Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 03.05.2012.
09:11
Alo A

Izgubićemo 50.000 radnih mesta!

Zajedničkim proglasom predstavnika vlade, sindikata i poslodavaca, na Međunarodni dan rada 2001. godine, osnovan je prvi socijalno-ekonomski savet Srbije u cilju poboljšanja položaja zaposlenih i poslodavaca.

Redovi za posao sve veći
 

Jedanaest godina kasnije, niko od njih nije imao razloga za prvomajsko slavlje, ističe u intervjuu za "Alo!" Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije i predsedavajući SES-a.

Posla samo u vladi

- Koliko su realna izborna obećanja stranaka o otvaranju novih radna mesta i prilivu stranih investicija?
- Očekivao sam da će u kampanji biti manje takvog populizma, a da će se stranke okrenuti poboljšanju privrednog ambijenta. Međutim, zahteve privrede kao što su plaćanje PDV-a po naplati, kao i limitiranje perioda plaćanja obaveza je usvojila samo jedna stranka. Ako sve ostane na obećanjima, bez promene poslovnog ambijenta, onda nema govora o otvaranju novih radnih mesta i privlačenju investicija, osim ako ne misle da ta nova radna mesta otvaraju u vladi.

- Uzimajući u obzir da raste broj ugašenih firmi i da je svakim danom sve više nezaposlenih, dok i neki koji rade ne primaju platu, jasno je da u Srbiji više nema smisla slaviti 1. maj kao praznik rada.


- Kada će trend rasta nezaposlenosti biti zaustavljen?

- Gašenje radnih mesta će biti zaustavljeno kad se privredi dozvoli da ima dalji rast. Preduslov za to je popravljanje privrednog ambijenta, podizanje efikasnosti državne uprave i reformisanje sudstva. Ako se poslodavcima ne omogući dalji razvoj, onda neće ni imati potrebu za novom radnom snagom.


- Šta konkretno treba preduzeti da bi se pokrenula privreda?
- Neophodno je pre svega smanjiti fiskalna i parafiskalna opterećenja kako bi privreda mogla da reinvestira deo dobiti u budućnost, a ne da sve potroši na plate i dadžbine. Jeste da imamo mali porez na profit, ali do njega ne možemo da dođemo jer nam ga država uzme kroz više od 300 neporeskih nameta. Njihov broj raste iz godine u godinu, pa ako je to način na koji političari pomažu osnivanje malih i srednjih preduzeća, onda ne treba ni da nam pomažu.


- Šta poslodavci i zaposleni treba da očekuju do kraja godine, uzimajući u obzir prognozu privrednog rasta od 0,5 odsto?
- Predstoji nam „bitka“ između onih koji će biti novozaposleni u novim firmama najavljenih investitora i onih koji će ostati bez posla u već postojećim firmama. Ako nova vlada ne smanji državna zahvatanja, veliki broj poslodavaca će posao prebaciti u sivu ekonomiju. Teško je reći koliko će radnih mesta time zvanično biti ugašeno, ali procena je da će samo zbog povećanja minimalnih plata od 13 odsto koje nije praćeno povećanjem proizvodnje biti izgubljeno do 50.000 radnih mesta. Teško da će nove strane firme zaposliti toliko radnika.


- Prema poslednjim podacima, samo 18 odsto firmi izmiruje zarade ne vreme. Da li je to posledica nesavesnosti poslodavaca?

- U Srbiji je trenutno više od 50.000 firmi u blokadi ili pred stečajem, zbog čega su prestali da izmiruju obaveze i prema radnicima. Međutim, sigurno ima i onih zaista neodgovornih poslodavaca koji vide da ih država zbog toga ne juri niti im preti sankcijama pa to koriste.


- Ko su ti nesavesni poslodavci?
- Jasno je da vlasnici privatnih firmi, osim izuzetaka, nemaju uticaj i zaštitu od države da bi mogli neodgovorno da se ponašaju. Tako da su uglavnom javna preduzeća, gubitaši sa velikim brojem zaposlenih, ta koja su nesavesna i ne plaćaju obeze prema radnicima, a država im to dozvoljava radi socijalnog mira. Prema procenama, takve firme duguju budžetu od sedam do 10 miliona evra, što je skoro trećina našeg BDP-a.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 03.05.2012. 14:21
Ako ih ne maknemo..na kraju će samo vlast imati posao..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online