Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 26.02.2012.
22:51
Press A

Šta Srbija ima da ponudi na rasprodaji?

Grci, Italijani, Španci i Portugalci rešili su da rasprodaju svoju imovinu od metroa i vodovoda, do planina i ostrva. Srbija bi, teoretski, takođe imala šta da ponudi potencijalnim kupcima. Od kompanija to su Telekom i EPS. Od planina u prvom redu Kopaonik, zatim Zlatibor, Tara, Stara planina i Fruška gora. Investitorima je privlačno i priobalje Dunava, Deliblatska peščara, Palićko jezero, a od banja Vrnjačka banja, Sokobanja i banja Koviljača.

Srbija može da proda Staru planinu. Država je uložila silne pare u izgradnju hotela, žičara, skijališta i razvoj regiona.

Urednik portala Makroekonomija Miroslav Zdravković smatra da je privatizacija poslednja opcija u rešavanju ovog problema. On navodi da je "umesto prodaje, na primer EPS-a, poželjnije da se investitorima ponudi vlasnički udeo, u skladu sa uloženim novcem u nove hidro i termoelektrane".

"Takođe, PKB bi, na primer, mogao da preinači namenu zemljišta oko budućeg mosta Zemun - Borča i da se od prodaje zemljišta vrate krediti za most na Adi, i most Zemun - Borča. Ukupna vrednost kapitala javnih preduzeća u Srbiji je oko 10 milijardi evra, što može da garantuje otplatu dve trećine ukupnog javnog duga Srbije", kaže Zdravković.

Pročitajte još:

 

Italijani prodaju ostrva, Španci metro, a Grci sve sem Akropolja

On tvrdi da je umesto rasprodaje javne imovine bolje rešenje da se u red dovedu javne finansije, tako što će se deficit javnog sektora smanjiti sa oko pet odsto BDP-a na nulu.

"To je moguće učiniti boljom naplatom poreza i manjom javnom potrošnjom. Eliminacija deficita javnog sektora zahteva veću štednju u svim segmentima javne potrošnje, ali najveći problem predstavlja penzioni sistem", navodi Zdravković.

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin smatra da nacionalna dobra, po svim ekonomskim logikama, ne bi smela da budu predmet prodaje.

"Apsurd koji je Grčka sebi dozvolila je da zaposleni u državnim institucijama primaju 13. i 14. platu, kao i da imaju previše administracije. I umesto da su te troškove na vreme ukinuli, Grci su neprimereno trošili, a istovremeno im je privreda sporo rasla. Sada je došlo vreme za naplatu i prodaja državne imovine je nužno zlo. Kad neko dođe u situaciju da mora da proda nacionalna dobra, poput planina i banja, to je prodaja dela svoje države", kaže Bugarin.

Iz njegovog ugla, čitav koncept da se velika potrošnja nadomesti zaduživanjem pokazao se pogrešnim, a dobra vest je da Srbiji, u ovom momentu, takva sudbina ne preti.

"Nismo ni blizu nivou duga Grčke, ali postoji latentna opasnost jer nemamo izbalansiran nivo prihoda i javne potrošnje. Ukoliko bi i Srbija morala da razmišlja o prodaji državne imovine, prvo bi trebalo ponuditi javna preduzeća koja nisu od vitalnog značaja za funkcionisanje privrede. Nikako vodovod, gradski šinski prevoz, komunalna preduzeća jer njihovom prodajom može biti ugrožena bezbednost snabdevanja", tvrdi on.

POVEZANE VESTI

Nedelja 26.02.2012. 23:15
Па зар Србија није већ продала Космет, шта још хоће, или је оно дато на поклон?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online