Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 10.11.2011.
14:51
Beta A

"Srbija je već zahvaćena drugim talasom krize"

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šokić izjavio je danas Srbija već zahvaćena drugim talasom ekonomske krize, ali da banke za sada ne ispoljavaju ponašanje zabrinjavajuće za stabilnost sistema. Šoškić je na okruglom stolu Ekonomskog fakulteta o uticaju krize u evro zoni na Srbiju rekao da nema razloga za bilo kakvu vrstu nesigurnosti bankarskog sistema.

NBS je namenski dozvolila veće dnevne oscilacije deviznog kursa jer je to prirodna odbrana od ulaska "vrućeg novca" u finansijski sistem: Dejan Šoškić
 

Srbija, prema njegovim rečima, pokazuje veći stepen otpornosti na uticaje ekonomske krize od zemalja koje imaju bolji rejting. Šoškić je rekao da je NBS namenski dozvolila veće dnevne oscilacije deviznog kursa jer je to prirodna odbrana od ulaska "vrućeg novca" u finansijski sistem.

Kako je dodao, mere koje preduzima NBS doprinele su da je manja mogućnost da matične banke iz inostranstva povuku novac iz banaka u Srbiji. Naveo je da je kratkoročna izloženost banka prema inostranstvu smanjena sa 36 na 18 odsto, a prema najnovijim podacima čak na 16 odsto. Srbija je, kako je rekao guverner, na zaštiti od negativnih efekata svetske krize uradila više nego što su mnogi spremni da priznaju.

"Srbija je već zahvaćena krizom, ekonomske aktivnosti su ozbiljno pogođene i ugrožene su prognoze za privredni rast", kazao je Šoškić i dodao da je neophodno da se uvedu mehanizmi kako bi se šteta od krize minimizirala.

Guverner je naveo su devizne rezerve NBS 11 milijardi evra i da su ove godine bile minimalne intervencije centralna banka na deviznom tržištu jer je prodala 60, a kupila 45 miliona evra.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 10.11.2011. 18:29
А власт једва чекала "нови талас кризе" да би наставила да пљачка ову државу. Пљачка и продаје фирме у бесцење, а све под плаштом економске кризе. Лако је рећи народу, "економска је криза, нема се пара, нема посла, крив је за то неко други - економисти са Запада, иначе да није кризе власт би уложила напоре да ова земља крене напред". Мада, треба очекивати да из овог "таласа кризе", Србија изађе прва , као што је прва из предходне кризе изашла, по речима премијера Цветковића.
Četvrtak 10.11.2011. 19:33
Opet smo u krizi,pa kada smo to izasli iz nje,ja sam mislila da smo stalno na dnu...Sad ce gospoda na vlasti jos vise da puni dzepove...
Četvrtak 10.11.2011. 19:34
Nista cudno za nas,navikli smo.Ali vladi cestitam sad ce povecati svoje stanje na racunu..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online