Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 13.02.2012.
13:07
N. S. Preradović - Vesti A

Dinar vuče privredu u bankrot

Pad dinara za sada je zaustavljen i evro će danas vredeti 0,8 odsto manje nego za vikend - 108,26 dinara. Dinar je, međutim, za mesec dana oslabio čitavih 4,6 odsto u odnosu na evropsku valutu.

Toplica Spasojević: Čak 90 odsto srpske privrede neće preživeti ako kurs evra ode na 115 dinara
 

Narodna banka Srbije je svojim intervencijama zaustavila je dalji gubitnički hod domaće valute. Nepoznato je, međutim, na kom nivou će NBS braniti dinar i koliko je deviznih rezervi spremila za taj posao kako slabljenje dinara, koje se neminovno odražava i na cene, ne bi ugrozilo cilj za koji je nadležna, a to je stabilnost cena.


Iz Narodne banke Srbije poručuju da su kretanja na deviznom tržištu u poslednjih nekoliko dana bila inicirana nešto većom tražnjom domaćih preduzeća za devizama, uglavnom zbog nešto višeg od uobičajenog uvoza energenata, ali su u poslednja dan-dva pod značajnim uticajem privremenih psiholoških faktora.
 

NBS mora da interveniše

- Ako se NBS bude ponašao u skladu sa onim što proklamuje, onda će morati da interveniše i proda evre, jer je zbog prenosa kursa na cene nemoguće održati inflaciju na ciljanom nivou. Već se vidi značajan rast cena u maloprodaji, krajem januara i početkom februara, tako da je logično da centralna banka koristi najjači instrument koji ima za zaštitu dinara, a to je intervencija na deviznom tržištu - navodi Goran Nikolić.

Ako dinar duže ostane na ovakvom nivou ili još nastavi da pada, roba iz uvoza će neminovno poskupeti. Taj rast cena iznosiće onoliko koliko je dinar izgubio. Već su poskupele slana i slatka zimnica od tri do 23 odsto, a najavljen je i rast cena pojedinih slatkiša krajem meseca.


Zbog slabljenja dinara može se očekivati talas poskupljenja pre svega uvozne robe, tehničkih uređaja, kozmetike, kućne hemije, garderobe i druge robe široke potrošnje. Građane vlast pokušava da umiri podatkom da devizne rezerve iznose 12,1 milijardu evra, koliko su iznosile na početku godine.


Međutim, privrednici su veoma zabrinuti i poručuju da čak 90 odsto privrede neće preživeti ako kurs evra bude išao nagore.


- Čak 90 odsto srpske privrede neće preživeti ako kurs evra ode na 115 dinara. Bez stabilnog kursa privreda ne može da ima pomak u rastu proizvodnje i zapošljavanju radnika. Ako nema kredita i ako oni nisu dostupni Srbija je osuđena na ekonomsku izolaciju - izjavio je Toplica Spasojević, vlasnik IMT grupe.


Milana Kneževića, predsednika Asocijacije malih i srednjih preduzeća, veoma brine naglo slabljenje domaće valute.


- Privrednici sirovine kupuju po jednom kursu, a onda robu koju proizvode moraju da pokušaju da prodaju po drugom, znatno nepovoljnijem kursu evra. To je neodrživo - ocenjuje Knežević i dodaje da se plaši naglog slabljenja evra posle izbora.


Ekonomista Nikola Fabris smatra da je NBS svestan da je određeno gubljenje vrednosti dinara nužno, ali da neće dozvoliti da dinar naglo izgubi na vrednosti u kratkom roku. Sve što je naglo, kada je u pitanju devizni kurs, uvek nosi rizik da se otrgne kontroli i da ima mnogo veće neželjene posledice - kaže Fabris.
 

Spas je samo u izvozu

Profesor Miodrag Zec kaže da NBS ne može da brani kurs dinara, nego je rešenje u povećanju izvoza.
- Samo sa povećanjem izvoza može da se brani kurs. Pa, devizne rezerve koje ima NBS su zapravo zaduženja i devizna štednja građana. U ovoj situaciji, kad je evro počeo da skače, najviše kukaju dužnici i uvoznici, što je i očekivano. To je taj lobi koji najviše kuka kada evro počne da skače?! A šta je sa cenama? Kad evro počne da pada ne padaju cene u trgovinama - kaže dr Zec.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 13.02.2012. 14:22
Sta mi da izvezemo..? Jedino politicare ,njih imamo na pretek.Dok se nekontrolisano uvozi sve i svasta ,zbog slihtanja EU ,nas poljoprivreda i privreda je ostala ne zasticena pred Zapadnim vukovima,bankarima i domacim monopolistima.tajkunima. Krediti se vracaju sa kamatom ,pa je eur trazenija roba--veca potraznja cini skuplji eur
Ponedeljak 13.02.2012. 15:27
"Спас је у извозу!" - Значи спаса нам нема. "Гледаћемо да курс динара не губи нагло на вредности" - Па до маја има времена лагано да дође на 200 динџи. Прочитах негде раније, ако је тачно, да су наше девизне резерве дате у стране банке уз неку минорну камату. Значи, ако сам добро схватио, ми подижемо кредите уз већу камату, него што је добијамо за полог девизних резерви и на тај начин се оне полако топе. Већина страних фирми напушта Србију и са једне стране празни своје девизне рачуне, а са друге за динаре које имају, купују девизе и беже из Србије. Можда наше девизне резерве износе 12 милијарди, ал нико не написа колика су наша дуговања, која су сигурно много већа од тих резерви.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online