Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 20.09.2011.
13:18
Beta A

Evropska kriza uplašila Kinu

Ministarstvo trgovine Kine je danas saopštilo da strahuje da će dužnička kriza u Evropi izazvati trgovinske nesporazume i smanjiti prodaju kinske robe Evropi, najvećem izvoznom tržištu Kine.

Kina: Druga po veličini ekonomija u svetu

Saopštenje Ministarstva stiže u trenutku kada se dugovima opterećene evropske zemlje spore sa Kinom oko trgovinskih barijera, a SAD spremaju mere "trgovinske odmazde" prema toj zemlji.

"Pošto se kriza u EU pojačava mogli bi da ojačaju i trgovinski nesporazumi što bi bilo štetno za ekonomske i trgovinske odnose Kine i EU", rekao je na konferenciji za štampu predstavnik Ministarstva Šen Danjang.

On je dodao da Kina smatra da svako ko vredno radi, može da pretvori krizu u priliku. Prema Šenovim rečima, Kina je nezadovoljna jer je EU i dalje ne priznaje kao tržišnu privredu, uprkos reformama.

"Posle 30 godina reformi i otvaranja, Kina je završila transformaciju iz planske ekonomije u tržišnu, ali EU još ne daje Kini status potpuno tržišne ekonomije. Kina je zbog toga veoma razočarana", kazao je Šen na redovnoj pres konferenciji.

Američki trgovinski predstavnik Ron Kirk najavio je da će danas na konferenciji za štampu objaviti trgovinske mere protiv Kine - druge po snazi privrede u svetu.

EU i SAD već dugo se žale zbog kineskih restrikcija za strane kompanije koje uključuju ometanje pristupa kineskom tržištu i time kršenje principa slobodne trgovine, kao i zabranu ulaska stranih firmi u perspektivne sektore, poput čiste energije. Ambasador SAD u Kini Geri Lok je danas u Pekingu rekao da će takva praksa Pekinga ukočiti kineski razvoj i inovacije.

"Poslovna klima u Kini frustrira strane kompanije i vlade, uključujući moje kolege u Vašingtonu", rekao je Lok.

On je ponovio da potcenjena kineska valuta daje nefer prednost kineskom izvozu, i da falsifikovanje robe u Kini košta strane kompanije više milijardi dolara godišnje.

Utorak 20.09.2011. 13:24
Kinezi nisu hteli da im pozajme novac, pa sada Kina nevalja, odmah stižu pretnje. Samo i Kineze da naljute eto Šou programa.
Utorak 20.09.2011. 20:52
Sada su im Kinezi krivi za bankarske hohštaplere Lehman Brothers od kojih je počelo sve. Eno ih Britanci traže referendum za izlazak iz EU. Do sada je njihova privreda izgubila 28 biliona - milijardi svojih FUNTI na očuvanju stabilnosti EU zajednice. Kinezi više neće ni imati kome da prodaju robu jer je stiska krenula opasno. Još samo srpski političari slikaju EU kao slamku spasa u ovom moru problema sa uništenom privredom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online