Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 30.01.2012.
11:21 >> 14:14h
Beta A

Kalanović: Srpska ekonomija u ozbiljnoj krizi

Potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović izjavila je danas u Beogradu da je srpska ekonomija u ozbiljnoj krizi, što je prema njenoj oceni posledica uticaja svetske ekonomske krize, ali i nezavršene tranzicije i reformi u zemlji.

Ona je na konferenciji "Finansiranje rasta u Srbiji" kazala da su krizom pogođeni građani, privreda i država.

Verica Kalanović

"U Srbiji je ogroman broj nezaposlenih. U prethodnom periodu ugašeno je mnogo malih i srednjih preduzeća, dok je potreba za socijalnim davanjima povećana kao što je povećan i broj ljudi koji odlaze iz zemlje", kazala je Kalanovićeva.

Prema njenim rečima, svetska ekonomska kriza preliva se u Srbiju kroz smanjenje tražnje najvećih ekonomskih partnera, kao i kroz manju domaću tražnju i manje direktne strane investicije.

"Građani krizu najviše osećaju kroz povećanu nezaposlenost koja je od 2008. do danas povećana za 10 odsto", rekla je potpredsednica vlade i dodala da je Srbija zbog toga jedna od zemalja koja ima najveću nezaposlenost u Evropi. Ona je navela da građani krizu osećaju i kroz zamrzavanje plata u javnom sektoru i penzija koje je na snazi skoro dve godine, pad zarada u realnom sektoru, a to dovodi do pada standarda i smanjenje tražnje.

Kalanovićeva je istakla da prelivanje krize privreda oseća kroz gašenje velikog broja

Kalanović:Očekujem dogovor sa MMF-om

 

Verica Kalanović izrazila je uverenje da će biti postignut dogovor sa Misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o reviziji aranžmana iz predostrožnosti.

"Vlada Srbije želi da nastavi aranžman sa MMF-om, iako joj nije namera da povuče milijardu evra tog kredita, ali želi da pruži
stranim investitoroma garancije da je Srbija monetarno i  ekonomski stabilna zemlja", kazala je Kalanović. Ona je istakla da MMF nema ništa protiv investicija i ulaganja u infrastrukturu u Srbiji i da očekuje postizanje dogovora o
garancijama države na koje je MMF imao primedbu.

malih i srednjih preduzeća, smanjenje likvidnosti i produžetak roka plaćanja. Ona je naglasila i da se kriza vidi i kroz odlazak najvećih kompanija kao što je to slučaj sa Ju-Es stilom.

"Država je pogođena krizom najviše kroz loše punjenje budžeta, a povećanje socijalnih davanja i veliko zaduživanje", dodala je potpredsednica Vlade Srbije.

Ona je podsetila da je Srbija od 2008. godine donela niz antikriznih mera čiji su rezultati vidljivi, a među kojima su podrška stranim investicijama i u zapošljavanju, kao i kreditiranje privrede. Kalanovićeva je naglasila i da je bitno da je u prethodnom periodu postignut politički i javni konsenzus da bez investicija nema ekonomskog oporavka zemlje.

"Kriza u Srbiji je ogolila sve naše nedostatke i ako želimo da imamo održivu privredu, potrebno je da se napravi novi ekonomski sistem i završe se tranzicija i započete reforme u svim oblastima društva", kazala je Verica Kalanović.

Uloga države, prema njenim rečima, jeste da napravi politički i ekonomski okvir koji će to omogućiti, da završi saobraćajnu infrastrukturu i dalje razvija trgovinsku saradnju sa zemljama regiona i EU.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online