Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 25.09.2011.
20:45
M. Todorović - Vesti A

Srpski drumovi se zaželeli Turaka

Da li je posredi ekonomska kriza, ili nešto drugo, tek, ovog leta, za razliku od svih prethodnih godina, u Srbiji je zabeležen drastičan pad noćenja i korišćenja usluga u hotelima i motelima pored autoputa Beograd-Niš.

Najbolji primer za to je Hotel "Nais", na samo desetak kilometara od Niša i na najvećoj raskrsnici na Balkanu, gde se sa glavne srpske saobraćajnice putevi nastavljaju za jug i Makedoniju i Grčku, a prema istoku ka Bugarskoj i Turskoj.

Zoran Marković, direktor Naisa, kaže da su se vremena drastično promenila.
- Nekad je na srpskim autoputevima najviše bilo automobila turskih državljana koji su sa Zapada hitali u domovinu. Sad ih ima daleko manje, pretpostavljamo da neki koriste lou kost letove, ali smo dobili i neke informacije da je najveći broj Turaka ove godine odustao od putovanja u otadžbinu. Razlog tome je verovatno svetska ekonomska kriza i bojazan turskih gastarbajtera da ne ostanu bez posla - uveren je Marković.

Turci na predahu ispred hotela "Nais"

Hotel Nais je i ovog leta nudio povoljno usluge turskim gastarbajterima. Već više godina sarađuje sa turskim turističkim agencijama, ali pre svega sa redakcijom lista "Hurijet".

Bora Zerger, novinar "Hurijeta", koji je celo leto proveo u Nišu i Naisu, kako bi sunarodnicima bio na usluzi, kaže da su uslovi za boravak bili dobri. Ali...

Bora Zerger i Zoran Marković

- Novine za koje radim prodaju se širom Evrope. Niški hotel nudi povoljne uslove Turcima, a uz vaučer iz novina dobijaju i 30 odsto niže cene, zato se ovde najveći broj mojih zemljaka zaustavlja i odmara.

Niko se nije žalio na cene i hranu, niti na bilo šta drugo, jer u Naisu skoro svi konobari i radnici na recepciji znaju dobro turski jezik.

Mnogi su koristili besplatan parking i hladovinu u parku. Ali, bilo je i dosta primedbi mojih sunarodnika.

Žalili su se na lošije puteve u Srbiji, a posebno na divlje automehaničare na celoj dužini putovanja od ulaska do izlaska iz Srbije, koji im preskupo najplaćuju i najmanji kvar na kolima - kaže Zerger.


U hotel na autoputu pored Niša Turci rado svraćaju na odmor, ali i prenoćište, jer na meniju imaju ponudu turske kuhinje, ali i posebnu prostoriju za verske obrede. Ipak, mnogo ih je manje ove godine. Za nepuna tri meseca ostvareno je 7.650 noćenja u Naisu. Prošle godine u ovom tradicionalnom svratištu stranih turista noćilo je više od 12.000 Turaka.

Evro i klozet

 

- Bilo je u primedaba mojih sunarodnika i banalnih primera neposlovnosti srpskih hotelijera i ugostitelja. U pojedinim motelima i restoranima nisu dozvoljavali da se koriste toaleti, dok se ne promene evri u menjačnici hotela - ispričao je Bora Zerger, novinar "Hurijeta".

POVEZANE VESTI

Nedelja 25.09.2011. 21:31
Jel moguće da oni nisu čuli za Panevropski Koridor 4 od Drezdena do Bosfora u koji je EU stukla milijarde. Nema granice, nema carine, nema saobraćajne policije sa hajdučkim namerama. Samo kod Segedina umesto u Srbistan skrene levo 150 km i vozi non stop kroz EU zemlje. Uskoro će biti otvoren i novi most Kalafat - Vidin sa 6 traka i sa šinama za voz u dva pravca u sredini, ukupna cena 160 miliona evra, dužina 1.950 metara. Nešto slično kao Adski most samo dva puta duže. Ove godine su zadnji Turci prošli srpskim drumovima za godišnji odmor. Naš Koridor 10 će se uželjet Turaka, al Turaka niđe biti neće.
Nedelja 25.09.2011. 20:51
More Turci ne gazite oranja....
Nedelja 25.09.2011. 22:55
Turci su finansijski dosta ojacali tako da im se sada vise isplati da lete avionom (ponuda koliko volis, posebno zbog krize) nego da voze kolima (skuplje ih izadje). Robu koju mogu u turskoj da kupe vecinom se po slicnim cenama moze i u EU nabaviti. Tako da ce putevi ostati prazni a i "hajduci" praznih dzepova.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online