Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Utorak 04.10.2011.
15:04
Pressonline A

Srbija uvozi svinjetinu iz Hrvatske?

Hrvatska kompanija "Belje", koja posluje u okviru koncerna "Agrokor" tajkuna Ivice Todorića, najavila je da će uskoro početi sa izvozom većih količina svinjskog mesa u Srbiju.

Foto: Ilustracija
 

Svinjetina iz susedstva na našem tržištu mogla bi da se nađe već za dve godine, odmah nakon što "Belje" izgradi novu klanicu u Baranji.

Predsednik uprave "Belja" Goran Pajnić rekao je za Press da je ovoj kompaniji veoma interesantno srpsko tržište.

- Planiramo izgradnju klanice koja će imati kapacitet od 600.000 svinja i veći deo proizvodnje planiran je da ide u Srbiju. Vaše tržište nam je interesantno kako zbog blizine, tako i zbog toga što se u Srbiji konzumiraju velike količine svinjetine. Vi jednostavno nemate dovoljnu proizvodnju, pa uvozite svinjetinu isto kao i mi - primetio je Pajnić.


Stočarstvo u krizi

"Imamo bolje svinje od Hrvata"

Saradnik Centra za naučno-istraživački rad u Privrednoj komori Srbije Vojislav Stanković kaže za "Pres" da ga je uznemirila vest o tome da će Hrvati Srbiji prodavati svinjsko meso.

- Mi imamo veće i kvalitetnije resurse za razvoj stočarske proizvodnje u odnosu na Hrvatsku. Imamo i bolji genetski potencijal životinja od njih. Prema tome, kreatori agrarne politike trebalo bi da se presaberu i pređu sa reči na dela - upozorava Stanković.

Prema njegovima rečima, svinjetinu trenutno uvozimo iz Nemačke, Austrije, Italije i Makedonije, a ovo ne bi bio ni prvi put da uvozimo od Hrvata.

- Prošle godine smo uvezli oko 2.500 tona svinjskog mesa, a za sedam meseci oko 1.000 tona. Doduše, od Hrvata smo samo sporadično uvozili. S druge strane, mi smo 80-ih izvozili kuvanu šunku u limenkama, po čemu smo bili poznati kao tradicionalni snabdevači inostranih tržišta - podseća Stanković.

On je otkrio da je ova kompanija već pokušavala da izvozi svinje u našu zemlju, kada je bilo problema sa nestašicom, ali da veterinarske službe obe zemlje nisu donele pravni okvir da se to omogući.

- Mi sarađujemo sa firmama iz Srbije, posebno iz domena stočarske proizvodnje, a vlada interesovanje i za uzajamnu razmenu znanja iz ove oblasti - tvrdi Pajnić, i podseća da je "Agrokor" pre godinu i po dana otvorio farmu junadi pored Novog Sada kapaciteta 1.400 komada.

Stočarstvo u Srbiji danas je u velikoj krizi, i pored izrazito povoljnih prirodnih uslova. Broj stoke je u poslednjoj deceniji opadao po godišnjoj stopi od dva do tri odsto, pa je proizvodnja mesa sa 600.000 tona, koliko je iznosila 90-ih godina, pala na 472.000 tone, koliko iznosi danas.

Stručnjak za poljoprivredu Branislav Gulan kaže da su Hrvati to primetili i na osnovu tih podataka rešili da nam prodaju svinjsko meso.

- S jedne strane, to je za mene normalno, jer je u Srbiji katastrofalno stanje sa svinjama. Sa druge, to je bruka za našu zemlju. Srbija je, primera radi, 1990. godine imala 900.038 krmača za priplod. Sad imamo samo 200.000. U tovu imamo samo negde od 2,5 do 3,5 miliona svinja, a mogli bismo da imamo 14 miliona tovljenika. Za to je potrebno da zažive projekti koji su urađeni i zasnovani na tezi da poljoprivreda bude strateška privredna grana zemlje - kaže Gulan.

POVEZANE VESTI

Subota 26.11.2011. 17:56
propedersko u lobi na celu drzavnog vrha srbije.
Utorak 04.10.2011. 15:12
Za vreme obrenovica,bili smo najveci uzgajivaci svinja u evropi...sta je dozivelo nase stocarstvo i poljoprivreda.na kraju kako nestajemo lagano .docice neki drugi narod vredan i radan i zauzece nasa imanja i posede.oni ce iskoristiti te Bozje blagodati i ako.kad mi nismo hteli ni umeli
Utorak 04.10.2011. 15:40
Ljudi ovo je nedopustivo. Samo u Vojvodini postoji dovoljno svinja da bi smo mi mogli da uvozimo u celu Evropu.A pored svega toga,mi treba da uvozimo i to ni manje ni vise nego od hrvata. Ko hrvatima dozvoljava da toliko ruse srpsku privredu?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online