Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 22.03.2012.
15:32
Vestionline A

Svetsku krizu izazvao višak testosterona

Može li se reći da su svetsku ekonomsku krizu odgovorni hormoni? Tačnije, višak testosterona mladih ambicioznih muškaraca? Pitanje je ozbiljnije nego što se na prvi pogled čini. Naime, većina zaposlenih na Vol Stritu ili na višim položajima finansijskih bgiganata, Goldman Saksa, su upravo mlađi i ambiciozni pripadnici jačeg pola spremni na adrenalinski rizik.

Puni testosterona jašu na leđima divljeg bika

Svet bi bio mnogo lepše mesto da se finansijska tržišta prepuste ženama ili barem starijim muškarcima koji nisu spremi da učine apsolutno sve za uspeh. Globalna kriza se možda može pripisati suludoj želji za brzom zaradom, mačizmu investicionih bankara i brutalnom takmičenju ko će zaraditi brže i više.

Švicarski list "Tages Ancaiger" nadovezao se na priču nedavnog bankarskog disidenta Grega Smita, koji je posle otkaza u Goldman Saksu poslao otvoreno pismo Njujork Tajmsu u kojem s nekoliko slikovitih rečenica opisuje okruženje iz kojeg je izašao. Ključne reči bile su "otrovno" i "destruktivno", a posebno se istakla rečenica da su u firmi svoje klijente smatrali za lutkicama za igru.

Investiciono bankarstvo se još od osamdesetih godina smatra glamuroznim zanimanjem s jednako glamuroznim primanjima ravnim onima megapopularnih fudbalera ili ličnosti iz sveta šou biznisa. Život japija sa Vol Strita bio je inspiracija za mnoge holivudske filmove, a njihovo okruženje prikazivano je kao svet manično samouverenih, kompetitivnih mačo likova što jašu na talasima testosterona i želje za neslućenim uspehom. Vol Stritom su se šetali samo najbolji đaci elitnih biznis škola i činilo se da ih nije briga za neljudsko radno vreme i vladajuću parolu "ubij ili budi ubijen".

Međutim, aura investicionog bankarstva nekoliko godina unazad potpuno je izbledela. Najbolji diplomci iz branše koji bi se nekada gurali na vratima najvećih banaka, sada razmišljaju o alternativama. Sam Greg Smit, bivši "saksovac", kaže u svom pismu da uslovi rada i mentalitet okruženja odbijaju najbolje kandidate za posao, a u reč mu upada profesor matematike sa Univerziteta Kolumbija koji tvrdi da ideja da investiciono bankarstvo ima društvenu funkciju, odnosno služi podmazivanju kapitalizma, više ne drži vodu.

"Današnjim mladim ljudima u tom sektoru vrlo je teško da veruju da služe ikakvoj socijalnoj svrsi", kaže ovaj profesor.

Investiciono bankarstvo se sve manje vodi racionalnošću, a sve više testosteronom, rekao je Joan Koatc, nekadašnji trgovac za Dojče banku i Goldman Saks. U "Fajnenšl tajmsu" on kaže da višak testosterona može dovesti do linog uspeha, ali u kolektivu ne proizvodi ništa drugo do preteranu agresivnost, opasno precenjivanje samoga sebe i ponašanje po zakonu krda.

On zato savetuje banke da promene politiku zapošljavanja. Na tim mestima potrebno je više žena i starijih muškaraca. To bi prema njegovom mišljenju smanjilo iscrpljujuće satnice, atmosferu drame i, možda najvažnije, nagon za visokorizičnim potezima. Mešavina adrenalina, sulude potrebe za dokazivanjem pojedinaca na ključnim mestima i, na kraju, pohlepe, pokazala se kobnom za previše ljudi, da ne kažemo nacija.

Četvrtak 22.03.2012. 16:44
Kakav visak testerona, radi se o manjku empatije! Tu su sve najvece narcisodne psihopate zaljubljene u sebe i novac. Oni neizbezno vode sve oko sebe u ponor, ako se ne otkriju i uklone na vreme.
Četvrtak 22.03.2012. 22:12
Gluposti. Krizu a i sve ostale nevolje sa tim u vezi izaziva boljka koja se zove PROFIT po svaku cenu.
Subota 24.03.2012. 20:25
Изазвали су је они који би да своје верне робове мало заплаше...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online