Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 26.11.2011.
09:10
Press A

Istok spasava Srbiju od krize

Da bi što bezbolnije preživela krizu koja potresa same temelje Evrope, Srbija mora da se okrene tržištima van EU, pre svega Rusiji, Belorusiji, Kini, Kazahstanu, Turskoj i Brazilu, poručuju domaći ekonomisti, ali i stručnjaci Svetske banke.

U vreme krize, svako novo tržište je važno
 

Kako kažu eksperti, to su ogromna tržišta, privrede tih zemalja beleže konstantan i veliki rast, a Srbija sa pomenutim državama uglavnom ima povoljne trgovinske sporazume.
 

Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Lu Brefor ocenjuje da je šansa srpske ekonomije upravo na istočnim tržištima.
 

- Srbija je u trgovini veoma zavisna od Evrope, što je logično, jer je u pitanju veliko, bogato i geografski blisko tržište, ali ako ono usporava, trebalo bi tražiti šansu na Istoku, posebno u zemljama sa kojima Srbija ima ugovore o slobodnoj trgovini, kao što su Rusija, Belorusija, Kazahstan... Njihove ekonomije brzo rastu, a procenat izvoza Srbije u te države vrlo je nizak i ostavlja veliki prostor za plasman srpskih proizvoda. Srbija svakako treba da nastavi da izvozi u Evropu i uporedo da traži šansu da poveća prisustvo u Rusiji, Kazahstanu, Kini, Brazilu i drugim zemljama koje imaju visok rast - preporučio je Brefor.

Zavisi i od politike

 

Saradnik Ekonomskog instituta u Beogradu Ivan Nikolić procenjuje da su šanse za plasman robe na neiskorišćena tržišta velike, ali da realizacija zavisi od političke odluke državnog vrha.

 

- Nastupi na svim tim tržištima zahtevaju političku pripremu i dogovore, jer bez toga ne možete sprovesti privredni zaokret. Na primer, u zemljama Bliskog istoka vole da im se pokloni pažnja u odnosu na tržišta Evrope. Tamo očekuju da im dođe kompletna politička delegacija, plus privrednici. Pitanje izvoza rezultat je nečega što prethodno mora da se završi na unutrašnjem planu, počev od povećanja investicija do privredno-sistemskih rešenja. Ne možete da kažete 'sad ću da promenim lokaciju', pa ću više da izvezem. Morate da znate šta ćete da izvezete i koliko više - navodi on.


Mada Srbija sa pomenutih tržišta više uvozi nego što izvozi, ekonomista Miroslav Zdravković kaže da to nije prepreka, već prednost, i podseća da sa njima imamo sklopljene ugovore o slobodnoj trgovini.
 

- Radi se o brzo rastućim i velikim tržištima, na koja se može prodati bilo šta što se proizvodi u Srbiji. Međutim, da bi se znatno povećao izvoz, posebno u Kinu, Kazahstan i Brazil, neophodan je klasterski, zajednički nastup. To znači da je potrebno udruživanje istih ili sličnih proizvođača da bi zajedno nastupili i tako smanjili troškove marketinga i transporta. Grupisani preko, na primer, privredne komore, proizvođači nameštaja, namenske industrije, voćari, kao i prehrambena industrija, imali bi svetliju budućnost - objašnjava Zdravković.
 

On navodi da su "Ju-Es stil" i NIS vodeći korisnici sporazuma o slobodnoj trgovini sa Turskom. Šansa je, kaže Zdravković, i Poljska, koja je veliko tržište, a tamo takođe imamo mali izvoz.
 

- To što smo u deficitu u trgovini sa istočnim zemljama nije negativan signal jer taj minus možemo da eliminišemo. Dešavanja u Evropi već utiču na nas, zato što pada izvoz u Italiju i pitanje je trenutka kada će takva tendencija početi i u trgovini sa drugim zemljama. Pomenuo bih još i Saudijsku Arabiju, koja je veliki izvoznik nafte, ali je u strahovitom deficitu sa hranom - navodi Zdravković.

POVEZANE VESTI

Subota 26.11.2011. 09:34
Имамо паметне људе,али у власти су обични глупандери и лопови и издајници који не хају за Србију.
Subota 26.11.2011. 14:49
И кад се све сумира, испада да јурњава за Европом нама није ни потребна. То значи да садашња власт нема кредибилитет за наставак вршења власти. Само још да сачекамо да се народ врати са концерта и да крене да одузима кредибилитет ... ако не почне нови концерт.
Subota 26.11.2011. 12:52
Na čelu svi ovih koje si nabrojao je mafijaški bos boris tadić..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online