Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 14.12.2011.
15:54
Beta A

Budžet za 2012. osuđen na propast?

Budžet Srbije za 2012. godinu nategnut je do krajnjih granica, a deficit će iznositi 140 milijardi dinara, piše nedeljnik NIN.

Dug raste a prihodi slabi

Kako navodi taj beogradski list, prema poslednjim, još nezvaničnim podacima, prihodi budžeta Srbije planirani su u visini od 748,8 milijardi dinara, a rashodi na nivou od 889 milijardi dinara.

Nedeljnik NIN ističe da je budžet, koji bi Vlada do kraja nedelje trebalo da prosledi Skupštini Srbije, sastavljan uz velike stranačke "bitke" do poslednjeg dana.

"Da bi se uklopili u deficit od 140 milijardi, bilo je potrebno uštedeti ogromnih 60 milijardi evra, jer se osim 'rupe' od 40-ak milijardi prouzrokovane Dinkićevim Zakonom o decentralizaciji, ispostavilo da je zbog dramatičnog pada uplate doprinosa u Fond PIO za finansiranje penzija potrebno izdvojiti dodatnih 20 milijardi dinara", navodi taj list.

Kako se dodaje, novonastali jaz od 60 milijardi dinara krpljen je uglavnom grubim i u praksi teško održivim rezanjem rashoda, pa je odlučeno da se na subvencijama, neto budžetskim pozajmicama i na kupovini robe i usluga uštedi 30 milijardi dinara kao i još desetak milijardi na Putevima Srbije, prebacivanjem održavanja lokalnih puteva na gradove i opštine.

Na prihodnoj strani računa se na dividende od javnih preduzeća i prihoda iz stečajne mase banaka, koje bi ukupno trebalo da "upumpaju" u državnu kasu 15 milijardi dinara, navodi NIN u novom broju.

"Drži vodu" do izbora

 

Beogradski nedeljnik dodaje da stručnjaci ocenjuju da je tako koncipiran budžet održiv samo do izbora, nakon čega je neminovan rebalans i najverovatnije zamrzavanje plata i penzija kao i druge mere štednje.

Kako se ističe, najveći gubitnici novog budžeta biće Ministarstvo ekonomije, na čijem čelu je Nebojša Ćirić, koje će biti uskraćeno za 20-ak milijardi dinara, i ministar za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje Oliver Dulić, koji je dobio pet milijardi manje.

Najbolje je, prema pisanju NIN-a, prošao ministar za unutrašnje poslove Ivica Dačić, čije je mi nistarstvo dobilo budžet od od 52 milijarde dinara.

Pročitajte još: Srbiji preti sudbina Grčke

POVEZANE VESTI

Sreda 14.12.2011. 17:43
To je barem lako. Zatvorite sve "agencije" za sve i svasta, isterajte napolje sve one koje ste doveli po partijskoj liniji. Poslanicima i svima zaposlenima u vladi plata u vidu prosecnog LD gradjana, koja ce se povecavati kako bude rastao prosek istog. I eto vama ustede vece od planirane, cak i suficit.
Sreda 14.12.2011. 17:17
Ма лако ћемо за буџет, ал шта ћемо са тим што смо ми осуђени на пропаст?
Sreda 14.12.2011. 16:01
"Najbolje je, prema pisanju NIN-a, prošao ministar za unutrašnje poslove Ivica Dačić, čije je mi nistarstvo dobilo budžet od od 52 milijarde dinara." Pa jes nasi "batinasi" ne rade na veresiju
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online