Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 16.12.2011.
13:12
M. Filipović - Vesti A

Srpski ministar i američka ambasadorka tražili investitore u SAD

Srpsko-američka delegacija, koju su predvodili ministar ekonomije, Nebojša Ćirić i američka ambasadorka u Beogradu, Meri Vorlik, završila je posetu Americi, tokom koje je imala važne razgovore u Njujorku, Vašingonu i Čikagu. Za članove delegacije u Generalnom konzulatu u Čikagu organizovan je prijem, a generalni konzul Desko Nikitović posebno je naglasio važnost uspostavljanja što čvršićih ekonomskih veza između dve zemlje, otvaranje puteva kapitala i investicija, jer se jedino tako značajno mogu poboljšati i politički odnosi.

Svi se slažu u činjenici da je uvek dobar trenutak za uspostavljanje ekonomske saradnje, i da je i tokom ove posete uglavnom bilo reči o tome, a mnogo manje o politici i različitostima političkih mišljenja i stavova dve zemlje o nekim ključnim pitanjima.

"U Vašingtonu smo se sreli sa svima sa kojima je bilo važno da se sretnemo, ova poseta je vrlo specifična u pozitivnom smislu, jer su sa nama i američka ambasadorka, kao i predstavnici Američke ambasade u Beogradu, kao i predstavnici Američke privredne komore. Ovo je novi put u razvoju naših ekonomskih odnosa. Sa američkom kompanijom NCR smo dogovorili početak njihovog poslovanja u Srbiji početkom marta, u Vašingtonu smo bili u svim važnim institucijama - Stejt departmentu, Ministarstvu trgovine, Ministarstvu finansija, Američkoj porivrednoj komori. Otvoreno smo razgovarali i o jednom vrlo konkretnom problemu, koji opterećuje odnose Srbije i Amerike. Radi se o slučaju Univorlda i gospodina Srbe Ilića, dogovorili smo sa OPIK-om način na koji taj problem treba da bude rešen i ja očekujem da ćemo ga kroz nekoliko meseci i zatvoriti. To je važno jer postoji ogromno interesovanje američkih kompanija za investiranje u Srbiju, ali ako ne rešimo ovaj problem na kome insistriaju u svim američkim institucijama, neće se mnogo toga realizovati. Srbija mora da plati kompenzaciju koju je međunarodna arbitraža odredila, sa druge strane moramo obezbediti da se investicioni ciklus koji je predviđen originalnim investicionim ugovorom izvrši. U Čikagu, koji je izuzetno jak ekonomski centar, pokušaćemo da na poslovnom forumu razvgovaramo sa predstavnicima američkih kompanija, ali i kompanija čiji su vlasnici naši sunarodnici. Ja insistiram na tome i da naše srpske kompanije više koriste sistem preferencijala, koji nam je Amerika ponovo odobrila. Efekti ove posete će se videti u najskorijem periodu", rekao je za "Vesti" ministar Ćirić.

Na naše pitanje o tome šta ga američki sagovornici najviše pitaju, na čemu najviše insistiraju, kada su u pitanju investitcije u Srbiji, ministar kaže:

"Ovde je ipak bila naša inicijativa u pitanju - inicirali smo razgovore za potpisivanje sporazuma o zaštiti investicija i sporazuma o izbegavanju dvostrukog oporezivanja. Proces pregovaranja o tim sporazumima nekada može da traje i par godina, na naš zahtev je organizovan sastanak u Americi, o problemu Univorlda, znači bili smo proaktivni, došli smo sa idejom da postoje problemi i da želimo da ih rešimo, ali i da predstavimo Srbiju u Američkoj privrednoj komori, pozvali smo ih da nas posete i da razgovore nastavimo i u Srbiji".

Poseta Čikagu desila se u danu kada je usvojen budzet Srbije za narednu godinu, kojim je Vaše ministarstvo dobilo znatno manja sredstva za sledeću godinu. Sigurno je da je pred nama teška godina. Mislite li da su onda neozbiljne izjave pojedinih predstavnika Vlade da je kriza u Srbiji prošla, ili da je u Srbiji nije ni bilo?

"Svi moramo da štedimo, teško je napraviti restriktivan budzet, a zadržati razvojnu komponentu. Uvek je mogao da bude lošiji, ja mislim da bolji nije mogao da bude, ali je važno da 2012. godina bude godina u kojoj nećemo trošiti više nego što možemo. Vlada je ozbiljna i vodiće odgovornu fiskalnu politiku. I ja stalno kažem da Srbija jeste statistički izašla iz krize. Makroekonomski pokazatelji govore da su i 2010 i 2011. godina pozitivne. Sa druge strane, mi suštinski nismo izašli iz krize, naša stopa nezapolsenosti je preko 20 odsto, privreda je nelikvidna, ono što je kriza u Evrozoni ima efekta i kod nas, i to je svima jasno. Važno je da zadržimo ovaj pozitivan trend, koji ipak postoji, jer Srbija ipak ima pozitivan rast, umesto recesije."

Ambasadorka Amerike u Beogradu posebno je zahvalila na gostoprimstvu na koje je naišla u Generalnom konzulatu Srbije, ističući važnost ove posete i delgacije koja može pomoći značajnom poboljšanju ekonomskih odnosa dve zemlje.

"Imali smo vrlo produktivne sastanke u Vašingtonu, što je bila odlična prilika za delegaciju da uspostavi kontakte sa važnim ljudima i institucijama u Vašingtonu, ali i sa kompanijama i biznismenima u Americi. Svi smo puni optimizma, ovo je odličan način da gradimo ekonosmske odnose. Nismo mnogo govorili o politici, iako je svima jasno da odluka EU o odlaganju određivanja statusa kandidata za Srbiju predstavlja stagnaciju. Ipak, uvek naglašavam da Amerika potpuno podržava nastojanje Srbije ka evropskim integracijama, verujemo da Srbija nastavlja put ka Evropskoj uniji, na kome je i do sada načinila značajan progres, kroz proces reformi, hapšenje haških begunaca, popravljanju odnosa sa susedima. Naravno, svi očekuju da se napravi još veći progres u odnosima Beograda i Prištine, ali se ja nadam da će se važna odluka o kandidaturi Srbije doneti u martu iduće godine. Mnogo investitora iz Amerike želi da dođe u Srbiju, mnogi će doneti te važne odluke. Stvari se menjaju i popravljaju, Srbija je dobro mesto za investicije u regionalne operacije, uprkos ekonomskim problemima. Zadovoljstvo je biti ambasador u vašoj zemlji, biti okružen tim divnim ljudima i njihovim gostoprimstvom, putovati kroz Srbiju i upoznavati je. Moje dve godine su prepune pozitivnih iskustava, i zato sam optimista kada je budućnost Srbije u pitanju. Posebno sam srećna što će moja dva sina, kćerka i suprug sa mnom u Beogradu proslaviti Božić i novu godinu", rekla je za "Vesti" ambasadorka Vorlik.

Prijemu u Generalnom konzulatu prisustvovala je i Melisa Luburić Bin, bivša kongresmenka, koja se posle Kongresa vratila privatnom biznisu.

"Srećna sam što sada mogu ponovo da budem u biznisu i mnogo više sa svojom porodicom, ali kao što sam radila u Kongresu, tako i sada sa ove pozicije želim da pomognem Srbiji i da o Srbiji govorim svojim kolegama i prijateljima. Važno je da otvorimo vrata za investicije, jer Srbija ima potencijal", kazala je Luburović-Bin.

Delegacija i sastanci

 

U delegaciji su bili Nebojša Ćirić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja, Meri Vorlik, ambasador Amerike u Beogradu, Branislav Zec, sekretar u Ministarstvu za ekonomiju, Božidar Laganin, direktor SIEPA Zoran Malić, direktor odeljenja Ministarstva za ekonomiju, Jagoda Lazarević, viši savetnik u Ministarstvu, Milun Trivunac, savetnik Ministarstva, Nenad Mijailović, savetnik Ministarstva, Aleksandar Miloradović, specijalni savetnik direktora SIEPA, Milomir Ognjanović, ekonomski savetnik Generalnog konzulata u Čikagu, Bojana Ristić, izvršni direktor Američke privredne komore u Srbiji, Miloš Đurković, predsednik Američke privredne komore u Srbiji, i Bredli Haker, visoki komercijalni zlužbenik Američke ambasade u Beogradu.

Tokom posete Americi delegacija se sastala sa Ezlizabetom Litlfild, predsednicom OPIC (Overseas Private Investment Corporation), sa predstavnicima američkog Kongresa i kongresmenom, Denom Bartonom, iz Srpskog kokusa, predstavnicima Ministarstva trgovine, sa predstavnicima Boinga i drugih kompanija.

 

U Čikagu je i Srba Ilić, vlasnik kompanije Univorld, sa kojim će Ministar Ćirić i ambasadorka Vorlik danas imati razgovore o problemu isplate sredstava koji je odredio Arbitražni sud u Parizu i konačnom razrešenju problema sa prodajom Putnika ovom američkom biznismenu srpskog porekla.

POVEZANE VESTI

Subota 17.12.2011. 02:20
Kada jedna ozbiljna delegacija jedne ozbiljne drzave ide u slicne posete govori se o iznosima sklopljenih poslovnih ugovora, a ne o razgovorima, susretima i interesima. Ovo mu dodje kao turisticka poseta, saopstenje je bla bla...covek mora da se pita da li je vredno utrosenih para i da li se oni ne postide da ovako izvestavaju i zamajavaju ovaj narod svojim lazima i nesposobnoscu.
Petak 16.12.2011. 16:39
Sad ce reci pred izbore da postoji interes da se ulozi 100 milijardi dolara u Srbiju ali pod uslovom da se Srbija ne ''vrati u devedesete'', sto znaci da treba da pobedi DS. Pa ko je glup nek nasedne na ovo
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online