Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 30.12.2011.
10:12
Blic A

Slovenci nas spasili ''mraka''

U celom regionu Balkana zbog suše vlada nestašica električne energije. Glavnu reč vode termoelektrane i nuklearke jer svi koji imaju hidroelektrane zbog suše su u velikim problemima. Zato smo struju uvozili iz Slovenije iz nuklearke ''Krško”, od švajcarskog ''Atela” i od Bugara, kaže Dragomir Marković, generalni direktor Elektroprivrede Srbije.

Znači, slovenačka nuklearka ''Krško” je ublažila posledice suše?

- Jeste. Najviše smo kupovali od nje i bugarske nuklearke.


Koliki su gubici EPS-a zbog neplaniranog uvoza struje zbog suše?

- Ukupno je kupljeno struje za 7,8 milijardi dinara, dok je razlika za neplanirani uvoz 5,9 milijardi dinara. EPS je tu struju i prodao i naplatio tako da se može reći da je po osnovu neplaniranog uvoza usled suše ostvaren minus od oko 25 miliona evra. Zbog suše imali smo neplanirani izdatak za gas za rad tri termoelektrana-toplana u Vojvodini. Dakle, oko 35 miliona evra je minus po osnovi uvezene struje i gasa.

I kada poskupi struja, ne bismo pokrili gubitak: Dragomir Marković
 


Hoće li EPS imati dobitak na kraju godine?

- Na devetomesečnom preseku EPS je imao dobit 7,8 milijardi dinara. To će biti značajno umanjeno baš zbog suše. U ovom trenutku sve je nagađanje. Konačni bilans biće oko nule, ni veliki plus ni veliki minus.

Ali, rekli ste da je devetomesečna dobit 7,8 milijardi, a gubitak od uvoza 3,5 milijarde, kao i da ćete na kraju godine biti na nuli. Gde su one četiri milijarde?

- Profit u prvih devet meseci od 7,8 milijardi je nezvanični presek stanja. EPS je sistem od 11 privrednih društava koja prvo prave svoje finansijske izveštaje, koji se zatim konsoliduju na nivou grupe, tako da se tek u februaru može dati konačan finansijski rezultat. Osim toga, pad naplate od 10 odsto koji je ubičajen od oktobra do decembra generiše mesečni minus od blizu dve milijarde.


Planirate li poskupljenja struje u narednoj godini?

- Veća cena struje je potrebna zarad investicija i razvojnih projekata. Nažalost, investicije su na kraju poslovnog plana, a pre svega je održavanje, koje mora da se uradi. Kada ne bismo uopšte povećali cenu naredne godine, ne bi bilo novca za investicije, ne u nove objekte, već za održavanje.


A šta piše u planu poslovanja EPS za 2012. godinu?

- Urađen je bez poskupljenja.


To nije bio slučaj do sada?

- Računat je plan bez povećanja cena, ali po tome onda EPS-u nedostaje 30 milijardi dinara. Ima varijanta sa poskupljenjem gde bi se rezultat popravio, ali male su šanse da ono bude odobreno pre juna. Koliko god da bude, odnosiće se na drugu polovinu godine.


To znači - ništa pre izbora. Koliko bi bilo poskupljenje?

- U planu takođe stoji da bi sa poskupljenjem od 1. juna od 20 odsto taj gubitak bio smanjen na 10 milijardi dinara. Dakle, ne bismo ni sa tom cenom pokrili gubitak potpuno.

POVEZANE VESTI

Petak 30.12.2011. 14:34
Ne razumem naslov "spasili"?! Nisu oni nas nista spasili, vec je Srbija kupila elektricnu energiju na trzistu. Ako nisu janezi hteli da prodaju imalo je bi hteo. I da imate iole principa i ponosa od njih ne bi trebalo kupovati pa cak i da su jefitiji od svih ostalih. Mada pre verujem da je ovo odradjeno "preko veze" i uz debelu proviziju koju je dobio "kupac". Takvo poslovanje Srbije i njenih firmi je svima poznato.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online