Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 10.01.2010.
14:11
J. Jelovac - Vesti A

Potrošači žrtve marketinga

Izvor večne mladosti u pomadi, krediti koji isplaćuju sami sebe, utopijska predizborna obećanja i mobilni telefoni koji pacijente bude iz kome. Smemo li da verujemo reklami? Pa, ako je sve što se tvrdi klinički ispitano, matematički proračunato, anketama utvrđeno, naučno dokazano - valjda smemo.

Nažalost, praksa je pokazala da veliki deo proizvoda koji se reklamira nije proveren pre nego što se pusti u prodaju. Podsetimo se samo nedavnog slučaja "La vita" sokova koji su proglašeni za najlošije na srpskom tržištu, jer je utvrđeno da voće sadrže samo u tragovima, dok na pakovanju piše voćni.

O sapunu koji skida kilograme kao od šale, da ne govorimo: "Sapun je napravljen od morskih algi i retkog morskog korenja... prodirući u masne naslage vašeg tela, razgrađuje i topi naslage sala...". Vrlo su popularni i gelovi za stomak i podvaljak.

Reklama je, zapravo, šarena laža sa ograničenom odgovornošću. Ima zadatak da nas ubedi kako je to što nam predstavlja baš ono što nam je potrebno. U toj težnji, tvorci reklame posegnuće za svim što je dozvoljeno - maštovitim izmišljotinama, provokacijom, smehom, šokom... Šta se sve dešava u glavi prosečnog čoveka, tokom gledanja reklame? Čovek postaje suvi konzument... U tom trenutku, on je potrošač, čija je jedina svrha, naravno, samo da troši!


Obamin dvojnik snima reklame


Indonežanin Ilham Anas (34), fotograf u magazinu za mlade iz Džakarte, koji izuzetno liči na američkog predsednika Baraka Obamu, odlučio je da unovči svoju slavu u reklamama i na televiziji. Već je pristao da učestvuje u reklamiranju jednog leka na Filipinima i dobio je ponude iz Južne Koreje i Indonezije. Anas je postao slavan u jugoistočnoj Aziji kada su se na Internetu pojavile fotografije na kojima je predstavljen kao Barak Obama.

Neuropsihijatar i psihoterapeut doktor Zoran Đurić kaže da reklame rade na kvarno. Udaraju tamo gde su ljudi slabi, igraju na kartu podsticanja osećaja moći.


- Tako ćete, na primer, u reklamama saznati da ste pravi muškarac samo ako koristite ovaj brijač ili ćete imati najlepšu kožu ako koristite ovu kremu. Uz to vam poruku šalju neke od najlepših žena ili muškaraca iz sveta muzike, filma ili sporta. Retko ko može da odoli iskušenju da ne proba... Ovakva reklama vam laska, podstiče vas da poželite da izgledate upravo kao ove zvezde - objašnjava Đurić.


Reklama nas, naravno, može ubediti da jednom kupimo neki proizvod, ali od njegovog kvaliteta zavisi da li ćemo ga kupiti ponovo. Upravo iz ovog razloga, ne može se u potpunosti stati iza tvrdnje da su potrošači postali žrtve reklama. Sa ovim se slaže i Aleksandar Đorđević organizator "Noći reklamoždera" koja je postala gotovo kultni događaj za sve one koji uživaju u dobroj reklami.


- Uopšte ne vidim negativan efekat reklame. Mislim da je sve to prenaduvana stvar, pa nismo mi deca od dve godine da ne možemo razumno da donosimo odluku da li ćemo nešto kupiti ili ne. Vi ne možete tako lako da manipulišete potrošačem, pogotovu danas kada ima toliki izbor. Možda se može reći da je čovek danas postao žrtva velikog izbora, a ne reklame - tvrdi Đorđević.


Ipak, niko ne može da ospori da je marketing ušao u sve sfere života. Reklamiramo se sami, na svom radnom mestu, u komšiluku, u školi... Svako sebe predstavlja u najboljem svetlu, inače, pojede ga konkurencija! Kupujemo ono što nam nude mediji, plakati i svetleće reklame na svakom ćošku... Kupujemo i ono što nam iz iskustva preporuči majka, prijateljica ili komšinica. Neretko budemo prevareni...

Goran Papović iz Udruženja potrošača Vojvodine kaže da nam je reklama previše ušla u život i da nas često dovede u zabludu.


- Mediji zavise od oglašivača, što više reklame, to više para. Čak i oni mediji koji ne bi trebalo da budu komercijalni, dozvoljavaju sebi more reklama. A kad potrošač vidi da se neki proizvod reklamira u svim medijima, on zapravo pretpostavlja da je sve to ispitano. Pogotovu me nervira kad vidim reklamu za "Biokliniku", gde dve devojke, obučene u beli mantil preporučuju proizvode i medicinske aparate. Beli mantil dovodi u zabludu potrošača da se radi o lekarima, a zapravo su u pitanju manekenke - kaže Papović.


Neretko se u srpskim medijima pojavljuju reklame u kojima su glavni akteri deca, iako zakon zabranjuje da se mališani koriste za marketing onih proizvoda koji sa njima nemaju veze. Tako su svi srpski mediji bez ustezanja puštali reklamu za vino "Župa" vinarije "Rubin", pod sloganom "samo za mušku decu"!


Ništa bolje ne prodaje novi proizvod od originalne reklame, još ako je ona šokantna, uspeh je gotovo zagarantovan. To dobro znaju marketinške agencije, pa ne biraju sredstva ne bi li što bolje plasirali proizvod svojih klijenata. Tako je nedavno jedna australijska marketinška agencija izazvala pravi skandal, a sve zbog reklame za pivo. Oni su prikazali likove iz popularne dečje bajke u sasvim novom svetlu. Snežana i sedam patuljaka leže u krevetu, glavna junakinja je gola, s cigaretom u ruci i svi piju slatko pivo "raspberi". Reklamni slogan "sve samo ne slatko", ne samo da je šokirala australijsku publiku, već je i razljutila čuvenu američku kompaniju "Dizni". Reklama je brže-bolje povučena!


Goran Papović kaže da se sve ono što je u Evropi zabranjeno, u Srbiji reklamira.
- Naš potrošač je prevaren čim se probudi! Prvo ga stignu neispravni računi za struju i infostan, onda uđe u prodavnicu gde mu prodavačica uvali proizvod kome je istekao rok ili je na pakovanju lažna informacija, na putu do posla gleda u bilborde na kojima se reklamira sve i svašta i tako u nedogled. Država ga ne brani, zato što ne primenjuje zakone.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online