Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 21.12.2011.
14:56
Vestionline A

JAT kupuju domaći biznismeni?

Kompaniju Jat ervejz kupiće deset biznismena iz Srbije, a taj plan za spasavanje nacionalnog avioprevoznika "serviran" je kao neformalni predlog pre dve nedelje na večeri premijera Mirka Cvetkovića i grupe domaćih preduzetnika, piše Novi magazin.

Predlog podrazumeva da domaći preduzetnici uđu u kupovinu Jata sa po nekoliko miliona evra, naprave konzorcijum i preuzmu kompaniju koju do sada, i pored brojnih poziva Vlade Srbije, nije hteo da kupi nijedan strani partner.

Foto: Ilustracija
 


Iako dogovor još nije formalno postignut, već se razmišlja o izradi studije o načinu odlučivanja i upravljanja kompanijom, a svi su saglasni da neće biti nimalo lako upravljati kompanijom i donositi odluke kad su suvlasnici tako moćni preduzetnici, navodi Novi magazin.

Za sada se ne žuri, jer je plan da Jat dobije nove privatne vlasnike do početka maja iduće godine. Plan da se 10 najvećih domaćih preduzetnika udruži u konzorcijum i kupi Jat podrazumeva prethodno mnogo posla unutar same kompanije i donošenje odluke ko će, država ili novi vlasnici, deliti otkaze višku zaposlenih, a njih je prema nekim procenama oko 2.000.


Biće potrebno, takođe, definisati na čiji će teret ići otpremnine od najmanje 12 miliona evra za toliki broj otpuštenih, kao i to ko preuzima dugove Jata čija je današnja knjigovodstvena vrednost oko 180 miliona evra.


U Jat, inače, treba investirati i dodatnih 50-60 miliona evra. U dosadašnjim neusupešnim pokušajima prodaje Jata kao potencijalni kupci pojavljivali su se Baltik aviejšn sistem, Letonija (suvlasnik Erbaltika, Letonija), Azal iz Azerbejdžana, ruski Aeroflot, Turkiš erlajns, Er India, Er Berlin i Er Island.

Sreda 21.12.2011. 15:42
Pa zato su ga i upropastili, da bi ga kupili za male pare. Gde je inače logika da firmu koja je imala renome u svetskom vazduhoplovstvu toliko upropaste?? Krali, razvlačili na sve strane i opet je ostalo nešto. Ostalo je još dobrih stručnih kadrova, jedinstveni hangar postoji još samo jedan tog tipa u Evropi. Ne brinite oni koji hoće da ga kupe verovatno znaju sve to, ne kupuju iz humanitarnih razloga.
Sreda 21.12.2011. 16:25
Znasi lesinari dosli na red,lepo sve odradjeno nema sta...
Sreda 21.12.2011. 23:06
Konacno rasplet zbog cega je domaci avioprevoznik sistematski unistavan i obezvredjivan. Daomaci "biznismeni" ce ga uzeti bud zasto, a naravno sve dugove ce preuzeti drzava odnosno poreski obveznici Srbije. Zbog cega nacionalna kompanija ni po koju cenu ne moze ostati u vlasnistvu drzave? Nije mi poznat zakon koji obavezuje jednu zemlju da bas rasproda apsolutno sve? Mnogo je zemalja u svetu koje imaju u svom vlasnistvu kompanije, a da pri tome imaju duzi staz u trzisnoj ekonimoji od Srbije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online