Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Sreda 14.03.2012.
10:24
Blic A

Ekonomski ambasadori - rade 10 dana mesečno za platu od 2.600 evra

Posle godinu i po dana, koliko je prošlo od kada je Srbija u lov na investitore širom sveta poslala 27 ekonomskih diplomata, čak sedam iza sebe nema nijedan konkretan rezultat. Država iz budžeta samo za njihove plate troši preko milion i po evra godišnje, a izveštaji o radu, u koje je list "Blic“ imao uvid, pokazuju da pojedini ekonomski atašei 2.600 evra, zarade organizujući svega desetak sastanaka mesečno, i to bez vidljivih rezultata.

Dvadeset sedam ekonomskih diplomata je angažovano u oktobru 2010. godine
 

Prema izveštaju Ministarstva ekonomije, za razliku od ostalih kolega, ekonomske diplomate u Moskvi, Pekingu, Sarajevu, Zagrebu, Torontu, Kijevu i Pragu, ne mogu da se pohvale nekom konkretnom investicijom koju su obezbedili ili omogućili. Iako je to reklo bi se loš rezultat, ministar Ćirić međutim kaže da učinke nije moguće u svim slučajevima porediti jer uloga ekonomskih diplomata nije u svim gradovima ista.

Ekonomske diplomate
u brojkama

 

* 1,560.000 evra za plate godišnje
* više od 300.000 evra za troškove stanovanja 27 diplomata
* Moskva, Berlin, Minhen, Štutgart, Rim, Milano, Atina, Peking, Pariz, Čikago, Ljubljana, London, Sarajevo, Zagreb, Skoplje, Brisel, Toronto, Tokio, Kijev, Budimpešta, Bukurešt, Sofija, Istanbul, Bratislava, Beč, Podgorica, Prag

Tako na primer, Jadranka Petrović, naš ekonomski diplomata u Sarajevu, u izveštaju o svojim aktivnostima u novembru prošle godine, taksativno, po datumima, navodi kada se i s kim sastajala u tom periodu. Na osnovu tog raporta, vidi se da je naša ambasadorka u BiH, tokom tih mesec dana imala svega desetak sastanaka i aktivnosti, u koje između ostalog ubraja i učestvovanje na tribinama ili sajmu vina. U svoj izveštaju o učinku, ona je tako uvrstila i slanje poziva, obaveštenja komorama, agencijama, preduzećima o dešavanjima u Srbiji ili BiH. Slanje telegrama, pošte, dežurstva, ali i čitanje dnevne štampe.

Praktično u njenom izveštaju o radu nje naveden nijedan konkretan rezultat njenog boravka u Sarajevu. Ništa manje ili više aktivnosti, nije imao ni njen kolega iz Podgorice Kristijan Kolaković, koji je ipak imao jedan sastanak više. Izveštaj o rezultatima rada ekonomskih diplomata, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja trebalo bi da dostavi Vladi Srbije u naredne dve nedelje.


- U oktobru je bilo punih godinu dana ali smo odlučili da sačekamo kraj godine da podvučemo crtu. Moja ideja je da se napravi jedan sveobuhvatni izveštaj, koji bi trebalo da predstavi rezultate čitave mreže ekonomskih savetnika ali i pojedinačni učinak. Analiza koju budemo uradili pokazaće gde treba staviti najveći fokus. Ukoliko se utvrdi da prisustvo ekonomskog ambasadora u određenoj zemlji nema nekog efekta, onda će se preispitati potreba za njihovim angažovanjem - kaže Ćirić.


On objašnjava da opis posla ekonomskog savetnika u Pekingu, Berlinu ili Makedoniji nije isti. Kao uspeh privrednih amabasadora navodi se aktivno uključivanje u proširenje posla nemačkog ”Drekslera” i ”Leonea”, zatim u investicije ”Falkea” u Leskovcu. Njihova zasluga je i investicija italijanskog investitora ”Margariteli” koji je u Kosjeriću sklopio posao sa “Interkopom”, a samo u prvoj fazi najavljeno je ulaganje od šest miliona evra. Plus za diplomate je i investicija ”Jure” u Rači i Nišu jer je taj aranžman pogurao i ekonomski savetnik u Slovačkoj, gde Korejci imaju glavno sedište za Evropu.

Najveća plata savetniku u Japanu


Plate ekonomskih savetnika su od 2.600 do 4.600 evra. Visina zarade zavisi od diplomatskog zvanja (prvi sekretar, savetnik, prvi savetnik ili ministar savetnik), od jedinstvene osnovice i osnovice za obračun uvećanih troškova života i uslova rada koji su utvrđeni za svaku zemlju službovanja posebno. Najveću platu ima ekonomski diplomata u Japanu, a najmanju u Bosni i Hercegovini.

Sreda 14.03.2012. 11:49
Odvratno je kako se ova zemlja ponasa prema svom narodu..ali zato sebi mogu da izmisle na hiljade novih radnih mesta u birokratiji! Tako je recko...u rudnike!
Sreda 14.03.2012. 10:33
Без бриге... све ће то тонама ископаног угља да врате!
Sreda 14.03.2012. 12:15
Citam o ekonomskim ambasadorima pa neznam da li umirem od smeha ili tuge. Da ne pricam os vima, napomenucu samo gospodina Bozovica, ekonomskog ambasadora u Moskvi. Covek je daleko od ekonomije. Bivsi je policajac. namestio ga je na to mesto Daca koferce. Niko u Moskvi nezna da li je covek "uhlebljen" iz cistog drugarstva ili je pod maskom ambasadora otisao da bude stalna veza Mire i Dace Koferceta. Inace, gospodin Bozovic je fini covek ali da ima pojma o ekonomiji bio bi ekonomista na ne pandur (ne, nije bio popzornik) Pozdravite Dacu Koferce i ostale koji su namestili na ova mesta prijatelje, rodjake ili ljude koji njima nesto licno znace, u sirem smislu. Vot i ja, iz Rusije
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online