Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 23.08.2011.
14:28
S. M. Tomić - Vesti A

Pst, ne ljutite hrvatskog gazdu

Ova priča govori o tome kako je hrvatska firma Turbo limač ostala dužna srpskim radnicima. Naime, našim prodavcima duguju tri mesečne plate i otpremninu, a direktorka ih savetuje da se ne bune jer ako razbesne vlasnika ove kompanije Goranka Fižulića neće videti ni pare.

Gordana Živković

Razgovor je bio kratak i bez obećanja. Vodio se između direktorke Turbo limača Nikoline Bošnjak i bivše prodavačice Gordane Živković...

- Hoće li biti nešto od naših plata?


- Biće, nikad nikog nismo prevarili. Svi su sa zadovoljstvom radili s Magmom.


- To nekad zavisi i od trenutka.


- Jeste, zavisi.


- Hoće li u ovom trenutku leći pare?


- Ne mogu da garantujem ono što ne zavisi od mene.


Nikolina je od 29. jula vlasnik nove firme Adria mag, s kapitalom od 500 evra, koja traži nove radnike. Stara firma, čiji je vlasnik hrvatski preduzetnik Goranko Fižulić, ostala je dužna radnicima poslednje tri plate, koje nije isplatila u dogovorenom roku. Goranko, poznatiji kao kralj igračaka, vlasnik je Magme, firme kojoj je mnogo dobro išlo sa firmama ćerkama. Pre nekoliko godina, Goranko, strastveni jedriličar, plovio je Karibima, sve do prošle godine. Otad ko na Guglu ukuca pojam "Fižulić", pojavi mu se sintagma Fižulić propada.


Gordana Živković nije još propala za razliku od Fižulića. Našla je drugi posao, njen muž ga još traži, a dvoje dece će uskoro u školu. U to ime za svoju obiteljsku tvrtku Gordana je spremna da ide do predsednika Tadića iako je to za prosečnog srpskog građanina ravno ideji da stigne do Marsa.


- Nas devetoro je proglašeno tehnološkim viškom i početkom jula nam je prestao radni odnos, ali nismo primili tri poslednje plate. Pre mesec dana dvadesetak radnika je dalo otkaz u jednom danu zbog neisplaćivanja zarada. Gospodin Fižulić je u Beogradu imao pet radnji, još tri rade. Direktorka Turbo limača Nikolina Bošnjak postala je vlasnik nove firme, a za nas nikog nije briga. Polovinom jula nas dvadesetak je bilo kod nje i pitali smo je za zaostale plate. Rekla nam je: "Nemojte da se bunite, štrajkujete i organizujete forume na internetu da se gospodin Fižulić ne naljuti i ne da vam to što treba da vam da." Tretiraju nas kao robove, dešavalo se da po 10 dana radimo od jutra do večeri i mi smo rintali i ćutali, a sad kada neće da nas plate, mi nećemo da ćutimo. Tako u Srbiji postupaju s radnicima. Nabave bič i što jače udare, misle da će rob brže raditi - sleže ramenima Gordana.

Goranko Fižulić
 


Njene kolege ne žele da se zameraju i razbesne gospodina Fižulića jer neće dobiti plate koje su već zaradili, ali ih nisu zaslužili.


- Radila sam u Turbo limaču skoro četiri godine. Bilo je ljudi i koji su krali, ali su otišli sa svim platama. Mi pošteni smo kažnjeni i još nam kažu da treba da budemo dobri i manji od života - kaže Gordana.


Firma Magma je u blokadi već četiri meseca i duguje oko 30 miliona dinara. Gordanina mesečna plata bila je 25.000 dinara i ako ne stigne do predsednika države, ona neće moći da plati račune za struju, komunalije, telefon. A predsednik nam je već osedeo zbog stanja nacije. Gospodinu Fižuliću je makar ostala jedrilica.
 

Magija biznisa

Goranko Fižulić, poznati hrvatski "poduzetnik", bivši ministar gospodarstva (ekonomije), i jedriličar, privatnom biznisu se priključio kad se oženio Biserkom, pa je s tastom plovio kroz tajne balkanskog biznisa.
- Punac i ja smo proizvodili gumena brtvila, zapošljavali 16 radnika, a tržište nam je bila cijela Jugoslavija. Raspadom Jugoslavije ostali smo bez tržišta i obrt se urušio gotovo preko noći - pričao je Fižulić.
Ali, posao je naučio, pa se uskoro obreo u svetu dečje mode i igračaka. Pričao je da je firmi dao ime Magma zbog igre reči. S jedne strane, to je usijana masa u utrobi zemlje, ali je i skraćenica od sintagme "magični magazin".

 

Bogatstvo je porodica

Goranko Fižulić je tvrdio da je njegova firma porodična, jer je suvlasnik njegova žena Biserka. Imaju dvoje odrasle dece, sina i ćerku. Protivnici Fižulića optužuju ga da se trgovinom obogatio u smutnim vremenima, kad se nije plaćao ni porez, ni carina.

 

Zovite kasnije

Gospođu Nikolinu Bošnjak uzalud smo zvali telefonom u radnju Turbo limača u Nušićevoj. Nekoliko puta javila se prodavačica sa uvek istim odgovorom:
- Ja sam samo radnik, a Nikolina je otišla nešto da završi. Kad će doći, ne mogu tačno da kažem. Zovite kasnije.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online