Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 03.09.2011.
15:49
B. Grujić - Vesti A

Plaćaju zato što su radili

Grupa radnika iz Srbije koja se letos uputila na rad u Belgiju nije mogla ni da nasluti šta će ih snaći u prestonici evropske zajednice. Verovali su da je Brisel pojam demokratije i zakonitosti, da poslodavci poštuju ugovore, a doživeli su neviđena šikaniranja i ostali bez pošteno zarađene plate.

Zavarivači, električari, bravari i majstori raznih metalskih zanimanja iz Zrenjanina, Kikinde, Bora, Kladova, Niša i drugih gradova širom Srbije krajem maja obreli su se u Belgiji preko zrenjaninske agencije Lim global. Ona je vlasništvo belgijskog državljanina Erika Kelnera, a knjigovodstvene poslove u Srbiji za njega odrađuje zrenjaninska agencija Profins.

NAGRAĐENI U KOLEVCI DEMOKRATIJE: Ojađeni radnici u Zrenjaninu
 


- Ugovore smo potpisali bukvalno pet minuta uoči poletanja, na haubi automobila na aerodromu u Beogradu. Odredbe su, međutim, jasne i nismo sumnjali da ćemo biti prevareni, iako smo bili svesni da smo kao "turisti" na nekom "probnom radu" i da možemo da sanjamo pravu radnu vizu... Ali, već je zarada za prvi mesec kasnila 20 dana, s tim što nas je šef Erik zakinuo u proseku za 100 evra. Ni sami ne znamo zašto - govore Nenad Linjački iz Kikinde, Žika Drašković iz Zrenjanina, Saša Buljan iz Bora i još desetak njihovih kolega koji su se u četvrtak okupili u zrenjaninskoj agenciji da bi naplatili svoj rad u Belgiji.


Kada su krajem jula, posle isteka svih rokova, zatražili junsku platu, gazda je rekao da mogu slobodno da idu kući! Radili su, ipak, do 15. avgusta, i to isključivo na fizičkim poslovima, a ne u svojoj struci kako su se dogovorili i ugovorom obavezali. Nadali su se da će dobiti zarađenu platu i da je sve samo mali nesporazum. Onda su morali da sakupe i pozajme novac i vrate se kućama.


- Ostali smo bez para, familije su nam u teškoj egzistencijalnoj situaciji, pa ni iz Srbije nismo mogli ništa da dobijemo, bukvalno smo gladovali. Nas 15 živelo je u jednoj kući u gradiću Mulbek, kraj Briža. Nismo imali para ni da odemo do Brisela i zatražimo pomoć ambasade - kažu ozlojeđeni radnici, koji nikako ne uspevaju da stupe u kontakt sa gazdom iz Belgije.

Mukama tu nije bio kraj: od plate za jul gazda je svakom skinuo 500 evra za navodno samovoljni odlazak, odnosno kršenje ugovora, 250 evra za smeštaj i 280 evra za avionsku kartu. Ispalo je da još treba da mu doplate oko 100 evra, za mesec u kojem su imali nekoliko stotina odrađenih radnih sati.

- Ko zna šta će obračunati za 15 dana avgusta?! Ali, neće se na ovome završiti. Nastavljamo našu borbu na sudu. Naravno, izvestićemo i belgijske vlasti šta nam se dogodilo, a voleli bismo da naše iskustvo koristi drugima. Da budu obazrivi prilikom odlaska na rad u inostranstvo! - poručuju prevareni radnici.
 

Profins: Nismo krivi


U agenciji Profins tvrde da radnici koji su boravili u Belgiji nisu oštećeni po našem zakonodavstvu i da im je isplaćen dinarski deo zarade. Ostalo, kažu, moraju da reše sa gazdom iz Belgije. Radnici kažu da su ugovore sa Lim globalom, na aerodromu u Beogradu, potpisivali sa Angelinom Vuletin, iz Profinsa, ali tada još niko nije slutio ovakvu prevaru

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online