Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 13.01.2010.
23:21
Tanjug A

Auto-industrija izlazi iz krize

Nemci su dovukli u Detroit "tešku mašineriju", Amerikanci očekuju oporavak, dok azijski proizvođači kola povećavaju udeo prodaje na svetskoj pijaci, izveštavaju agencije sa Međunarodnog severnoameričkog sajma automobila.

"Ford fokus" u Detroitu je najavio bolja vremena u američkoj auto-industriji
 

Sajam bi, po ocenama analitičara, mogao da označi oporavak svetske auto-industrije posle najteže krize u poslednjih tridesetak godina, izazvane američkim finansijskim krahom i padom globalne prodaje vozila. Gužva oko štanda "ford fokusa" je dobar znak da bi posrnula američka auto-industrija, najveća u svetu, mogla da počne izlazak iz krize.

Nju predstavljaju tri glavna auto-giganta - "Dženeral motors" (GM), "Ford" i "Krajsler", koji je ovog puta bio najskromniji u ponudi, sa samo jednim novim automobilom.

Američke kompanije nisu prednjačile kao ranijih godina, ali su zato Nemci dovukli "tešku mašineriju", ističe u uzveštaju iz Detroita "Dojče vele".

"Vratili smo se," to je glavna poruka sajma u Detroitu koji je u ponedeljak otvoren za medije i eksperte, a od 16. januara i za najširu publiku. Pored masovnog pokazivanja električnih vozila, nemački proizvođači su izložili skupe modele gornje srednje i više klase.

"Mercedes" je predstavio kabriolet-verziju svoje E-klase, čiji je moto "Stiže sunce" iskorišćen za model za koji predstavnici tog koncerna tvrde da može da se vozi sa otvorenim krovom i u svako doba godine. To, navodno, omogućava specijalna konstrukcija skrojena tako da ni putnicima na zadnjim sedištima vetar ne može da pokvari frizuru. Tu su i specijalni grejači za vrat.

"Mercedes E 350" funkcioniše pod parolom "Stiže sunce"
 

Stručnjaci očekuju da će rast auto-industrije u 2010. godini dostići 10 odsto, pod uslovom da se nastavi s merama podsticanja prodaje po sistemu "staro za novo" ili ako se smanje porezi.

Član uprave "Mercedesa", Tomas Veber kaže da njegova firma naveliko radi na razvoju novih električnih pogonskih sistema, posebno za B-klasu i "Smart". "Tu će se stvari polako razvijati, ali smatram da su šanse tog koncepta vrlo dobre, posebno u velikim gradskim područjima gde je potrebno smanjiti emisiju štetnih gasova i buku - za tako nešto smo dobro pripremljeni", ističe Veber.

Šef uprave "Audija" Rupert Štadler smatra da automobili budućnosti moraju da imaju dizajn koji mora da se svidi kupcima pošto oni ionako očekuju najsavremeniju tehniku. "Audi" je u Detroitu predstavio sportsku varijantu svog "E-trona."

U trku za električnim automobilima uključio se i BMW. Ovaj proizvođač skupih luksuznih vozila najviše klase doneo je na ovaj sajam prototip modela "aktiv E", koji bi trebalo da bude testiran naredne godine.

BMW se uključio u trku za električnim automobilima
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online