Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 28.01.2012.
05:11
Press A

Akcije "Telekoma" po 59 €

Besplatne akcije "Telekoma Srbija" već u martu dobiće oko 4,8 miliona građana i 40.000 sadašnjih i bivših radnika te kompanije, kao i zaposleni "Pošta Srbije", a stručnjaci procenjuju da će građani dobiti po jednu akciju, koja će vredeti oko 59 evra.

Generalni direktor "Telekoma Srbija" Branko Radujko savetuje građane da sačekaju sa prodajom akcija
 

Generalni direktor "Telekoma Srbija" Branko Radujko najavio je da će besplatna podela akcija tog preduzeća početi u nekoliko narednih nedelja, ali nije želeo da precizira koliko će akcije vredeti.


- Savetovao bih građane da sačekaju sa prodajom akcija koje će dobiti, jer verujem da će njihova vrednost rasti. To pokazuju svi indikatori poslovanja "Telekoma" - istakao je Radujko.


Što pre na berzu

Glavni broker investicione kompanije "Sinteza invest" Nenad Gujaničić kaže za "Pres" da nije realno očekivati veću vrednost akcija od 59 evra.
 

"Telekomove" akcije najvrednije

Od 2008. godine kada je počela podela besplatnih akcija javnih preduzeća, "Telekomove" će imati najveću vrednost. Prodajom akcija iz Akcijskog fonda građani su dobili po 1.700 dinara, dok NIS-ove akcije danas vrede 577 dinara. Građani su stekli pravo i na po jednu akciju Aerodroma "Nikola Tesla", koje su u petak vredele 498 dinara.

- Vremena nisu baš sjajna za vrednovanje kompanija na berzi. Akcije NIS-a su, recimo, prošle godine vredele 860 dinara po komadu, dok su sada manje od 600 dinara iako kompanija mnogo bolje posluje. Jako je dobro što "Telekom" izlazi na berzu. Ako vrednost akcija bude jednaka onoj po kojoj smo otkupili 20 odsto grčkog udela, cena će biti 59 evra - rekao je Gujaničić i dodao da se podela akcija može očekivati u martu.


On veruje da će se akcije građanima dodeljivati slično kao za NIS. U tom slučaju, građani će, uz ličnu kartu, u poštama dobiti potvrdu o vlasništvu.


Gujaničić je rekao i da postoji prilično interesovanje stranih investitora za akcije "Telekoma".


- Strani investitori sa nestrpljenjem očekuju izlazak ove firme na berzu - navodi Gujaničić.


Cena će rasti

Ekonomista Mlađen Kovačević smatra da će građani lepo zaraditi na akcijama ove kompanije.


- Verujem da je najviše onih koji će biti prinuđeni da odmah prodaju akcije, a suma od oko 60 evra uopšte nije mala. Ipak, savetovao bih građane da sačuvaju akcije jer sam siguran da će im vrednost rasti - naglašava Kovačević.

Kako do akcija?

1. Na ulasku u poštu građane će čekati štampano uputstvo o prodaji akcija
2. Potrebna je samo lična karta
3. Na šalteru pošte uzeti potvrdu o posedovanju akcija
4. Potpisivanje ugovora sa poštom i davanje broja tekućeg računa
5. Izjašnjavanje o prodaji i minimalnoj ceni akcija, potpisivanje naloga

Subota 28.01.2012. 09:16
Оно што је тренутно најбитније је чињеница да Телеком нема времена до Ђурђрвдана да продају ови уништитељи Србије.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online