Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 07.02.2012.
05:30
Večernje novosti A

Bez plate radi 55 hiljada zaposlenih

Svaki trideseti građanin Srbije redovno odlazi na posao, ali za to ne dobija nadoknadu. Najviše zakinutih je u Vojvodini, a 38.829 radnika zaradi mesečno manje od 15.000 dinara.

Rade ceo mesec, a kući ne donose platu
 

U Srbiji je tokom prošle godine čak 55.031 zaposleni mesecima odrađivao svoje puno radno vreme, ali kući nije donosio ni dinara. Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, tačno ovoliko radnika odlazilo je redovno na posao, ali za svoj trud nije primilo nikakvu zaradu. Nije malo ni onih koji su plaćeni ispod svake cene, pa tako još 38.829 radnika nije uspelo da "dobaci" ni do zakonskog minimalca i na kraju meseca je podizalo platu manju od 15.000 dinara
 

- Među onima koji nisu primali nikakvu zaradu najviše je bilo Vojvođana - objašnjavaju u Zavodu za statistiku. - U ovoj severnoj pokrajini platu nije primalo čak 15.579 radnika. Na drugom neslavnom mestu je region južne i istočne Srbije, gde je bez zarade ostalo 14.244. U Šumadiji platu nije dobijalo 13.129, a u Beogradu 12.079 zaposlenih.
 

U sindikatima kažu da je najteže radnicima u proizvodnji, i to u drvno-prerađivačkoj i tekstiloj industriji, kao i onima u metalskom kompleksu.
 

- Nije retko da radnici ostaju duže od godinu dana na svom mestu uprkos tome što nisu plaćeni - kaže Zoran Ristić iz UGS ”Nezavisnost”. - To čine zato što se plaše da bi odlaskom iz firme mogli izgubiti sve zaostale zarade. Zato ostaju mesecima u preduzeću i veruju da će im sve te zarade i doprinosi biti nekada nadoknađeni.
 

Ristić dodaje da je broj onih koji ne primaju platu još mnogo veći, jer se ovi statistički podaci odnose samo na one koji su legalno zaposleni:
 

- U sivoj zoni je oko 600.000 radnika, a polovini se krše neka prava iz radnih odnosa. Najčešće je baš reč o neisplaćenim i neredovnim zaradama, i to najviše osećaju oni koji se bave trgovinom, turizmom, ugostiteljstvom i građevinom.
 

I u Inspektoratu rada kažu da se najveći broj prigovora odnosi upravo na neisplaćene zarade.
 

- Tokom prošle godine obavili smo ukupno 33.861 nadzor iz oblasti radnih odnosa, a čak 8.301 je bio na zahtev zaposlenih - precizira Predrag Peruničić, direktor Inspektorata za rad.
 

- Doneli smo 1.526 rešenja kojima je poslodavcima naređeno da isplate zarade i još 532 rešenja da im se, osim plata nadoknade i druga primanja.

POVEZANE VESTI

Utorak 07.02.2012. 05:59
Sta je strah .....A cak su i robovi iz Afrike dobijali da jedu ,ovi u 21 veku mogu i bez hrane ,. Da li je to mazohizam radnika Srbije ?Prvo ocistite sneg oko fabrika da se kupci tajkuni ne okliznu . Radite za gazde da mogu da kupe mercedese kojima idu do banaka da se zaduze u vase ime . Vise zaradi onaj klinac na semaforu za dan nego vi svi za godinu dana (ne primate nista) To sto vam duguju je potroseno unapred na kredite ,.Svaki gradjanin Srbije duguje danas 5000 eu godisnje i ta cifra raste . NISTA NECETE DOBITI ,...... Dok ne krenu radnici na ulice (sta to behu sindikati) ,NISTA.......jos malo i sahranjivacemo se u kesama ,.Brine se drzava (bice ekoloske)
Utorak 07.02.2012. 10:04
Tragično je da su i ovi podaci \"frizirani\". Mnogo je više onih koji rade a da ne primaju plate. Ljudi su uplašeni za svoja radna mesta, jer znaju da, ako i napuste firmu teško da će bilo šta zaraditi. Posla u Srbiji jednostavno nema. Ovako, zanose se da žive u pravnoj državi i da će kad tad dobiti svoje prinadležnosti. Ovi lopovi baš i igraju na tu kartu i besomučno se bogate. Kada radnici shvate da neće ništa uraditi zabijajući eksere u svoje prste, već kada budu zabijali eksere u ruke svojih poslodavaca, kada tajkuni i ministri budu sa strahom dolazili na posao stvari možda stvari mogu da počnu da se menjaju na bolje. Ovako, moraju da shvate da granice halapljivosti ne postoj
Utorak 07.02.2012. 07:28
Meni to nista nije jasno,takve gluposti tih radnika da rade za dzabe ? pitam se odakle im novac za troskove do posla i neki topli obrok,s obzirom da nista ne primaju od nikoga.........?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online