Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 07.09.2011.
08:37
Press A

U Srbiji najveće kamate u Evropi

Banke u Srbiji naplaćuju najveće kamate u Evropi, pokazalo je istraživanje Ekonomskog instituta iz Beograda. Tako je prosečna kamatna stopa na stambene kredite kod nas 5,82 odsto godišnje, dok je u zemljama evrozone 3,26 odsto. Prosečne kamate na investicione kredite privredi u Srbiji su 7,89 odsto, a u evrozoni 2,93 odsto.

Srbija dobra za "šišanje" mušterija
 

Vladimir Vučković, urednik magazina "Makroekonomske analize i trendovi", koji je i predstavio rezultate istraživanja, objašnjava da su osnovni razlozi za ovako visoke kamate valutni rizik i visoka stopa nenaplativih potraživanja banaka od privrede.


Ponuda za štediše

- Valutni rizik se usled slabljenja dinara preliva u kreditni rizik i nedostatak dugoročnih izvora finansiranja - navodi Vučković.


Direktor portala Kamatica Dušan Uzelac objašnjava da ne treba zaboraviti ni visinu kamate koju banke nude građanima na štedne uloge.


- Bankama u Srbiji je skupo da pozajme novac iz inostranstva zato što je rizik zemlje veći i zbog toga sa mnogo višom kamatnom stopom moraju da uvere građane da polože svoj novac kod njih na štednju. Kada banke daju nekome na štednju pet odsto, ne mogu nekom drugom da daju kredit za tri odsto, i to je najprostija računica koja postoji. Jednostavno, banke ljude dele na dve kategorije - oni koji imaju i oni koji nemaju novac. One koji imaju moraju da ubede da daju novac banci, a one druge ubeđuju da uzmu te pare - objašnjava Uzelac.


On ističe i da čitav niz negativnih činjenica poskupljuje kredite kod nas.


- Nestabilnost sistema, nepouzdanost države, neefikasnost funkcionisanja institucija čine jako lošu sveukupnu sliku. Pošto su banke različito organizovane, najbolje prolaze one koje se finansiraju iz inostranstva. Te banke, recimo, nekom Englezu ili Francuzu plate jedan odsto na štednju, a onda taj isti novac prodaju svojoj filijali u Srbiji, koja će ga iskoristiti da nekome da kredit sa kamatom od pet odsto - objašnjava Uzelac.


A šta sa inflacijom?

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić navodi da bi i naša zemlja imala niske kamate da joj je i inflacija dva odsto, kao u EU.


- Međutim, kod nas je inflacija 10 odsto, što znači da bi kamatna stopa trebalo da je pet puta veća. Zašto se ne pominje da su izdvajanja za obaveznu rezervu čak 30 odsto - odgovara Dugalić na ocene istraživača Ekonomskog instituta i dodaje da bi bolje bilo da je "pošteno navedeno da je inflacija osnovni faktor prema kojem se određuje kamatna stopa".


S druge strane, zvanični podaci pokazuju da dobit banaka u Srbiji iz godine u godinu raste, pa su tako poslovne banke u 2009. godini ostvarile dobit od 20 milijardi dinara, dok su već naredne, 2010, zaradile gotovo pet i po milijardi više, odnosno 25,4 milijarde dinara. Rast se nastavlja i ove godine, pa su tako banke u Srbiji za prvih šest meseci ostvarile dobit od 22,1 milijardu dinara.

POVEZANE VESTI

Sreda 07.09.2011. 08:47
Dinkic i Labus su unistili nase banke,ceo finansijski sistem Srbije rasturili ,i doveli strane banke koje nemaju interesa da ulazu,nego samo pokupe ogromne kamate i iznose iz Srbije.Dinkic i Labus bi u svakoj normalnoj zemlji brojali godine u zatvoru.
Sreda 07.09.2011. 09:49
ma sve naopako..najvece kamate a najmanje zarade...sta vise komentarisati...
Sreda 07.09.2011. 12:40
Ovaj narod je mnogo naivan i pohlepan. Normalno je da ljudi zele automobile i kuce ali zar se tako ulece u kredite sa takvim kamatama? Sve zidarije i novogradnje u Srbiji su deo pljacke i porobljavanja, duznicko ropstvo i posedovanje nekretnina je konacni cilj unistitelja Srbije pored rasparcane i okupirane zemlje
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online