Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
19
Četvrtak 13.10.2011.
06:03
Press A

Status kandidata dovodi investitore

Srbija će, nakon dobijanja statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, osetiti benefite u privredi, dok će na duži rok to sigurno doprineti rastu investicija i boljem kreditnom rejtingu zemlje, zaključuju ekonomisti i privrednici.

Srbiju čeka veći priliv stranih investicija
 

Mišljenja ekonomista, ali i domaćih privrednika, o uticaju ovakve odluke Evropske komisije u suštini su mahom pozitivna, a ima i stavova da će konkretna pomoć srpskoj privredi stići nešto kasnije.

Većina stručnjaka je, naime, ubeđena da će status kandidata dovesti strane investitore i poboljšati rejting zemlje, dok deo smatra da Srbija neće imati mnogo koristi, jer će veća finansijska sredstva koja su joj najpotrebnija dobiti tek za dve godine.

Da će status kandidata Srbiji podići kreditni rejting i biti odličan signal za strane investitore, ubeđen je vlasnik "ITM grupe" Toplica Spasojević.

Investicije znače i nova radna mesta

- To će svakako pogurati one investitore koji sada razmišljaju o dolasku u Srbiju. To znam i iz sopstvenih razgovora sa poslovnim ljudima koji hoće da dođu ovde. Za Srbiju će to značiti uvođenje reda i neophodnih reformi, koje ćemo sada morati da ubrzamo. Vrlo važno je i to što ćemo imati pomoć EU u vidu znatnih sredstava. Srbija će takođe imati i bolji pristup tržištu EU - kaže Spasojević.

I ekonomista Mlađan Kovačević smatra da kreditni rejting Srbije zbog dobijanja statusa kandidata EU može biti poboljšan.

- Srbija će morati kao kandidat da poradi ozbiljnije u mnogim oblastima, pre svega prava i sudstva. Takođe, moraće i da ubrza uvođenje standarda koje traži EU - naglašava Kovačević.

On kaže i da će dobijanje statusa kandidata u početku biti od malog značaja za Srbiju.

- Prvo, takav status može dugo da potraje, jer će najverovatnije biti još dosta uslova koje Srbija treba da ispuni da bi postala članica EU. Status kandidata sigurno će dugo potrajati, pogotovo je to specifično za zemlje na nižem nivou razvoja, kao što je i Srbija. U svakom slučaju, ova vest neće imati mnogo uticaja s ekonomske tačke gledišta. Investitori zbog teške ekonomske situacije u zoni evra neće značajno okrenuti poslovanje ka Srbiji. To će se dogoditi tek kada postanemo član EU - navodi Kovačević.

Da Srbija ne može očekivati više novca pre 2013. godine iz EU, pošto je to vrlo ozbiljna institucija koja već ima zacrtani plan od 2007. do 2013. godine, kaže profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić.

- U tom planu je za Srbiju izdvojeno oko 200 miliona evra i to iz pretpristupnih fondova. Tek od 2013. možemo očekivati neku značajniju promenu, bez obzira da li ćemo do tada imati status kandidata ili ne. Tek od 2013. godine možda bismo mogli da očekujemo veća sredstva od 500 miliona do milijardu evra - navodi Savić.

Preporuka EK dobra za budućnost Srbije

 

Američka privredna komora u Srbiji ocenila je da je preporuka Evropske komisije da se Srbiji dodeli status kandidata za prijem u EU izuzetno pozitivan signal za evropsku budućnost zemlje.

 

"Za Američku privrednu komoru, kao poslovno udruženje koje okuplja najveće investitore, ova tema je posebno značajna, jer su evropske perspektive Srbije ključni faktor u privlačenju direktnih stranih investicija", rekao je agenciji Beta predsednik te komore Miloš Đurković.

 

Američka privredna komora u Srbiji okuplja 160 američkih, međunarodnih i domaćih kompanija koje su ukupno investirale preko devet milijardi evra.

 

Američka privredna komora, prema Đurkovićevim rečima, čvrsto veruje da evropske integracije predstavljaju veliku šansu za Srbiju na polju modernizacije važećih propisa i uvođenja svetski priznatih poslovnih standarda, ali i da predstavlja garant dugoročne posvećenosti zemlje unapređenju poslovnog okruženja.

 

"Naravno, ispunjavanjem uslova u pretpristupnoj fazi, Srbija postaje deo šireg regionalnog tržišta koje funkcioniše po sličnim pravilima, a to povećava šanse za nove investicije", rekao je Đurković.

 

Vlasnik kompanije ITM Toplica Spasojević je ocenio da preporuka Evropske komisije i pozitivna vest i naglasio da će status kandidata olakšati pristup novčanim tokovima, ali da će zahtevati bolju organizaciju, više rada i promenu načina razmišljanja.

 

"To je za ekonomiju, građane i privredu Srbije najbolja opcija, iako mi druge opcije nismo mnogo ni istraživali", rekao je on i ocenio da će se "mnoga radna mesta izgubiti", ali je istakao i da će "biti otvorena nova".

 

Predsednik MK grupe (Group) Miodrag Kostić ocenio je da će status kandidata u EU biti velika korist za privredu Srbije i doneće stabilnost privrede, tržište od 500 miliona ljudi i stabilnu valutu.

 

"Status kandidata u EU omogućiće privredi Srbije i priliv stručnh kadrova iz EU kao i slobodnu fluktuaciju naše radne snage u zemlje EU", rekao je on i dodao da će ulazak u EU će dovesti i do daljeg rasta stranih investicija, ali će veće tržište svakako predstavljati i dodatni podsticaj za izvoznike. On je istakao da bi povećanje izvoza pozitivno uticalo na položaj svih direktnih i indirektnih učesnika u poljoprivrednoj proizvodnji.

 

"Verujem da Srbija može da očekuje porast životnog standarda tek ukoliko dođe do povećanja izvoza. Izlazak domaćih kompanija na EU tržište će dovesti do toga da će samo konkurentni proizvodi moći da opstanu na međunarodnom tržištu", rekao je predsednik MK grupe Miodrag Kostić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 13.10.2011. 06:15
Која лаж да ће сада инвеститори нагрнути код нас! Бестидно лажу народ, али неће још дуго.
Četvrtak 13.10.2011. 08:21
Можда и дођу "инвеститори" али без пара. Да им ови наши поклоне још понешто што је остало вредно. Иначе, ово је још једно замајавање народа празном причом. Није ми јасно како немају ни трунке образа.
Četvrtak 13.10.2011. 18:24
lazu, i dalje lazu, samo laz i nista osim lazi...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online