Utorak 2. 7. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Petak 02.03.2012.
04:07
Press A

Stižu nam dva cunamija poskupljenja

Zbog naglog slabljenja dinara građani Srbije treba da se pripreme za čak dva talasa poskupljenja, prvi je već počeo ovog meseca, a drugi stiže početkom maja, upozorava Unija poslodavaca Srbije. Oni tvrde da NBS mora pod hitno da reši problem kursa jer ćemo u suprotnom biti svedoci nezapamćenog skoka cena u kratkom roku, ali i sve većeg nezadovoljstva građana, piše beogradski “Pres“.

Robe će u prodavnicama, izgleda, biti - samo, da li će biti kupaca?
 

Koliko je od početka godine oslabila kupovna moć građana pokazuju najnoviji podaci Zavoda za statistiku. Tako je promet robe u januaru za čak 22,6 odsto manji nego u decembru prošle godine.
 

Šta poskupljuje?

Prvi talas u martu

* benzin
* mlečni proizvodi
* šećer
* ulje
* meso
* brašno
* hrana u konzervi
* kućna hemija
* sredstva za higijenu
* riba
* voda
* sokovi
* slatkiši
* jaja

Drugi talas u maju

* bela tehnika
* muzički uređaji
* kompjuteri
* tekstilna roba
* proizvodi od gume
* kućna hemija
* hrana iz uvoza

Pet odsto skuplje

U Uniji poslodavaca naglašavaju da su proizvođači već izmenili cene prehrambenih proizvoda, ali da će ih ponovo podići zbog kursne razlike.


- Menjali su cene zbog redovnog godišnjeg usklađivanja. Međutim, zbog skoka evra gotovo sve životne namirnice već tokom marta poskupeće za još četiri do pet odsto. Konkretno, veće cene imaće svi mlečni proizvodi, šećer, ulje, meso... Takođe, poskupeće svi uvozni prehrambeni proizvodi, poput konzervirane hrane, ribe i različite vrste voća i povrća. Nove cene imaće i konditorski proizvodi, kućna hemija i kozmetika - naveo je za “Pres“ Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca.


On dodaje da će se usklađivanje odnositi i na cene energenata jer uvozimo i gas i naftu.


- Pošto je došlo do rasta cena na svetskom tržištu u roku od nekoliko dana, može se očekivati da će i naše cene morati da se usklade sa kursom - naveo je Rajić.


I tu nije kraj, jer Srbiju nakon prvog očekuje i drugi talas poskupljenja početkom maja.


- Tehnika će morati u maju da poskupi, a to isto važi i za cene tekstilne robe. Nakon prvog talasa koji će opustošiti novčanike građana, ovaj drugi će dovesti do toga da više niko neće ni nositi novčanik, jer u njega, sem lične karte, neće imati šta da stavi - ilustruje Rajić.


Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović tvrdi da je moguće da će biti određenih pritisaka na cene. On ipak ne veruje da će prehrambeni proizvodi poskupeti.


- Može doći do poskupljenja kućne hemije, proizvoda od gume, lanaca, ali ne i hrane. Vlada Srbije to neće dozvoliti - smatra Papović.


Ograničena marža

Iako je pre pet dana guverner NBS Dejan Šoškić izjavio da kurs neće uticati na inflaciju, pokušao je da ispravi ovu grešku.


- Centralna banka ne smatra da kurs ne utiče na cene, kako su tvrdili neki domaći mediji. Sasvim obrnuto, mi smo vrlo svesni toga da kurs može uticati na inflaciju i finansijsku stabilnost. NBS će nastaviti politiku koju je i do sada vodila, da cilja inflaciju i da ne cilja kurs. Ali, takođe da koristi devizne rezerve u smislu kontrole inflacionih pritisaka, kao i pritisaka koji mogu da ugroze finansijsku stabilnost zemlje, a ona neće biti ugrožena - istakao je guverner.


Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović najavio je juče da će i dalje važiti ograničena marža na osnovne namirnice i da će to i u budućem periodu omogućiti da najvažniji artikli u trgovinama ne menjaju cene.


- Ta uredba je dala rezultate i nikog nije ugrozila. To što su marže na osnovne životne namirnice ograničene na 10 odsto nije prouzrokovalo zatvaranje malih trgovinskih radnji - naglasio je Petrović. 

Bez nameta na uvoz teladi i prasadi

Vlada Srbije juče je donela uredbu kojom se ukidaju posebne dažbine za uvoz teladi, junadi i prasadi radi smanjenja troškova tova i povećanja ponude na domaćem tržištu. U Ministarstvu poljoprivrede je precizirano da se olakšice koriste za telad težine do 80 kilograma, junad od 80 do 300 kilograma, za koje je carinska stopa bila 12 procenata, i prasadi težine do 50 kilograma za koje se carina plaćala 31,5 odsto.

POVEZANE VESTI

Petak 02.03.2012. 04:23
Probali nasi "strucnjaci" da nauce magare da ne jede----------------------- i taman ga naucili ......kad ono...........crknulo magare ..!!! Cestitam .........na dobijanju statusa kandidata.......!!!
Petak 02.03.2012. 06:08
Jel to jedna od pogodnosti kandidature koju smo dobili za smrdljivu EU?
Petak 02.03.2012. 07:20
Sada već postaje zanimljivije da se pogađa šta neće poskupeti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online