Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 23.03.2012.
05:32
Večernje novosti A

"Erbas" preti tužbom zbog JAT-a

U trenutku kada je država prelomila, kako pišu beogradske "Večernje novosti" saznaju, da u aprilu raspiše tender za izbor finansijskog partnera, sa kojim će formirati novu nacionalnu avio-kompaniju, "ko grom iz vedra neba" stiže pretnja francuskog "Erbasa". Do raspisivanja javnog poziva država će najpre morati da sedne za sto sa najvećim proizvođačem aviona.

Iz "Erbasa" tvrde da su spremni za razgovore, ali...
 

Iz Tuluza je stigla vest da će 30. marta "Erbas" prestati da pokušava da reši probleme sa "Jatom" oko ugovora o nabavci osam aviona, koji je potpisan davne 1998. godine. To bi moglo da znači raskid ugovora, pa čak i arbitražu pred međunarodnim sudom.


- Poslednjih godina intenzivno pokušavamo da napravimo aneks ugovora, koji bi bio mnogo povoljniji za "Jat" i Srbiju u pogledu cene, broja aviona, isporuke i finansiranja - rekla je za "Večernje novosti" Nevena Kostić, portparol kompanije "Vižn tehnolodžis", regionalnog zastupnika "Erbasa". - Ukoliko do 30. marta srpska strana prihvati početak pregovora, "Erbas" je voljan da se situacija reši. Pristajemo da smanjimo broj aviona sa osam na četiri, kao i da tip aviona prilagodi "Jatovim" sadašnjim potrebama.
 

Otkazane porudžbine

Da je proizvođač letilica iz Tuluza u problemu govori i izjava izvršnog direktora "Erbasa", Toma Endersa, da je ugroženo čak 2.000 radnih mesta u toj kompaniji. Naime, kineski avio-prevoznici otkazali su porudžbine za kupovinu čak 55 aviona vrednih ukupno 14 milijardi dolara, u znak protesta protiv plana EU za trgovanje dozvolama za emisiju štetnih gasova.

Kako je za "Večernje novosti" rekao Vladimir Ognjenović, generalni direktor nacionalne avio-kompanije, nikakav dopis iz "Erbasa" nije stigao u "Jat".


- Videćemo narednih dana šta će se dešavati i da li će "Erbas" uputiti bilo kakav dopis - ističe Ognjenović. - Ako dopis stigne odmah ćemo obavestiti vlasnika odnosno Vladu Srbije i spremiti odgovor. Do sada smo sa "Erbasom" imali veoma korektnu saradnju.

Ugovor o nabavci aviona, koji je "Jat" potpisao sa "Erbasom" bio je isključivo politička priča, koja je kako je tadašnja vlast procenila odgovarala interesima Srbije. Vrednost ugovora bila je 580 miliona dolara, a "Jat" je uplatio avans od 23,5 miliona. Obaveza "Erbasa" je bila da već godinu dana kasnije isporuči prvi avion. Niti je avion stigao niti je avans vraćen. Sve u svemu nijedna strana nije ispoštovala ugovor.


Potez "Erbasa" je, smatraju stručnjaci iz aviobiznisa, klasičan pritisak na Srbiju i "Jat". Sada je jasno i zašto "Jatove" avione u Parizu SAFA inspekcija često prizemljuje, iako na svim drugim aerodromima bez problema prolaze kontrole. Očigledno je cilj da se "dokaže" koliko je "Jatu" potrebna nova flota. Ali, zna se procedura kako se raskida svaki ugovor.
 

Dodatno zaduženje

- Zahtev za kupovinu aviona koji podrazumeva izdavanje državne garancije i to ne za mali iznos od 200-300 miliona dolara, značio bi dodatno zaduženje države - tvrdi Mihajlović. - Imajući u vidu da se javni dug nalazi u nivou zakonskog ograničenja, odluka o zaduženju ne bi mogla biti doneta dok se u širem kontekstu ne sagleda javni dug države.

Kada se "Erbas" i zvanično oglasi prema Vladi Srbije ili "Jatu" rešenje je da se odmah sastane radna grupa i da donese odluku da li će se ići u pregovore oko aneksa ugovora ili će se "Erbasu" predložiti sporazumni raskid. U svakom slučaju nikakva zaplena "Jatovih" aviona nije moguća.


Bilo kakav odnos prema imovini "Jata" može da bude zasnovan samo na odluci suda, a ne unilateralnim potezima bilo koje strane - rekao je za "Večernje novosti" Milivoje Mihajlović, direktor Kancelarije za saradnju sa medijima Vlade Srbije.


- U ovom slučaju, treba imati u vidu da je "Jat" dao avans i na taj način postao poverilac prema drugoj ugovornoj strani.


Vlada će veoma pažljivo, tvrdi Mihajlović, razmotriti situaciju, iako je neobično da se baš sad aktuelizuje problem koji traje 14 godina.


Partner koji bi preuzeo "Jat" nije pronađen niti je bilo kakav formalni proces trenutno u toku. U tom smislu, ne postoji razlog da se odluke donose na brzinu niti u odsustvu budućeg partnera "Jata".

POVEZANE VESTI

Petak 23.03.2012. 06:53
..bala vas EU, I sto jos trcite u nju i nadate se da ce nasoj privredi biti bolje ? Da ce ulaskom u EU , kompanije sranih drzava pomoci Srpske ???? I Dalje se unistava domaca privreda kao uslov za EU..... ..... EU trebaju potrosaci i resursi ,ne trebaju joj SRPSKE kompanije kao konkurencija. Srbi su ROBOVI bez PRAVA GLASA NE u EU..... NE u NATO
Petak 23.03.2012. 11:56
Od Srbije traže da spašava radna mesta u Erbasu (kako bi imali za plate) zbog Kineza kojima ne mogu ništa, i dok se neprevaziđe taj kineski problem
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online