Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 28.03.2012.
05:23
Večernje novosti A

Građani državi duguju 50 milijardi dinara

Sve više građana kasni s izmirenjem mesečnih troškova, mnogi zbog nemaštine potpuno odustaju od plaćanja. Svaka peta porodica preskoči bar jedan račun, a pola miliona kasni.

Zbog nemaštine građani odustaju od plaćanja računa
 

Zbog sve teže ekonomske situacije i siromaštva, građani Srbije masovno kasne s plaćanjem računa, a mnogi s vremenom i potpuno odustaju. U proseku, svako peto domaćinstvo ne plaća redovno bar jedan račun, a oko pola miliona ljudi konstantno kasni s izmirenjem obaveza.

Kada se sve sabere, dug građana Srbije za različite račune odavno je premašio 50 milijardi dinara! Najređe plaćaju struju i grejanje, a najmanje kasne s plaćanjem fiksnog telefona, jer "Telekom" posle samo dva meseca kašnjenja "seče žice". Zato im je naplata, kako kažu, čak 95 odsto. I kablovski operateri su rigorozni, pa ako preko njih građani plaćaju i internet, neplatišama prvo smanjuju brzinu, a zatim, takođe, isključuju signal. Zato su dugovanja za "kablovsku", kako kažu od operatera, relativno mala.

Ali oko 1,7 miliona domaćinstava u zemlji duguje desetine milijardi za struju. Kako kažu u EPS, potraživanja samo od fizičkih lica iznose 43 milijarde dinara. Dug domaćinstava za grejanje prošle zime dostigao je oko devet milijardi dinara u celoj zemlji. Samo u Beogradu građani duguju oko 1,5 milijardi dinara za "Infostan" (u okviru kog je grejanje najveća stavka). Ovo preduzeće je zbog neplaćenih računa presavilo tabak i prošle godine tužilo oko 45.000 ljudi.

Kragujevčani, prema rečima direktora Javno-stambenog preduzeća Kragujevac Slavoljuba Jelića, ukupno duguju 870 miliona za iznošenje smeća, gradsko građevinsko zemljište, grejanje i stambeno. Najstariji dugovi "vuku se" još iz 2003:

Nišlije JK preduzeću "Objedinjena naplata" duguju 706.258.872 dinara, kaže Miloš Nikolić iz ovog preduzeća, i objašnjava da su tokom zime platiše daleko ažurnije nego leti.

U Novom Sadu, prema rečima Gordane Galešev iz JP "Informatika", dug građana narastao je na milijardu dinara. Prošle godine, u dva navrata, "Informatika" je tužila 22.000 domaćinstva.
 

Mnogo je dužnika i u drugim gradovima. Tako, recimo, Čačani duguju za režije oko pola milijarde dinara, Valjevci oko 700 miliona, u Subotici samo toplana potražuje 41 milion, Užičani za grejanje duguju više od 50 miliona... Koliko su građani "posustali" pod teretom sve većih izdataka možda, ipak, najbolje pokazuje primer Zrenjanina, gde su krajem 2010. za iznošenje smeća i čišćenje zgrada dugovali oko 20 miliona dinara, a na kraju prošle godine skoro duplo više (38 miliona)!

Bez obzira na nemaštinu, građani će ipak do 2015. većinu dugova morati da izmire, bar kad su u pitanju struja, grejanje i gas. Jer za tri godine otvara se tržište energenata i dolaze strane kompanije koje će biti mnogo rigoroznije prema  neplatišama.

POVEZANE VESTI

Sreda 28.03.2012. 05:41
Ne duguju gradjani nista,jer je vlast sve njihovo opljackala. Lopove za gusu,ili se siromasni Srbi ujedinjujte,lakse ce te kupiti jedan hleb.
Sreda 28.03.2012. 07:49
Сиромашни људи, немојте се јести између себе. Једите богате, они су укуснији!
Sreda 28.03.2012. 08:44
Građani državi duguju 50 milijardi dinara A sta duguje DRZAVA GRADJANIMA?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online