Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 28.10.2011.
03:30
Vestionline A

Kriza u Evropi utiče i na Srbiju

"Kriza u evrozoni direktno utiče i na Srbiju, pa stoga naša zemlja mora da donese odgovarajuće mere radi ublažavanja i prevazilaženja posledice te najjače ekonomske krize kroz koju prolazi EU od svog nastanka", izjavio je šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Lu Brefor.

Zbog banaka iz Italije i Grčke, faktor rizika nešto veći
 

Neophodno je, pre svega, povećati nivo produktivnosti, jer je gotovo desetogodišnji pad zabeležen u toj oblasti jedan od osnovnih uzroka nastanka krize u čitavoj EU, rekao je Brefor, preporučivši i jače privlačenje stranih direktnih investicija kao uslova bržeg razvoja, iako će to u ovim uslovima ići malo teže.

Govoreći o uticaju finansijskog sektora na stanje ekonomije u ovoj situaciji, on je istakao da je u Srbiji i zemljama u okruženju faktor rizika nešto veći jer najveći deo finansiranja "pokrivaju" banke čija su sedišta u Italiji i Grčkoj, zemljama u kojima je kriza dostigla najveće razmere.

Šef beogradske Kancelarije Svetske banke je napomenuo i to da su za postizanje fiskalne stabilnosti neophodne dugoročne mere, a odluka Vlade Srbije u tom pogledu, kako je rekao, zavisiće od dešavanja u Evropi.

"Ovo nije prvi put da je kriza zahvatila EU ali su njene članice uvek pronalazile odgovarajuće mere da prevaziđu njene posledice, pa se nadamo da će tako biti i ovog puta", rekao je Brefor, ocenjujući da su odluke lidera EU na samitu u Briselu prethodne noći "prvi korak u tom izlasku iz krize".

Odluka o višestrukom uvećanju specijalnog fonda za pomoć državama evrozone u teškoćama, dogovor o dokapitalizovanju banaka radi efikasnijeg odupiranja dužničkoj krizi i druge "će, nadamo se, otvoriti put i za druge mere i pokazalo se da su članice EU i dalje dobri partneri", zaključio je Brefor i dodao da će izlazak Grčke iz krize pomoći i evru da je prebrodi.

POVEZANE VESTI

Petak 28.10.2011. 09:49
Лако ћемо ми да се решимо кризе, само прво морамо да се решимо овог издајничког лоповског олоша на власти који нам покраде и опљачка последњи динар. Замислите ви колико смо ми у ствари богати кад су могли толико да нас опљачкају и још увек нам отимају.
Petak 28.10.2011. 07:32
"Kriza u evrozoni direktno utiče i na Srbiju!" Naravno!!! Nemoze Srbiju da zaobidje ni jedna kriza! Dok je krize u Srbiji, sa sve tri posleratne prosloga stoljeca, ta ista Evrozona osjecala i belezila kao svoj veliki uspjeh na nasim prostorima!!!
Petak 28.10.2011. 17:14
Kriza u Evropi utiče i na Srbiju ,ali naša vlast se ponaša kao da je gluva i slepa i ne radi ništa po tom pitanju !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online