Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 09.03.2012.
18:03
Smedia A

Privrednici oporavljaju Jat?

Konzorcijum domaćih privrednika procenjuje isplativost ulaganja u "Jat" koje iznosi 25 miliona evra.

Foto: Ilustracija
 

Konzorcijum privrednika, koji predvodi Miroslav Mišković, predsednik "Delta holdinga“, angažovao je konsultantsku kuću "Dilojt“ i advokatsku kancelariju iz Beograda da procene isplativost ulaganja u novu srpsku nacionalnu aviokompaniju.

Partnerstvo države i domaćih privrednika u formiranju novog "Jat ervejza" izgleda da je sve izvesnije.

Vlada Srbije pokušaće do kraja mandata da reši pitanje nacionalnog avioprevoznika i to putem javnog poziva za izbor finansijskog partnera pod uslovom da se obezbedi profesionalno upravljanje kompanijom u kojoj će privrednici imati manjinski paket.

Da se pripreme za transformaciju "Jata" privode kraju potvrdio je nedavno i Milutin Mrkonjić, ministar za infrastrukturu, koji je najavio da se prvi izveštaji očekuju do kraja naredne nedelje. Tender će, tvrdi Mrkonjić, biti potpuno otvoren za domaće i strane biznismene. Plan je da "zdravi deo" "Jata" pređe u novu aviokompaniju, a da oko 600 zaposlenih dobije socijalni program, dok će dugovi nacionalne aviokompanije ostati državi.

Uz Miroslava Miškovića, koji je u ime domaćih privrednika nosilac projekta, za novi "Jat" su, prema pisanju medija, zainteresovani i Miodrag Kostić, vlasnik "MK grupe", zatim Miroslav Bogićević, vlasnik "Farmakoma" i Goran Perčević, vlasnik "Interkomerca". Oni bi u novi "Jat" trebalo da ulože 25 miliona evra.

Najveći deo, navodno, daće "Delta". Ukoliko nova aviokompanija zapadne u finansijske teškoće olakšavajuća je okolnost što je više manjinskih vlasnika koji mogu među sobom da prebacuju akcije ili da ih prodaju nekome van konzorcijuma.

"Jedna od opcija za "Jat", a ne tvrdim da će tako i da bude, jeste da formiramo preduzeće praktično bez kapitala", rekao je nedavno premijer Mirko Cvetković i dodao:

"Tu firmu, kada objavimo javni poziv, može novcem da dokapitalizuje ko god želi. Kada se prikupi novac, onda ulazimo u zajedničko ulaganje i to preduzeće postaje jedan od suvlasnika "Jata". Nikoga ne teramo da učestvuje u toj priči, ali ne želimo nikome ni da sprečimo ulaz."

Privrednici smatraju da je realno očekivati da kompanija bude profitabilna tek od 2015. godine, naravno uz uslov da se broj radnika svede na optimalnu meru i da se saobraća samo na profitabilnim linijama.

POVEZANE VESTI

Petak 09.03.2012. 21:03
Из Брисела шаљу жуту фарбу у неограниченим количинама...
Petak 09.03.2012. 18:46
Promenite to J. u S. krajnje je vreme
Subota 10.03.2012. 09:33
Lepo opisano kako planiraju da opljackaju JAT, iza "humanitarnih i patriotskih razloga". Dugovi ostaju za drzavu, odnosno gradjane, uzimaju samo profitabilan deo firme u koji su se obavezali da uloze stvarno smesnu sumu od 25 miliona, odrzavace samo profitabilne linije, a broj zaposlenih ce svesti na "optimalan'. I od ove "privatizacije"Srbija ce imati samo povecan broj nezaposlenih i jos manje imovine u vlasnistvu koji je srpski narod stekao, a procerdase je izrodi i neprijatelji Srbije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online