Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 18.03.2012.
15:55
Vestionline A

Svetska ekonomija više nije na ivici ambisa

Šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Kristin Lagard veruje da se prilike svetska privreda polako stabilizuje. Doduše, ona upozorava da borba protiv privredne krize još nije okončana.

"Svetska privreda se pomakla sa ruba ponora i imamo razloga da budemo optimistični", rekla je šefica MMF-a na "Kineskom forumu za razvoj 2012." u Pekingu. Ali uprkos optimizmu, upozorava Lagard, nego i dalje je potrebno biti na oprezu.

Kristin Lagard

Lagardova poziva na dodatne finansijskim reforme. Pokrenute reforme već su urodile plodom, iako je proteklih nekoliko meseci za svetsku privredu bilo veoma teško. Ona je obrazložila da su mnoge države u svetu i dalje prezadužene. Samo u evrozoni se 23 odsto domaćeg bruto proizvoda troši na otplatu dugova u javnom sektoru i na banke, upozorila je Lagard.

Kao dodatne "ključne rizike" šefica MMF-a navodi srednjoročni pad privrednog rasta u zemljama u razvoju, sve veću cenu nafte na svetskom tržištu. Lagard je hvalila kinesko rukovodstvo zbog mera sprovodi, a koje bi trebalo da podstaknu privredu, jer je i to, kako je rekla, doprinelo stabilizaciji svetske ekonomije.

"Svi smo mi međusobno povezani i sve nas dotiče političko delovanje drugih", izjavila je šefica Međunarodnog monetarnog fonda.

Njen savet Pekingu glasi: oslonite se više inostrano tržište, ali ne previše na investicije i izvoz. Lagard je dodala da bi kineska privreda trebalo da se pomogne "skromnim" finansijskim inekcijama.

Napori za spas Grčke "važan napredak"

Poboljšanju stanja u svetskoj ekonomiji doprinela je i činjenica da uslovi poslovanja na tržištima nisu više tako napeti i da su se "i u Americi“ poboljšali ekonomski indikatori, rekla je Lagard.

Napore EU i MMF za spašavanje prezadužene članice i evrozone Grčke, Lagard je nazvala "važnim napretkom". Prošlog četvrtka je MMF odlučio da sa 28 milijardi evra učestvuje u novom paketu pomoći za spas Grčke. Dan pre „evrogrupa“ je dala zeleno svetlo za paket pomoći i za prvu tranšu u iznosu od oko 40 milijardi evra. Drugi paket pomoći Grčkoj iznosi ukupno 130 milijardi.

POVEZANE VESTI

Nedelja 18.03.2012. 17:27
Luda lazljiva zirafonka, sacekajmo sutrasnji dan da vidimo kako ce se prodavati bezvredne vrece sa grckim CDS kreditnim derivativima (najnovija bankerska prevara), posto je zvanicno ono sto se desava ocenjeno kao bankrot i nemogucnost placanja. Sacekajmo i konacni raskid zemalja BRIKSA sa bezvrednim dolarima u transakcijama u martu i prelaz na sopstvenu valutu u transakcijama. Sacekajmo kada se razokrije americki novi EON sa celokupno falsifikovanim bilansom americke privrede. To ce biti tsunami, u kome ce i zirafa da nestane.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online