Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 30.11.2011.
15:40
A

Ugašeno više od pola privatizovanih preduzeća

Privatizacija preduzeća u Srbiji donela je niz negativnih efekata - od gašenja preduzeća i otpuštanja velikog broja radnika, do smanjenja prava radnika u firmama koje još posluju, zaključak je današnjeg okruglog stola koji je organizovao Socijalno-ekonomski savet Srbije.

Preživelo samo 35 odsto privatizovanih preduzeća, a u njima radi 45 odsto radnika

Istraživanje Socijalo-ekonomskog saveta koje je obuhvatilo 417 privatizovanih preduzeća u 15 gradova pokazalo je da čak 65 odsto tih preduzeća više ne postoje ili su pred gašenjem.

Zoran Ristić, predstavnik ujedinjenog granskog sindikata "Nezavisnost" rekao je da je broj zaposlenih u privatizovanim preduzećima koja još rade smanjen za 45 odsto, da su zarade ostale uglavnom na nivou pre privatizacije kao i da je u polovini tih preduzeća isplata zarada neredovna.

Ristić je istakao i da raste broj radnika koji se angažuju na određeno vreme kao i da tek svako peto preduzeće ima potpisan kolektivni ugovor sa zaposlenima, što nije bio slučaj pre privatizacije kada je kolektivni ugovor postojao u svim preduzećima.

Istraživanje je pokazalo i da je tek u svakom četvrtom preduzeću koje posluje kupac investirao nešto više od iznosa koji je bio obavezan, a da u svakom petom nije investirao ništa, ili je čak otuđio imovinu.

Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca Srbije rekao je da isplata zarada zaposlenima prosečno kasni 52 dana, a da je tek tri odsto preduzeća uvećalo radnu snagu.

Ristić kaže da većina zaposlenih doživljavala Agenciju za privatizaciju kao telo koje je 100 odsto na strani kupca, koje je samo želelo da proda preduzeća, dok svega 12,5 odsto radnika ima pozitivno iskustvo sa Agencijom.

Prema njegovim rečima, teže je dobiti kredit u banci, nego kupiti društveno preduzeće u Srbiji, a ono što je istraživanje pokazalo su razlike u onome šta se očekivalo od onoga šta se dogodilo u privatizaciji.


Negativni efekti privatizacije su premašili pozitivne i ono na šta smo želeli da ukažemo ljudima koji su zaduženi za proces privatizacije je da sledi privatizacija javnih i javno-komunalnih preduzeća i treba biti oprezan da se ne ponove greške, naglasio je Ristić.

Sreda 30.11.2011. 17:18
Најбитније је било да поилитичари узму проценат од продаје, а није им било важно ко је тај ко купује фирму, да ли је солвентан у ствари да ли уопште има фирму у иностранству са том делатношћу или само пере паре куповањем фабрика у Србији. Данас, када су све продали, а многе фирме погашене, људи остали без посла, више се не јављају вајни експерти за економију и приватизацију. Сви су се завукли у мишије рупе, ћуте и трошкарају тај стечени проценат. Да ли неко треба да одговара од тих "експерата" за приватизацију? ДА! Када? Вероватно никада! Подсетио бих на неке експерте, Динкића, Ђелића, Влаховића, Питића и још доста њих.
Sreda 30.11.2011. 18:23
Нажалост искуства других земаља нису кориштена, овде су се многи водили сопственим интересима од приватизације и гашења банака до продаје НИС-а и последњег покушаја продаје МТС-а зарад финансирања избора који долазе следеће године. Словенија није приватизовала своје банке, такође своје фирме су продавали менаџерима који су радили у њима, кажу да је Словенија била Запад за нас и у време старе Југе, па могли смо нешто од њих да научимо да је било интереса
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online