Nedelja 29. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 06.04.2012.
10:10
Večernje novosti A

Dnevno se ugasi 10 radnji u Srbiji

Preduzetnika, zanatlija i njihovih zaposlenih u Srbiji je iz godine u godinu sve manje. Do krize ovaj sektor je "hranio" 571.019 ljudi, a danas, tri godine kasnije, zapošljava ih 168.000 manje. Samo poslednja godina među preduzetnicima je podelila blizu 40.00 otkaza, a broj radnji smanjila za 3.661. Svaki dan je u proseku kačio deset "katanaca", navode beogradski mediji.

Gledano kroz procente, od posla je tokom 2011. odustalo najviše preduzetnika u Nišu. Broj njihovih zaposlenih je za godinu dana smanjen za petinu i sada ih je 20.875. U Subotici je 17 odsto manje radnika, a u Sremskoj Mitrovici 16 odsto. U Beogradu je bez posla ostalo oko 12.000 preduzetnika i njihovih radnika.

U Zajednici preduzetnika Privredne komore Srbije kao velike probleme ističu nagomilana dugovanja, više od dve milijarde dinara, na ime nezimirenih poreza i doprinosa.

Foto: Ilustracija

Ali i parafisklane namete, koje lokalne samouprave same propisuju. Stručnjaci napominju da odgovor treba tražiti i u nepredvidivosti opterećenja koje preduzetnik treba da plati.

- Kada se uporedi iznos poreza i davanja preduzeća u Nemačkoj sa situacijom u Srbiji, stiče se utisak da su ovde uslovi za preduzetnike povoljniji. Postavlja se pitanje gde je onda problem - kaže ekonomista Dejan Tadić.

Danas se naplata komunalne takse, uz koju ide i taksa za reklamu i zauzimanje javne površine, određuje u zavisnosti od šifre delatnosti kao i od lokacije u kojoj posluje to preduzeće. Kao i sve u Srbiji tako je i ovo zloupotrebljeno od većine opština, jer im je ostavljeno da same kreiraju ove namete, navodi beogradski list.

Precizni procentualni iznos ovih nameta od svega zavisi. Možda upravo ovde leži jedan od problema, jer preduzetnik ne zna koliki će za njega biti namet i da li će biti promenjen u zavisnosti od karaktera opštinske vlasti.

Tadić napominje i razlike u obračunu poreza na lični dohodak. Koliko će platiti zaposleni u Nemačkoj zavisi kojoj od šest poreskih klasa pripada. Da li je u braku, da li partner radi, da li ima dece i koliko ljudi izdržava. U Srbiji porez na dohodak građana iznosi 12 odsto.

POVEZANE VESTI

Petak 06.04.2012. 12:00
Kada se uporedi iznos poreza i davanja preduzeća u Nemačkoj sa situacijom u Srbiji, stiče se utisak da su ovde uslovi za preduzetnike povoljniji. Postavlja se pitanje gde je onda problem - kaže ekonomista Dejan Tadić. PROBLEM JE NEUKI EKONOMISTO STO JE TAMO PROMET VECI BAREM 10 PUTA NEGO OVDE,DA TE JA NAUCIM.. SAMIM TIM I VECA ZARADA PA MOZES PLACATI POREZE REDOVNO..ETO.. SEDI 1.!
Petak 06.04.2012. 10:29
Trebalo je da stoji "dnevno se silom zatvori deset radnji"...onaj ko je drzao radnju a medju njima sam i ja zna sta to znaci...ja sam to uradila davno jer sam pomalo vidovita i znala sam da u rupu bez dna uzalud ubacujes...Imala sam poreza koliko i jedan supermarket a moja radnjica je bila deset puta manja...zatvaranjem i ja i moje dve radnice ponovo smo bile na birou sto je vidim bolje ovoj drzavi nego da se prosiri trgovina i zaposli vise ljudi...al dobro srecom pa sam se izvukla a sta da rade oni koji su svojom delatnoscu izdrzavali porodice? sta da rade radnici zaposleni kod tih sto zatvorise radnje...para u svakom slucaju nigde...kod nas je obicaj "veca steta od koristi"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online