Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 28.03.2012.
11:14
Novosti A

Veliki u igri za Komercijalnu banku

U toku su pripreme za prodaju najbolje domaće banke. Prema najavama, za kupovinu značajnog udela zainteresovani su najjači svetski igrači, pišu Novosti.

 Očekuje se privatizacija najveće srpske banke

Koje kompanije su ispunile uslove da konkurišu za privatizacionog savetnika za prodaju Komercijalne banke, biće poznato u petak kada će se napraviti uži izbor kandidata.

Ovim Komercijalna banka pravi prve korake ka budućoj privatizaciji, koja će uslediti tek posle državne dokapitalizacije.

UČEŠĆE


Evropska banka za obnovu i razvoj postala je manjinski akcionar Komercijalne banke 2006. godine, kada je sa državom potpisala ugovor o dokapitalizaciji 25 odsto kapitala ove srpske banke. Nova dokapitalizacija ugovorena je krajem 2009. godine, kada su kada su EBRD, IFC, nemački DEG i međunarodni Svedfond uložili 120 miliona evra, a država zadržala pravo da do kraja 2012. godine prati ovo ulaganje i ostane većinski vlasnik. Ako država ne bi dokapitalizovala Komercijalnu banku, 1. januara 2013. godine, po ugovoru, udeo Republike Srbije smanjio bi se na račun povećanja udela ovih finansijskih institucija.

To što je država odlučila da zadrži većinski udeo u Komercijalnoj banci, za šta će iz budžeta isplatiti 102 miliona evra, ne znači da banka neće biti prodata, već samo da će država ostvariti veći prihod od buduće privatizacije.

Prema ranijim najavama, ova banka trebalo bi da bude prodata do kraja 2015. godine, a u ceo postupak se krenulo izborom privatizacionog savetnika, putem oglasa objavljenog u "Fajnenšl tajmsu".

S obzirom na to da je reč o jakoj domaćoj banci, koja je lane ostvarila rast dobiti od oko 40 odsto, dostigavši oko 3,5 milijardi dinara, ne čudi da se, u ulozi budućeg vlasnika vide najjače svetske banke. Među njima se, nezvanično, pominje i Dojče banka.

Država je vlasnik 42,6 odsto kapitala Komercijalne banke, a posle kupovine akcija koje će banka emitovati 4. aprila, ostaće na toj poziciji. Drugi najveći akcionar, Evropska banka za obnovu i razvoj, takođe ostaje na istoj poziciji koju trenutno ima sa 25 odsto učešća.

POVEZANE VESTI

Sreda 28.03.2012. 11:26
Srbiji su potrebne domace banke ciji profit ostaje ovde..kod nas... Strane banke iznose svu dobit odavde i tako jacaju privrede svojih zemalja.. Dinkic ce morati odgovarati kad-tad zato sto je ugusio i zatvoruo sve velike srpske banke.. Evo gore..klasican primer..Za samo godinu dana Komercijalna banka je ostvarila cistu dobit od oko 35 miliona evra... Ne moze nam biti sve jedno hoce li te pare ostati ovde ili iznete u npr.Nemacku..
Sreda 28.03.2012. 11:22
"normalna stvar" za Srbiju.... velike banke traže od matičnih zemalja da ih dokapitalizuju i spašavaju od krize, a srbistan prepušta najjaču banku stranom kapitalu... baš "divno"...
Sreda 28.03.2012. 11:54
Umesto da pomognu na sve raspoložive načine domaće banke oni i to prodaju po diktatu onog kome ne odgovara da Srbija ima išta svoje što donosi zaradu. I čerečenje je malo za pojedine kvislinge.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online