Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 25.09.2011.
18:52
R. Petrović - Vesti A

Zdrava hrana bez metil-bromida

Srbi su moj narod, moja braća, moja kultura, moje zlo i dobro, negde od 1946, kada sam došao kao 10-godišnjak, pa do danas. Bolestan sam od te nostalgije, Srbi su me stvorili ovakvog kakav jesam. Biznis je biznis, ali zbog te ljubavi i duga prema Srbiji nisam otišao sa biznisom na drugo mesto, i ne možete me se rešiti". Dva partnera, jedan iz Australije i jedan iz Srbije, odvažili su se da osnuju zajedničku proizvodnu kompaniju, čije bi sedište bilo u Beogradu.

Svoj kapital, tehnologiju i proizvodni program, koji je već nekoliko decenija prepoznatljiv brend na tržištima Evrope, Latinske Amerike, Afrike, Australije i Novog Zelanda, ulaže uspešni poslovni čovek Toni Zajc, 74-godišnji vlasnik i osnivač kompanije "A.C.A. Engineering and Manufacturing" iz Melburna.

TREĆI PUT MEĐU SRBIMA: Toni Zajc

S druge strane je Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu, relevantna stručna i naučna institucija, koja će svojim znanjem i autoritetom doprineti novom tehnološkom prodoru Zajcovih proizvoda, ovog puta proizvedenih u Srbiji.

Prof. dr Žarko Spasić ističe da će ovakva vrsta donacije našeg čoveka sa petog kontinenta osetno doprineti unapređenju nastave i obrazovnog procesa budućih mašinskih inženjera.

Treći put među Srbima

Zdrava tehnologija: Deo proizvodnog programa kompanije "A.C.A. Engineering and Manufacturing" iz Melburna

- Proizvodimo parne kotlove, generatore i ostale uređaje koji se posebno koriste u hortikulturi i agrokulturi. Naši uređaji su poznati u svetu, posle Holandije smo najpoznatiji.

Iz toga izdvajamo ono što se tiče proizvodnje zdrave hrane, na šta i Srbija i svet, uveren sam, gleda u budućnosti - objašnjava Zajc kako je od bavljenja hortikulturom i proizvodnje rasadnog materijala krenuo u nove tehnologije i tako od osnivanja 1968. godine - zajedno sa svojom suprugom, koja, kako kaže, "drži kasu", i četiri kćerke od kojih je najmlađa i najprisutnija u biznisu - uspešno gradi poverenje kod kupaca.


Toni Zajc je već dva puta pokušavao da razvije biznis u Srbiji, pa je ovo njegovo treće biznis pojavljivanje među Srbima, što podrazumeva da je na sopstvenoj koži iskusio sve blagodeti otadžbinskog odnosa prema uspešnima i bogatima iz dijaspore.


- Nisam veliki optimista, ali ako u biznisu ima pravog razumevanja, onda verujem da je to prvi korak ka uspehu. U početku možemo u Srbiji da proizvodimo komponente koje se sada rade u Australiji i da eventualno počnemo sa sklapanjem uređaja.

Jasno mi je kolika je kupovna moć srpskog kupca, ali svakako postoji interes, pa se treba organizovati što pre, jer sam siguran da ne samo Evropa, već ceo svet čeka na naše proizvode - ističe naš sagovornik, uz napomenu da tamo gde postoji obostrani interes nije potrebna bolja garancija uspešnosti.

BIZNIS U FOKUSU: Prof. dr Žarko Spasić

Reči profesora Spasića, koji je u ovom poslu ispred Mašinskog fakulteta zadužen za saradnju sa Tonijem Zajcom, potvrđuju da je odmah prepoznat njihov interes.


- Nova saradnja i nova firma treba da doprinesu podizanju kvaliteta nastave tako što će u industriji stvoriti uslove da se ovi proizvodi visokih tehnologija proizvode i distribuiraju u Evropi, a studenti bi imali tamo profesionalne treninge.

To bi nas uvrstilo među važne zemlje unutar EU i promovisalo kao posrednika za distribuciju tih uređaja po svetu u zainteresovane zemlje, EU, Rusiju, Kinu, Brazil... - veli profesor Spasić. - Gospodin Toni i ja složili smo se da savremena kompanija posluje mora da posluje pre svega na osnovu dobiti, a iz toga proizilaze ostali benefiti kao što su znanje, kompetencije i veštine koje će studenti sticati u obrazovanju.

Srpska sumnja u napredak

 

Profesor Žarko Spasić sa Mašinskog fakulteta u Beogradu zadužen je zajedno sa Tonijem Zajcom da uradi dva osnovna dokumenta, studiju izvodljivosti i biznis plan za buduću takozvanu start-ap firmu, koja će uživati beneficije osnivača u pokrivanju troškova i obezbeđivanju prostora, dok ne stane na noge i počne višestruko da vraća. Iako je optimista, profesor ne krije svoj opravdani strah:


- Sagledali smo sve te mogućnosti pozitivno, ali se bojimo kako će drugi to proceniti. Osnovni problem u Srbiji je što se napredne stvari apriori stavljaju pod sumnju, umesto da proces bude obrnut - primećuje.

 

Iskorišćavanje emigranata

Zajc se zalaže za izbacivanje hemijskih proizvoda u gajenju hrane:
- Naši uređaji su koncipirani na bazi čiste pare, odnosno čiste vode bez i trunke korišćenja hemikalija. Metil-bromid je jedan od toksičnih hemijskih proizvoda, a na nesreću za sterilizaciju zemljišta pre sejanja ili sađenja useva ništa drugo se ne koristi nego metil bromid. Ili to ili naši uređaji - veli naš sagovornik.

- Ako koristite hemijske materije da uništite korov u vinogradu, kako ćete dobiti zdrav proizvod? Taj otrov je kišama ušao u biljku, grožđe, pa i vino, već je zagađeno. Suština naše tehnologije je da čista voda pod visokim temperaturama uništava korov. Šta može da bude čistije od pare? Na taj način uništen korov ne samo da više ne raste, nego i đubri zemljište.

Sterilizacija zemlje

 

Osim već primenjivanih uređaja, Toni Zajc će, zajedno sa stručnjacima sa beogradskog Mašinskog fakulteta pokušati da zaokruži i neke svoje inovacije, na kojima radi nekoliko godina.


- Moja kompanija ima još jedan proizvod koji sam ja u priličnoj meri ispitao i testirao. Reč je o uređaju koji steriliše zemlju do 300 mm dubine, ali tu testovi još nisu završeni. Zato sam i srećan što radim sa institucijom kakav je Mašinski fakultet iz Beograda, pa ćemo uz njihovu pomoć to i okončati. Naravno, tu treba još i investirati, jer je reč o budućem proizvodu čiji prototip valja napraviti i spremiti ga da izađe na polje i praktično se pokaže - objašnjava.

 

- Primetio sam da više nisam aktivan kao ranije, zato i tražim pomoć i tehničku saradnju, pa je za mene saradnja sa Mašinskim fakultetom prava stvar.


Jednom rečju, porukom Srbima "ja sam vaš i nećete me se lako rešiti" Toni Zajc svojim najnovijim poslovnim projektom u Beogradu bije svoju bitku za emigrantsko dostojanstvo i samopoštovanje:


- Nas emigrante iskorišćavaju u mnogo čemu, setimo se samo Tesle, ne poredim se sa njim, ali sam i ja iskorišćen. Zato sam uvek želeo da budem sa Srbima, da moja proizvodnja bude u Srbiji, a da moj proizvod krene na evropsko tržište baš iz Srbije, pa da onda Nemac ili Englez prevale preko jezika kako "ovo Srbija proizvodi".

Od usta do usta

 

Dok nije eksplodirao internet i komuniciranje mejlom, kupci Zajcovih uređaja saznavali su o njemu po sistemu od usta do usta, a svoj pošten odnos prema poslu izrazio je i svojom privatnom statistikom. Tokom 43 godine rada samo u dva slučaja nije uspeo da izađe u susret zahtevima kupaca, jedan je bio nezadovoljan u svakoj varijanti, dok je drugi tražio nemoguće. I njegovo iskustvo kad je reč o saradnji sa fakultetima pozitivno je, imajući u vidu praksu iz Australije.


- Naši uređaji prisutni su na svim fakultetima gde se studira hortikultura i proizvodnja zdrave hrane. Činjenica je da su studenti koji su završili te fakultete u Australiji otišli u Indiju, Madagaskar ili u Afriku, tražili od svojih poslodavaca da kupe naše uređaje - govori Zajc.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online