Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Utorak 06.03.2012.
04:11 >> 13:57h
Blic A

Srpski Davos: Bez razloga za optimizam

Na Kopaoniku je počeo 19. Biznis forum od koga se očekuje da ponudi rešenja za brojne poteškoće sa kojima je suočena srpska ekonomija u vreme globalne krize, ali i niza domaćih neizvesnosti. Popularni "srpski Davos" okupio je ove godine oko 500 učesnika iz sveta biznisa, a u prvim izlaganjima na forumu oni su kao put za izlazak Srbije iz krize istakli vođenje ekonomske politike koja je kompatibilna sa EU.

 

Srpski Davos otvorio je danas premijer Srbije Mirko Cvetković ističući da Vlada Srbije mora da se pridržava mera štednje, s obzirom na okolnosti u kojima posluje privreda u zemlji.

Tokom četiri dana na Kopaoniku na panelima će se u Kongresnom centru smenjivati predstavnici države, privrede, ambasadori i ekonomisti.

Ocena organizatora, Saveza ekonomista Srbije, jeste da se zemlja ponovo nalazi na raskršću, te da će budućnost zavisiti isključivo od ekonomskih rešenja koja se budu primenjivala u narednom periodu. Zato je osnovna tema ovogodišnjeg skupa "Kako sačuvati budućnost Srbije".

Ovogodišnje prognoze, za razliku od prošlogodišnjih, nisu nimalo optimističke. Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović za list "Blic" kaže da su okolnosti i ekonomska kretanja bila daleko bolja nego danas.
 

- Drugi talas krize u Evropi počeo je prošle godine tek u aprilu, a kod nas se osetio tek u junu, tako da je Biznis forum tada održan u optimističkom tonu što, kako stvari stoje, neće biti slučaj ove godine - ocenjuje Vlahović, i podseća da se kriza javnog duga u EU produžila i da su okolnosti daleko gore od prošlogodišnjih.

On kaže da je opstanak evrozone sada legitimno pitanje, i zato će glavne teme biti kriza javnog duga, ali i evra, pa samim tim i njeni efekti na Srbiju. Pored uobičajenih tema o makroekonomskoj stabilnosti, u žiži interesovanja biće i industrijska politika, a neizbežna tema ove godine biće i kurs dinara.

- Lekovi za stabilan kurs dinara ne nalaze se u Narodnoj banci Srbije, nego u Vladi i makroekonomskoj politici koju ona vodi ili će voditi - ocenjuje Vlahović.

POVEZANE VESTI

Utorak 06.03.2012. 08:22
Dođoh,naždera se,napi se i otiđoh, a usput namlatih praznu slamu uz dobru dnevnicu.
Utorak 06.03.2012. 09:38
E BRAVO OVO SI SROCIO EXTRA I ZAPAMTI TO JE BAS TAKO NEMA OVU SRBIJU KO DA PODIGNE NEMA SOCIJALNE ODGOVORNOSTI OVO JE TUZNO STA SE RADI KOD NAS KAZU SRBI DOBAR NAROD MA DE DOBAR GLUP NAROD CEO ZIVOT GA NEKO VODI ZA NOS
Utorak 06.03.2012. 10:50
Ekonomija je najprostija nauka, moja baba Stamena je expert za sve ove koji se skupljaju na Kopaoniku. To je skup foliranata koji dolaze tu da piju, zderu, skijaju a ima i po neka zenska da se nadje, Podnose neke referate koje niko ne slusa i od kojih nikakve koristi nece biti. Zali boze ulozenih para u studiranje, magistrature, doktorate… Posto takvi smisljaju zakone onda imamo ovo sto imamo, totalno rasulo i glupost do gluposti od zakona i situacija. Treba ih sve poslati na specijalizaciju na Kalenic pijac, da se nauce sta je zdrava ekonomija i da nesto treba napraviti da bi mogao da prodas, tu se bar ne prodaje magla nego konkretni krompiri i lukac, beli i crni.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online