Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 15.09.2011.
14:22
Vestionline A

Grafima prati svetske trendove štampanja

Trideset treći Međunarodni sajam grafičke i papirne industrije - „Grafima“ na Beogradskom sajmu biti održan u hali 4 od 21. do 24. septembra, veliki broj izlagača, rekao je danas na konferenciji za novinare Milisav Miša Čugurović, predsednik Organizacionog odbora Sajma i predsednik grupacije grafičara Privredne komore Srbije.

On dodaje da su izlagači velike, srednje i male štamparije, prodavci opreme i softvera, mašina za grafičku štampu i doradu, prodavci rezervnih delova i repromaterijala. Zastupljene su sve vrste grafičkih tehnologija: ofset, sito, digitalna i folija štampa. U digitalnoj štampi biće predstavljene mašine na mastilo i mašine na tonere.

Prateći svetske trendove u tehnologiji štampe, kombinovanja tehnika štampe, proizvedeni su i biće izloženi mnogi grafički proizvodi: vizit karte, knjige u broš, tvrdom i povezu u koži, katalozi, prospekti, rolapi, baneri, reprodukcije, kalendari, rokovnici, planeri.... Biće to smotra proizvoda i ideja, naglašava Čugurović.
 

Srpsko čudo iz 19. veka


Za izum štampe, tiska ili tipografije, zahvalni smo Gutenbergu. Štampu je izumeo oko 1468. godine i prvi je odštampao knjige pokretnim slovima u gradu Majncu. U Srbiji prvi put je štampano 1537. godine u manastiru Rujno kod Užica, dok su u Beogradu 1552. štampane crkvene knjige. Već 1885. godine u litografiji Markovića u Beogradu štampano je u punom koloru sa zlatotiskom i blindrukom. Ni danas ne postoji savremeniji otisak.

Razlika između Gutenbergovog vremena i danas je u brzini komunikacije. Srbija, na raskršću puteva između istoka i zapada, uvek je držala korak sa svetom u grafičkoj indrustriji. Beograd je i 1552. godine, kada je odštampana prva knjiga, bio revolucionaran. Godine 1882. štampalo se u punom koloru. Nije slučajno da je pre 33 godine u Beogradu organizovan sajam grafike, vodeći u jugoistočnoj Evropi i bivšoj Jugoslaviji. Danas kada organizujemo 33. Grafimu u Beogradu se štampa u svim tehnikama i tehnlologijama. Srpski grafičari ni po čemu ne zaostaju za svetom ni u idejama ni u tehnologiji.

Sajam Grafima je vodeći sajam grafike jugoistočne Evrope. Savremeni načini digitalne komunikacije između dizajna, grafičke pripreme i štampe obezbeđuju proizvodnju najsavremenije ambalaže i reklamnih materijala što ćemo i videti na sajmu. Pod sloganom LAKIRANO distributeri i prodavci mašina, hardvera i softvera čije mašine će na štandovima štampati, lakirati i prezentirati tehnologije, materijale i softvere, pobrinuli su se da grafičari budu u toku sa tehnologijama.

Na sajmu nova dostignuća

Organizovana su i stručna predavanja eminentnih predavača iz zemlje i inostranstva o aktuelnim temama. Tu su i vodeći distributeri papira Dunav papir i Euro papir. Privredna komora Srbije grupacija Grafičara na svom štandu i ove godine okupiće deset štamparija iz Srbije koji su dobili priliku da se za mala sredstva predstave srpskoj javnosti.

Dugogodišnji izlagač i jedna od vodećih grafičkih kuća u regionu preduzeće Čugura print obeležava dvadeset godina rada. Tim povodom izdali su, pripremili za štampu, odštampali i povezali knjigu ”Akcije ogledalo vremena - tragovi prošlosti”. Reč je o monografiji formata B4 od osamstotina strana, štampanoj u punom koloru, na ekološkoj hartiji.

Pripremili remek-delo za dve decenije rada: Štand Čugura printa

Knjiga prikazuje akcije i obveznice izdate u Srbiji, od kojih je veliki broj i odštampan u Srbiji od 1868. do danas. Pisana je iz dva ugla: ekonomije, Milko Štimac, i istorije grafike, pokojni prof. Dragutin Furunović. U njoj je predstavljeno 1500 akcija i obveznica koje su pretočeni u elektronski digitalni zapis i u Gutenbergovom stilu odštampani u jedinstvenu monografiju. Želja izdavača Čugura printa je da digitalni zapisi i knjiga ostanu pokolenjima kao jedinstven svedok istorije grafike i akcionarstva u Srbiji.

Svoj jubilej obeležavaju i Dunav papir i Everest pet godina rada, X-or deset godina i Banim reklame deset godina.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online