Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 06.01.2012.
19:52
Blic A

Mleko neće poskupeti

Ne mogu da govorim o konkurenciji i da li će oni povećati cenu mleka, ali znam da mi nastojimo da ne korigujemo cene. Pritisak troškova postoji, ali mi nećemo povećati cene. Mi sada sa farmerima imamo dogovor da im plaćamo evropski prosek cena, što je stabilizovalo tržište i proizvodnju, kaže Slobodan Petrović, prvi čovek fonda Salford za Balkan i "Dunav hrana grupe" koju je fond osnovao, ali i generalni direktor "Imleka".

Foto: ilustracija
 

Znači, osluškujete tržište?
- U 2011. je pad potrošnje kod mleka i mlečnih proizvoda oko osam odsto na nivou Srbije, mada mi imamo niži pad od pet odsto. Kod hleba je, primera radi, to još izraženije, preko 10 odsto, a ukupan pad u trgovini je veći od 16 procenata. To pokazuje tešku situaciju i mi se teško možemo odlučiti za promenu cena.


Ima li na tržištu skupljih od vas ili nema?
- Mi smatramo da imamo najbolji kvalitet, ali nemamo najveće cene, ima skupljih od nas na tržištu. To je vrlo važno jer postoji percepcija da imamo monopol, da imamo zbog toga više cene itd.

Platili ste više od 300 miliona dinara kazne zbog ocene da imate monopolski položaj.
- Bilo je mišljenja da smo kupovinom pet mlekara dobili monopol. U Srbiji postoji dvadesetak velikih i oko 200 malih mlekara koje su registrovane. Beograd je središte Srbije i u Beogradu mi imamo u radnjama poziciju koja je naoko dominantna, "Imlek" je beogradska mlekara. Ako bi se otišlo u neki veliki grad u Srbiji koji ima mlekaru, videlo bi se da ta mlekara ima naoko dominantan položaj. Mi u celoj državi nemamo takav položaj.


Salford je fond, on kupi, restrukturira i proda…
- Jedini i osnovni razlog što nismo ništa prodali je svetska ekonomska kriza 2008. godine. Krenuli smo u prodaju, imali jako mnogo zainteresovanih kupaca i kod „Knjaz Miloša” smo imali situaciju da smo imali jedanaest ponuda, ali da su se zbog krize u septembru 2008. svi povukli. Mi smo tada doneli odluku da sačekamo, drugo nismo ni mogli jer nije bilo kupaca. Ne znam da li će nešto biti prodato 2012. godine.


Hoćete li prodavati sve odjednom ili firmu po firmu?
- Dobro poslujemo i zato možemo da sačekamo bolje uslove za prodaju, a planiramo separatnu prodaju. Prodaja na berzi sada nije dobra jer bi to bio neuspeh, banke su u grču, nema sredstava.


Kako vidite uslove u kojima poslujete?
- Sadašnji propisi, na primer, dozvoljavaju da izvoz ide samo direktno iz proizvodnje. To je apsurd, to nigde u svetu ne postoji. Zašto ja moram da utovarim kamion u "Imleku", pa da odem do Subotice da tamo utovarim palete, pa odande da idem za Crnu Goru. Sada ne može da se utovari roba koju redovno iz Subotice dovozi kamion u Beograd u distributivni centar. Mora da ide kamion u Suboticu. Ili, slučaj sa Turskom. Umesto obične potvrde da je napitak zdrav za ljudsku upotrebu, a jeste naravno, naše Ministarstvo zdravlja je to pisalo na tri strane, što Turska nije tražila. Mesece smo izgubili. Isto to je u ambasadi Engleske za sličnu englesku robu izdao ekonomski ataše za dan.

Petak 06.01.2012. 20:35
Стварно је смејурија шта се ради са наводним смањењем маржи и кобајаги појефтињењем основних животних намерница. Примером који је би на РТС о томе како неке намернице које су коштале 1050 динара сада коштају 1020, ако добро видех, само исмејавају нас обичне људе. Евро дивља у правом смислу те речи и иде горе као и све цеме уосталом без обзира на шминку од стране Власти, само достојанство човека се обара непрестано доле. Ви на Власти, немојте нај подцењивати и исмејавати ако нас већ мучите будите бар за толико људи!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online