Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 29.01.2012.
19:09
Vestionline A

Ovo su nove svetske sile

Zemlje ubrzanog razvoja imaju sve važniju ulogu u svetskoj ekonomiji. One postaju motor globalnog razvoja, a to se vidi i u Davosu - na Svetskom ekonomskom forumu gde nastupaju vrlo samosvesno.

Ekonomski forum u Davosu pokazao ko su najmoćnije zemlje

Na fasadi hotela Belvedere usred švajcarskog gradića Davosa visi veliki plakat. Na njemu piše samo jedna reč: "Brazil". Najveća ekonomska sila Latinske Amerike se na ovaj način samouvereno pokazuje političkoj i poreduzetničkoj eliti i vrhunskim ekonomskim stručnjacima okupljenim i ove godine na Svetskom ekonomskom forumu.

U hotelu Belvedere tokom trajanja Foruma odsedaju predsednici država i vlada ili moćni menadžeri, a plakat koji je postavio Brazil pokazuje da ovoj zemlji skromnost nije najupadljivija vrlina.

Ali i Meksikanci su prihvatili parolu "think big". Nedaleko od kongresnog centra oni su postavili dva paviljona u kojima dele informacije o vrlo pozitivnim i obećavajućim ekonomskim parametrima njihove zemlje. Doputovao je i meksički predsednik Felipe Kalderon u pratnji brojnih ministara. Na zajedničkoj konferenciji za novinare Šarl Gosn, šef automobilskog koncerna Reno, najavio je milijardsku investiciju u toj zemlji i otvaranje 20.000 novih radnih mesta u narednih nekoliko godina.

U Davosu, na Svetskom ekonomskom forumu, gde se raspravlja o globalnoj ekonomiji i trendovima, zemlje ubrzanog ekonomskog razvoja nastupaju vrlo samouvereno, ali to i ne treba nikoga da začudi: one su postale veliki globalni igrači.

Samo ove godine one očekuju ekonomski rast od oko šest odsto. Za zemlje evrozone ti isti stručnjaci ne predviđaju nikakav rast.

Indonezijski ministar trgovine Gita Virjavan je kratko pre odlaska u Davos bio u Frankfurtu gde je učestvovao na jednoj investitorskoj konferenciji. Interes za ulaganja u njegovu zemlju ga je iznenadio. Nemački preduzetnici su izuzetno zainteresovani za ulaganja u Indoneziji, budući da tu očekuju veliki rast.

"Mi imamo veliko tržište, naš kreditni rejting je upravo povišen - isplati se doći u Indoneziju", ponosno je istakao ministar Virjavan.

Simbol nove samouverenosti je i kineska ekonomska metropola Šangaj.

"Idite danas u kancelariju nekog kineskog preduzetnika u Šangaju i pogledajte njihove geografske karte. Na njima je Evropa samo mala mrlja na margini", kaže Jirgen Kluge, raniji saradnik konsultantske firme MekKinsi, a sada šef nemačkog koncerna Haniel.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online