vladali četiri godine dobili najviše glasova, može se pripisati inerciji građana i neviđenoj medijskoj manipulaciji. Diktatura u medijskoj sferi je gora nego u Miloševićevo vreme. Ipak, ako se uzme u obzir celo glasačko telo, dakle i oni koji nisu izašli na izbore, stranka Borisa Tadića dobila je svega 12 odsto glasova. Građanima se ne piše ništa dobro, a koalicioni partneri vladaće po principu "Ne diraj me - ne diram te". Skupština će, kao i dosad, raditi kao još jedna vladina agencija - i to agencija za brzopotezno usvajanje vladinih zakona.
 

Turci jedva čekaju...

Velika je iluzija ono što zagovara Privredna komora Srbije, a to je da treba tražiti treća tržišta. Tržišta se strateški osvajaju, a ne padaju s neba. Sada se priča o Turskoj, kao da samo čekaju na nas. Na žalost, mi privrednici znamo koliko mukotrpno treba da se radi da bi se osvojilo novo tržište. Mislim da novoj vladi izvoz neće biti prioritet, na pameti im je samo izborna kombinatorika.

Šta će se dešavati na ekonomskom polju?
- Biće sve gore i gore. Nijedna od najavljenih reformi neće biti sprovedena. Sve vreme najavljuju poresku reformu, a 60 odsto obveznika ne plaća porez. Dinar pada, a niko ništa ne preduzima. Da bi se zaustavio pad domaće valute potrebno je privući strane investicije, održati doznake bar na postojećem nivou i povećati izvoz. Na žalost izvoz je sve tanji, a strane investitore privlačimo samo ako im damo 9.000 evra po radnom mestu. To je suludo i liči privlačenju novih mornara na nasukani brod.


Da će dinar padati i posle formiranja Vlade?
- Mislim da će već početkom jeseni biti potrebno dati 120 dinara za jedan evro. Smatram da ova Vlada neće izdržati godinu dana.


Na osnovu čega to mislite?
- Industrijska proizvodnja sve više će padati, a nezaposlenost rasti. MMF će tražiti da se zamrznu plate i penzije, da se sprovede privatizacija jednog dela javnih preduzeća, a tražiće i radikalnu kontrolu javne potrošnje. Ukoliko to srpska Vlada prihvati, nastaće potpuni haos.


Kakvo je stanje u tekstilnoj industriji?
- Moje iskustvo kao predsednika udruženja tekstilnih radnika jeste da osam godina nemamo nikakav uticaj na Vladu i na donošenje zakona koji se direktno nas tiču i koji bi unapredili poslovanje u Srbiji. Ključni problem je taj što je država uspostavila odnos prema privrednicima takav da uzme sve, a preduzetniku šta ostane. To je dovelo do toga da preduzeća propadaju.
 

Jedno mesto u Skupštini

Bili ste na listi naprednjaka, da li ste zadovoljni rezultatom izbora?
- Srpska napredna stranka dobila je najviše glasova i mi koji smo je kao Asocijacija malih i srednjih preduzeća podržali na osnovu dogovora, dobićemo jedno poslaničko mesto. Znači, imaćemo bar jednog privrednika u Skupštini Srbije da zastupa naše stavove.

POVEZANE VESTI

Petak 11.05.2012. 14:19
URS- udruzeno raspadanje srbije se nastavlja. To vise niko ne moze da spreci. Nema te ekonomije, nema tih investicija, koje mogu da zaustave ovu drustveno-ekonomsko-politicku apokalipsu srbije.
Petak 11.05.2012. 14:40
sta nam je ciniti kad lopovi kolo vode
Nedelja 13.05.2012. 09:49
Tako ipak ne sme da se govori, život mora da se odvija bez obzira na to ko je na vlasti, ili ko će biti na vlasti. Depresije, apatije i samoubistava samo tako mogu da se spreče.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online