Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 09.11.2011.
02:48
Press A

Kinezi: Srbi su dobri ljudi, ali nemaju para

Kineski trgovci masovno odlaze iz Srbije. Poslednjih nedelja sve više zatvaraju radnje, rasprodaju robu i sele ''biznis". Kao razlog navode drastičan pad prometa i tvrde da od prodaje više ne mogu da plate ni troškove zakupa, pišu beogradski mediji.

Kinezi sa kojima smo razgovarali pojašnjavaju da je kupovna moć u Srbiji toliko opala da su i njihovi jeftini proizvodi za nas skupi, navodi ''Pres''.

Kinezi masovno napuštaju Srbiju zbog slabog prometa

Nova tržišta pronašli su, kažu, u Poljskoj, zemljama Južne Amerike i pojedinim državama Afrike. S druge strane, srpski trgovci koji imaju tezge i objekte u blizini kineskih, tvrde da oni, u stvari, odlaze zato što više ne mogu da rade na crno i izbegavaju plaćanje poreza.


Šen Hong iz Šangaja, koji već dugo živi u Beogradu i jedno vreme je bio generalni sekretar Udruženja Kineza u Srbiji, tvrdi da je smanjenje prometa jedini razlog odlaska njegovih sunarodnika.

''Promet je strašno opao, ovde više nema posla za nas. Od 6.000 Kineza, koliko ih je do prošle godine živelo u Beogradu, polovina njih je već napustila Srbiju. U unutrašnjosti je slika malo bolja, ali i odatle ljudi odlaze i tek će odlaziti. Kinezi iz Srbije idu najviše u Poljsku, Čile, Brazil, Južnu Afriku...'', kaže Šen Hong za beogradski list.

Su Li Vej (30) došao je u Srbiju pre osam godina. Radio je u Nišu, potom u Novom Pazaru, Inđiji... Sada ima radnju u novobeogradskom tržnom centru.

''Dovukao sam mnogo robe, ali posla nema. Polovina mojih prijatelja razmišlja o odlasku. Mnogi su već i otišli... Najbolje nam je išlo pre pet godina, a onda je posao polako počeo da staje. A od pre godinu dana ovde je pustoš. Vidi se da je kriza ozbiljna. Naš veliki problem su i srpske vize, koje nam daju samo na pola godine, najviše na godinu. Imam dvoje dece i ako se situacija ne popravi, moraću i ja da idem odavde. Srbi su mnogo dobri ljudi, međutim nemaju para'', priča Su Li Vej za ''Pres''.

POVEZANE VESTI

Sreda 09.11.2011. 03:49
Cekajte , rece danas Tadic za 10 god , Srbiji ima da krene bolje , al samo ako se ne skrene sa Evropskog puta. Hteo je da kaze i da cemo biti lider u regionu ...ali ne izusti
Sreda 09.11.2011. 03:52
Uverili se gradjani da je roba katastrofa pa ih i neprimecuju vise...imaju srbi para al imaju i u glavi.
Sreda 09.11.2011. 08:22
Hehehhe, koja smo mi tuga. Sto se sad ovi iz Vlade ne oglase? Kad nam ni Kinezi ne mogu prodati njihovu jeftinu bizuteriju zna se koliko je sati. Do cega su nas doveli??? Potpuno ludilo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online