Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Nedelja 18.03.2012.
01:23
Beta A

Vlada spremila mere za podsticanje zapošljavanja

Premijer Srbije Mirko Cvetković rekao je da će Vlada Srbije uskoro predstaviti javnosti niz mera koje bi trebalo da ohrabre mala i srednja preduzeća da više proizvode i zapošljavaju veći broj radnika.

"Odluka Vlade da se svima koji otvaraju nove pogone i radna mesta, omogući da po ceni manjoj od tržišne ili potpuno besplatno ustupi zemljište, samo je jedna u nizu mera koje će uskoro biti predstavljene javnosti, a trebalo bi da ohrabre mala i srednja preduzeća da više proizvode i da zapošljavaju veći broj radnika", rekao je Cvetković za Večernjih novosti.

Odluka Vlade da se svima koji otvaraju nove pogone i radna mesta, omogući da po ceni manjoj od tržišne ili potpuno besplatno ustupi zemljište, samo je jedna u nizu mera koje će uskoro biti predstavljene javnosti: Mirko Cvetković
 

Cvetković je kazao da je Vlada od 2008. godine, preko međunarodnih finansijskih institucija i uz podršku vlada drugih zemalja, obezbedila više od 300 miliona evra povoljnih kreditnih linija za sektor malih i srednjih preduzeća. On je podsetio da je Vlada usvojila Predlog zakona o razvojnoj banci koja će imati posebno odeljenje za sektor malih i srednjih preduzeća.

"Osnivanjem Razvojne banke ukida se Fond za razvoj, a samim tim i start-ap kreditiranja, na koja su mali privrednici imali velike primedbe", kazao je Cvetković.

Upitan zašto vlada nije ispunila zahteve malih privrednika za smanjenje poreza na zarade koje bi doprinelo povećanju plata, Cvetković je rekao da problem nije u visini poreza i doprinosa koji su, kako je naveo, ispod evropskog proseka.

"Vlada je za novozaposlene do 30 godina i preko 45 godina starosti u potpunosti ukinula plaćanje doprinosa u trajanju od godinu dana, ali ova mera nije dovela do povećanja broja zaposlenih. To pokazuje da problem nije u visini poreza i doprinosa", kazao je Cvetković i dodao da je novim modelom ekonomskog rasta, usvojenog na inicijativu predsednika Srbije Borisa Tadića, predviđena reforma poreskog sistema kojim će se dodatno smanjiti opterećenje na zarade i poboljšati konkurentnost srpskih proizvoda na međunarodnom tržištu.

Cvetković je rekao da je u poslednje četiri godine porastao broj novoosnovanih preduzetničkih radnji i privrednih društava i ocenio da nije realno očekivati da se promeni trend smanjenja broja zanatskih radnji.

POVEZANE VESTI

Nedelja 18.03.2012. 01:36
Nizerazredni poslusnik Borisa Tadica,lazni Deda Mraz, korumpiran do guse i jedan od najzasluznijih za dobijanje kandidature srpskih hohstaplera u ZABELI.
Nedelja 18.03.2012. 08:27
Иако сте им наменили Забелу, не заборавите да запустели српски рудници плачу за оваквима. Прекинимо плач рудника...
Nedelja 18.03.2012. 08:00
I sam se sebi smeje pricajuci ove lazi, a sto ih nisu do sada primenili? Cuvali ih neotpakovane za izbore, kao fau1 i fau2? Imace o cemu da pricaju u Zabeli sa Tomom i Vucicem, cije su mere bolje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online