Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 23.10.2011.
13:34
Blic A

Organska hrana sa Stare planine u Evropi

U Pirotskom okrugu je sve više proizvođača organske hrane za koju vlada veliko interesovanje na domaćem i inostranom tržištu. Krompir, crni luk, pasulj, boranija, tikvice a odnedavno čičoka i šljiva proizvedeni na staroplaninskim njivama završavaju i na trpezama Francuza i Rusa.

Stara planina, mesto na kojem priroda i ekonomija idu ruku pod ruku
 

Proizvodnja se organizuje u okviru Zemljoradničke zadruge “Arbinje“ iz Pirota koja svojim kooperantima olakšava početak proizvodnje, ali i omogućuje izvoz na tržište EU.


Direktor zadruge “Arbinje” Nebojša Veličković kaže da je zadruga osnovana pre četiri godine sa ciljem da se bavi organskom proizvodnjom u Pirotskom okrugu i da imaju svoje kooperante u Pirotu, Babušnici, Beloj Palanci i Dimitrovgradu.


- U okrugu se organskom proizvodnjom za sada bavi dvadesetak naših zadrugara koji imaju serifikate. Počeli smo sa krompirom, crnim lukom i pasuljem, a jedno vreme je bio i uzgoj tikvica. U selu Pokrovenik se čuvaju mangulice, a u planu je i čuvanje ovaca i koza. Preko jedne francusko-srpske firme plasiramo organski krompir i luk u Francusku, a imamo ugovor sa jednom firmom o preradi i konzerviranju voća i povrća za Rusiju. Velika je potražnja za ovim proizvodima, koji su odnosu na konvencionalne skuplji od 15 od 30 odsto. Postoji sigurno tržište, posebno u većim centrima. U našem kraju uslovi za ovu vrstu proizvodnje hrane su idealni jer je zemljište nezagađeno, a posebno su dobre neobrađene njive na Staroj planini - kaže Veličković.


Predrag Stojanović u selu Izatovci na Staroj planini već tri godine organski proizvodi krompir, crni luk i pasulj, a od ove godine i šljivu. Stojanović je ove godine proizveo osam tona krompira i dve tone pasulja. Planira da iduće godine poveća proizvodnju i površine od sadašnjih 14 hektara.


- Naše područje je još uvek nezagađeno i proizvodnja zdrave hrane je budućnost našeg kraja. Dobijamo subvencije države koje su veće nego za običnu proizvodnju. Subvencije po hektaru obične proizvodnje iznose 14.000, a za organsku proizvodnju 43.000 dinara. Pomaže i opština Pirot oko troškova plaćanja sertifikacije - kaže Stojanović.


Predsednik Saveta Mesne zajednice sela Dojkinci i jedan od najvećih proizvođača organskog krompira Dragan Najdanović kaže da je tražnja za organski proizvedenim krompirom ogromna.


- Tereni na kojima se proizvodi organski krompir su potpuno nezagađeni jer njive nisu decenijama obrađivane i nisu videle pesticide niti bilo kakve hemikalije. Koristi se isključivo stajsko đubrivo, i to samo u propisanim količinama. Prošle godine smo krenuli sa dve-tri parcele po 50 ari, a već ove samo ja imam na više od hektar površine. Prve godine proizvodnje sa samo 30 ari uspeo sam da proizvedem 4,5 tona krompira. Preko zadruge “Arbinje“ i jedne srpsko-francuske firme prošle godine smo celokupnu proizvodnju izvezli u Francusku. Cene krompira koji je organski proizveden i za to poseduje odgovarajuće sertifikate veće su za 30 procenata od komercijalno proizvedenog krompira - kaže Najdanović.


Slađana i Dobrivoje Tomanović iz Temske kraj Pirota imaju registrovano domaćinstvo i bave se organskom proizvodnjom. Imaju zasad čičoke, u narodu poznatije kao stogodišnji slatki krompir, a organski proizvode i pasulj.

- Ovo je prva godina i za sada smo zadovoljni. Posadili smo je u aprilu i očekujemo dobar prinos. Za narednu godinu planiramo povećanje proizvodnje - kaže Dobrivoje.


Njegova supruga dodaje da od organske proizvodnje može da se živi, ali da je to dug proces da bi se došlo do sertifikata.


- Za sada još uvek nemamo razrađeno tržište, ali je interesovanje za čičoku veliko. Naša cljna grupa su dijabetičari, jer ovakvog proizvoda nema na tržištu - kaže Slađana.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 24.10.2011. 13:40
Organska hrana koja ce sve vise biti skuplja i nece je biti dovoljno. Zlatna sansa za Srbiju,ako bude vrednih ruku i pameti,nece moci da proizvedu koliko ce se traziti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online