Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Nedelja 12.02.2012.
08:51
Press A

Opake prognoze: Evro ide do 120!

Trend pada dinara u odnosu na evro može da se očekuje i ubuduće, a u toku godine kurs će najverovatnije da varira između 110 i 120 dinara za jedan evro, procenjuju ekonomisti.

Pojedini ekonomisti procenjuju da se dinaru crno piše...
 

Tri faktora su uticala na to: loši uslovi kretanja kursa u Evropi, pad priliva deviza zbog lošeg vremena i stara boljka - loše stanje u privredi i pad proizvodnje.


- Dodatne probleme stvara i smederevska železara, ali jasno je da se potrefio i niz loših sticaja okolnosti, pa čak i loše vremenske prilike. Ipak, i Narodna banka Srbije bi mogla malo bolje da brani dinar. U ovakvoj situaciji bi pre nekoliko godina prodala 100 ili 200 miliona evra da bi stabilizovala domaću valutu - kaže ekonomista Zoran Popov.


Banke kupuju devize

On navodi da ga jako brine i ponašanje banaka.


- Ono što me dodatno brine je što niko ne zna šta rade inostrane banke u Srbiji. Ne bi bilo čudno da u datoj situaciji oni kupuju devize i prebacuju ih u svoje zemlje. To se dešava kada zemlja nema sopstvenu banku. A i na to je trebalo misliti ranije, o osnivanju državne banke, što je recimo uradila Nemačka da bi se spasla krize - govori Popov.


Ekonomista Stojan Stamenković kaže da je još u decembru prošle godine bilo poznato da će dinar pasti za sedam odsto, imajući u vidu rast inflacije u evrozoni od dva odsto i rast srpskih cena od pet odsto. To je bilo jasno i pre zamrzavanja aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, a sada, kada je MMF odlučio da reviziju aranžmana odloži do izbora, situacija je još komplikovanija.


- To će dodatno obeshrabiti investitore i poskupeti kredite, tako da tražnja deviza uporno raste u odnosu na ponudu. Do kraja godine devizne rezerve će opasti za dve milijarde evra. To nije toliko strašno, jer NBS rukuje sa 12 milijardi - upozorava Stamenković i napominje da sledeće dve godine ne treba očekivati mnogo bolje stanje.


Nekorektan MMF

Stamenković ističe da je prilično razočaran ponašanjem MMF-a, koji nije postupio korektno prema Srbiji, jer su o budžetu i mogućim problemima na tržištu raspravljali sa Vladom Srbije, tako da su oni pogrešili u proceni o budućim prihodima.


- Sada, da ne bi ispalo kako su oni pogrešili, pronađen je nekakav formalni razlog, da je budžet odstupio od fiskalnog programa. Naravno, nismo ni mi nevini, rebalans budžeta je mogao da bude napravljen. Ali politika se opet umešala u ekonomiju. Pošto Vlada Srbije nema podršku, koja zavisi od četiri poslanika Srpskog pokreta obnove, oni ne mogu ništa da urade pre izbora - govori Stamenković.

POVEZANE VESTI

Nedelja 12.02.2012. 11:42
Е да вам ја кажем шта се дешава. Стране фирме, банке и домаћи тајкуни и сви они који су се накрали на нашој муци, виде да држава галопирајујћи иде у амбис и сада не питајући за цену, купују еуре и решавају се динара и беже из ове апокалипсе. Држава је банкрот, нико јој више не да паре, јер су и оне раније спрцали на плате својих бирократских паразита и у своје џепове. Ни страни кредитори им више не верују да могу и ово што су узели да врате. Људи се смрзавају, угља нема, струје још мало, посла нема, паре се штампају, динар пада, а све поскупљује у еврима. Жути олош је свестан да губи изборе и власт и понаша се по систему: што горе, то боље. Нек нам је Бог у помоћи!
Nedelja 12.02.2012. 10:36
Па та прогноза и није од јуче.Сви економисти од давно говоре да курс динара није реалан
Nedelja 12.02.2012. 10:21
Pogresna privatizacija, reforma pravosudja, ekonomska politika, nesposobne politicke stranke, vodjenje celokupne drzavne politike, zivot od danas do sutra, neiskoriscen potencijal, nema licne odgovornosti u vlasti, ubiranje jeftinih poena u politickom zivotu, feudalna vladavina, zapostavljen agrar, nelogicna fiskalna politika... doveli su nas gde se sada nalazimo. Sve je jednostavno i stavara se zalaganjem, licnom savescu, anagazovanjem, energicnoscu, vizijom, planiranjem, organizacijom, ... i na kraju stalnim RADOM !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online