Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Nedelja 21.08.2011.
15:25
B. Božin - Vesti A

Krah berzi pogađa sve

Zemljotres na berzama se nastavlja. Najvažniji nemački indeks akcija Dax izgubio je od početka avgusta više od 20 procenata, a tendencija se nastavlja. U poređenju sa stanjem u maju, Dax je izgubio 2.250 bodova i spustio se ispod granice od 5.400. Eksperti trenutnu situaciju na berzama ocenjuju kao "krvoproliće". Potpuna zbunjenost, bespomoćnost i rezignacija vladaju na tržištima.

- Problemi ne mogu da se reše od danas do sutra. Stoga je jasno da će berze još neko vreme biti nestabilne - smatra dr Ulrih Štefan, ekspert za strategiju ulaganja u Dojče banci.

Razlozi koji su doveli do kraha i nesigurnosti na tržištima nisu nestali, a to su pre svega dužnička kriza i strah od recesije koji vlada u celom svetu. Privredni rast je u drugom kvartalu manji od očekivanog, pa mnogi privrednici i analitičari prilagođavaju svoje prognoze novoj situaciji.

Po mišljenju ovog eksperta, kriza je generisana godinama i biće potrebno isto toliko vremena da se ona prevaziđe. On, međutim, strahuje da akcije neće moći u skorije vreme da povrate vrednost koje su doskora imale.

Bespomoćni: Berza u Frankfurtu


 

Mnogi Nemci su u nedoumici da li sunovrat na berzama pogađa samo one koji imaju akcije ili ima razloga za opštu zabrinutost.

Dnevnik "Bild" je analizirao moguće posledice kraha i došao do zaključka da će biti pogođeni svi u zemlji, bez obzira na to da li špekulišu akcijama ili ne. Situacija na berzama je otrov za nemačku privredu, koja je prevashodno orijentisana na izvoz, navodi "Bild". Manja potražnja, manje ugovora, znači i manje posla, a to automatski proizvodi i veću nezaposlenost.


Istovremeno su zbog oslabljene konjukture male šanse da će doći do rasta zarada, a kako penzije po pravilu prate zarade, teško je očekivati da će biti povećane. Zato će, na drugoj strani, doći do rasta cena: eksperti predviđaju da će za sledeće dve do tri godine inflacija iznositi oko četiri odsto u odnosu na sadašnjih 2,4 procenata. To će za posledicu imati poskupljenja komunalnih i javnih usluga zbog manjeg ubiranja poreza.


Najviše će, naravno, biti pogođeni oni koji imaju akcije ili ušteđevine, jer već trenutno se beleži pad kamata sa 4,3 na 4,07 odsto, a ovaj trend je za sada nezaustavljiv.

Američki scenario


- Evropa može da upadne u isti začarani krug kao i Amerika, ako politika ne interveniše odgovarajućim merama - smatra Ulrih Štefan.

 

- Nezaposlenost i kriza sa nekretninama su već duže vreme onemogućili da se neometano troši, što je dovelo do krize.


Evropi sledi sličan scenario ako se ne sprovede konsolidacija budžeta kao i strukturne reforme, koje znaju da budu veoma bolne, upozorio je ovaj finansijski ekspert.

POVEZANE VESTI

Nedelja 21.08.2011. 16:06
Kriza je bila naša šansa i 2008 godine, sada ćemo imati još veću šansu. Tim koji pobeđuje se ne menja.Jebeno je malo što smo uništili poljoprivredu jevtinim evrom i uvozom svega i svačega za sitne pare.. Ali nije daleko do zelene trave, samo jesen i zima i gotovo.
Nedelja 21.08.2011. 17:43
...sansa i nistaaaaaaaaa!!!
Nedelja 21.08.2011. 17:55
Hvala ti Boze sto te ima....i sto si dozvolio svakome da radi sta hoce, ali ne i dokle hoce...A Novi Svjetski Poredak sto prije propadne prije ce se moci uraditi nesto ljudskije...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online