Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 23.02.2012.
12:09
Vesti A

Gorivo ruši rekorde!

Cene naftnih derivata oborile sve rekorde u većini evropskih zemalja. Razlog za nova drastična poskupljenja barela sirove nafte, i ostalih derivata, su odluka Irana da obustavi izvoz sirove nafte u Evropu i dogovor o pomoći EU Grčkoj, koji je uzdrmao svetske berze.

Nove cene goriva prazne džepove vozača

Cene benzina su u Nemačkoj u ponedeljak dostigle najviši nivo svih vremena. Za jedan litar superbenzina E10 vozači su morali da plate u proseku 1,64 evra! Većina vozača koristi super E5, koji je takođe poskupeo za tri centa i sa 1,67 evra po litru dostigao takođe istorijski rekord. Dizel je koštao 1,54 evra i time ostao za cent ispod rekorda iz 2008. godine.

Oni koji najviše ispaštaju, vozači, više ne znaju koga da okrive za povećanje cena, da li Iran koji preti obustavom izvoza nafte, moćne koncerne koji imaju monopol na tržištu, državu koja ne želi da smanji poreze ili vlasnike pumpi.

Poreske olakšice za vozače?

 

Nemački auto-moto klub ADAC je povodom najnovije situacije zahtevao od nadležnih organa da olakšaju život vozačima koji svakodnevno automobilima idu na posao, i to na taj način što će povećati paušalni iznos poreskih olakšica.


Podršku tom zahtevu dalo je i Savezno udruženje malih i srednjih privrednika, čiji predsednik Mario Ohoven napominje da država godišnje od poreza na gorivo ima prihode od preko 40 milijardi evra.


"Zato je neophodno sprovesti ili smanjenje poreza na benzin, ili iznos paušala koji služi za računanje poreskih olakšica sa 30 podići na 40 centi po kilometru. Od ovih mera bi profitirali milioni vozača."

Mišljenja su podeljena, baš kao i u dnevnoj anketi koju je list "Bild" sproveo među svojim čitaocima. Na pitanje "Da li ste spremni da platite dva evra za litar goriva?", polovina od 50.000 građana je odgovorila "Ne, radije neću da vozim", a druga polovina "Ne preostaje mi ništa drugo."


- Ovo je nemoguće, nepodnošljivo - bio je komentar većine vozača na nove cene na nemačkim pumpama.


- Država mora da bude u stanju da interveniše - zahtevali su drugi. - Zašto je benzin u Luksemburgu toliko jeftiniji? Da li ga oni kupuju povoljnije? - reagovali su ogorčeni nemački vozači u anketama poslednjih dana. Predsednik ADAC, Peter Majer, apelovao je da "upravo sada političari ne smeju da nemo posmatraju kako za milione ljudi vožnja automobilom postaje nešto nedostižno.

 

I U FRANCUSKOJ OGORČENI ZBOG NOVIH CENA NAFTNIH DERIVATA

Benzin uskoro dva evra?

Benzin sve skuplji: Pumpa u Parizu

Cene goriva na francuskim pumpama dostigle su nove rekorde i prete da pređu barijeru od dva evra: litar bezolovnog supera 95 koštao je 1,58 evra u proseku, dok je bezolovni super 98 skočio na 1,62 evra.

Dizel košta 1,42 evra po litru približivši se tako svom "istorijskom rekordu" iz proleća 2008. godine kada je koštao 1,45 evra.


Cene nafte za domaću upotrebu nadmašile su jedan evro i dostigle 1,2 evra po litru. Kako najavljuje Francuska federacija za distribuciju goriva domaća nafta ne bi trebalo više da poskupi.


U Francuskoj su stavke za automobil na drugom mestu potrošačke liste domaćinstava. Za razliku od susedne Švajcarske i Nemačke, Francuska je posle Drugog svetskog rata manje razvijala mrežu javnog saobraćaja u vangradskim sredinama i zakonski obeshrabrivala proizvodnju ekoloških izvora energije kako bi posredno pomagala razvoj svoje automobilske industrije. Zato danas četiri od pet Francuza automobilom ide na posao, u kupovinu, ili odvodi decu u školu.

Zajednička vožnja

 

Sve je više putnika u Francuskoj koji se opredeljuju za takozvanu zajedničku vožnju. Na specijalizovanim internet sajtovima automobilista da oglas u kom pravcu putuje i kada, na koji mu se javljaju putnici koji bi sa njim delili cenu goriva. Automobilista uz malo sreće može na taj način da putuje i besplatno.


Za razliku od Švajcarske vozovi su skupi u odnosu na primanja, čak i kada putnici imaju pretplatne karte. Električni automobil još uvek je budućnost, a onaj sa hidrogenskim motorom je samo pretpostavka, jer francuska automobilska industrija ne može dovoljno brzo da se preobrati na drugu vrstu energije.

Rezultat: Francuska potpuno zavisi od automobila, a sa ovim poskupljenjima prosečni Francuz će na svoj automobil morati da potroši 1.000 umesto 800 evra godišnje. 


U AUSTRIJI ZABRINUTI ZBOG POSKUPLjENjA

Rekordne cene na pumpama

Cena goriva u Austriji nalazi se na rekordnom nivou, i ima tendenciju daljeg rasta, što daje povod za zabrinutost auto-moto klubova.


Rast cene sirove nafte, zbog slabog evra, proteklih dana doveo je do povećanja cene goriva na benzinskim pumpama u Austriji do rekordnog nivoa. Tako je, prema auto-moto klubu ARBO u utorak litar evrosupera stajao 1,41 evro, što je samo malo ispod rekordne cene od 4. maja prošle godine kada je koštao 1,425 evra. Litar dizela sa prosečnom cenom od 1,397 evra u ponedeljak je dostigao najviši nivo od jula 2008. U sredu je cena dizela iznosila 1,434 evra po litri.

Maksimalne cene goriva na pumpama

Auto-moto klub OeAMTC očekuje da će cene goriva tokom ove nedelje preskočiti rekordne nivoe.


- Ono što vozače u Evropi trenutno teško pogađa jeste loš kurs evra prema dolaru, jer nikada kao sada nafta u evrima nije bila tako skupa - objasnio je Tomas Voič iz ARBO.
Sa 91 evrom po barelu (159 litara) nafta je u utorak koštala za dva evra više nego dosadašnji rekord u ceni zabeležen jula 2008, kada je barel sirove nafte stajao 150 dolara, a sada košta 120 dolara. Pad kursa evra Evropljanima nije omogućio da "osete" pad cene nafte na svetskim tržištima.


NOVE VELEPRODAJNE CENE DERIVATA

Srbiju čeka talas poskupljenja
 

Veleprodajne cene derivata u Srbiji veće su za dva do četiri dinara, a za toliko će poskupeti i na većini pumpi.


Predsednik Udruženja benzinskih stanica Srbije Borisav Tatić kaže da su cene goriva na pumpama tog udruženja povećane nešto manje u odnosu na iznos poskupljenja veleprodajnih cena. Tatić kaže da je to poskupljenje bilo očekivano s obzirom na to da su u većini evropskih zemalja cene goriva i ranije povećane.

Vozači u Srbiji čekaju novu cenu naftnih derivata


 

Veleprodajne cene goriva kod Naftne industrije Srbije juče su povećane u proseku za tri dinara po litru, ali ta kompanija još nije povećala maloprodajne cene. Veleprodajna cena dizela D2 kod NIS-a povećana je za 2,5 dinara po litru, bezolovnog benzina i evropremijuma BMB za tri dinara, a evrodizela za četiri dinara.


NIS navodi da se zbog vremenskih neprilika, kao i drugi u Evropi, suočava sa povećanim troškovima nabavke i transporta goriva i to je razlog zašto je kompanija bila prinuđena da koriguje cene.


Ekonomista Danijel Cvjetićanin u izjavi za "Vesti" kaže da će novo poskupljenje goriva uticati na porast inflacije i lančano izazvati porast cena.
- Čim dođe do poskupljenja sirove nafte na svetskom tržištu, benzin poskupi kod nas, a ako je situacija obrnuta kod nas nema pojeftinjenja, nego se povećavaju akcize, pa cena benzina ide na gore - kaže dr Cvjetićanin.


Prema njegovim rečima treba očekivati novi talas poskupljenja, ali i dizanje akciza.
- Naš budžet je na žiletu i treba da se napuni novim nametima - kaže dr Cvjetićanin.
Kod Lukoila Srbija premijum BMB i evropremijum BMB su poskupeli za jedan dinar po litru, evrodizel za 1,5 dinar, a dizel za 2,5 dinara po litru, a autogas TNG za jedan dinar, dok cena ulja za loženje nije promenjena. Evrodizel kod OMV-a košta 139,9 dinara po litru, dizel D-2 129,9 dinara, evropremijum BMB 95 140,9 dinara, a BMB 95 136,9 dinara po litru.

 

REPUBLIKA SRPSKA

Dizel skuplji od benzina

Na benzinskim pumpama u Srpskoj pre sedam dana gorivo je poskupelo od pet do deset feninga po litru, što je, ne računajući samo cene u julu 2008. godine, najveći iznos u proteklih petnaestak godina.


Tako je benzin sa 2,30 poskupeo na 2,35, a dizel sa 2,35 na 2,40, pa čak i na 2,45 konvertibilnih maraka po litru. To je izazvalo buru negodovanja među građanima, a posebno ih je šokirala činjenica da je dizel u RS već neko vreme skuplji od benzina, što je, prema dostupnim podacima, jedini slučaj u svim republikama bivše Jugoslavije.

 

Bojkot u Hrvatskoj

 

Jučerašnjem pozivu na bojkot točenja goriva na benzinskim pumpama odazvali su se građani širom Hrvatske.


Građane Hrvatske na jučerašnji bojkot pozvala je grupa anonimnih korisnika Fejsbuka, ističući da na taj način treba pokazati nezadovoljstvo previsokim cenama goriva čijem rastu se ne naslućuje kraj.


Cene goriva od prekjuče su ponovo porasle, a nova poskupljenja zbog povećanja PDV-a očekuju građane Hrvatske, bez obzira na stanje na svetskom tržištu oko nafte, već u martu.

 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 23.02.2012. 12:12
Nije to sve zbog Irana, Mada je EU htela da udari sankcije Iranu na naftu, pa eto im sad.
Četvrtak 23.02.2012. 13:02
Drzave uzimaju kroz cenu jednog litra benzina trenutno oko 1,10 evra i vise, da bi se finansirali dugovi bankama a i za ostale svrhe. Tu je glavni problem, a ne preostalih 50 i nesto centi koje otpadaju na naftu, proizvodnju benzina, zarade stanica itd. Lopovska banda lazljiva!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online