Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 18.08.2011.
15:07
Press A

Radnici trpe šikaniranje, boje se otkaza

''Divlji" srpski kapitalizam razneo je poput tajfuna radnike, a gazde osilio da svoju tiraniju demonstriraju kršenjem najosnovnijih prava zaposlenih, a takvo ponašanje je najizraženije u privatnim firmama, posebno onim sa manjim brojem zaposlenih, pišu beogradski mediji.

Gazde se ne libe da zaposlene maltretiraju na sve raspoložive načine, a koliko je takva praksa uzela maha najbolje svedoči nekoliko stotina poruka, mejlova i poziva koji zatrpali redakciju lista ''Pres'', posle poziva da prijave slučaj sa svog radnog mesta.

Radi se u nehumanim uslovima, bez prava na pauzu, poslodavci izmišljaju kazne, ''krajcuju" plate, ne dozvoljavaju odmore i sumnjaju u sva bolovanja. Privatne firme najčešće nemaju sindikate, jer je takva inicijativa u startu sankcionisana, navodi taj beogradski medij.

Poslodavci na različite načine maltretiraju zaposlene

Poslodavci svoju strogoću najviše ''treniraju" na ženama, pa čim saznaju da su im radnice trudne aktiviraju jedan od najnovijih ''izuma" - blanko otkaz.

Zaposlenima se potura, prilikom sklapanja ugovora o radu, da potpišu i otkaze bez upisanog datuma, koje aktiviraju najviše u slučaju trudnoće, bolesti ili ako radnika jednostavno žele da otpuste. U poslednje vreme ovoj zloupotrebi pribegava sve više poslodavaca, a najčešće su to vlasnici malih firmi, trgovina, piljara, kafića... U Uniji poslodavaca Srbije, međutim, nedavno su upozorili da je blanko otkaz procvetao i u velikim sistemima, tvrdi ''Pres''.

''Presu'' se juče između ostalih javila i 46-godišnja J. J., radnica u jednoj beogradskoj trafici (ime poznato redakciji), čija priča nas je zapanjila...

- Već nekoliko godina radim u trafici. Plata je 16.000 dinara. Na posao moram da dođem sat ranije, a kada radim po podne da ostanem sat duže. Psihički pritisak je strahovit, po 10 sati provodim u tih pet kvadrata. Posebna priča je što nam je strogo zabranjeno da trafiku zatvorimo i na minut, tako da je nemoguće da odemo do toaleta, kog, uzgred rečeno, i nema u blizini. I onda, piškimo u kofu ili iza trafike i molimo boga da neko ne naiđe. Kakva je to bruka. Pitaju nas ljudi šta to smrdi oko trafike, mi ćutimo, sramota nas je - postiđeno govori J. J., a prenosi list.

Kaže da je čudo što se neka od žena još nije zarazila. Jer u trafici i jedu, a da bi oprale ruke donose po flašicu vode od kuće.

- Niko ne sme da se žali, one koje ne mogu da izdrže daju otkaz. Odmah im se nađe zamena. U trafici je pakleno, nema klime. Dva puta sam padala u nesvest prošlog leta. Gazda mi je rekao: ''Šta je, vrućina? Zar ne znaš da ko se sunca krije, bolje da ga nije. Ako ti je toplo, idi hladi se u bazenu, tamo možeš i da piškiš" - ispričala nam je kroz suze ova žena.

Četvrtak 18.08.2011. 15:24
Нажалост ово је сурова реалност у Србији. Једна од водећих банака у свом уговору о раду има клаузу где се запослена особа мора да потпише да у наредних 5 година неће остати у другом стању/рађати децу. Политичари ћуте а у предизборним кампањама су им уста пуна разним обећањима, попут повећања наталитета. Па господо, тешко је повећати наталитет када условљавате жене да не рађају а при том не казните фирме и остале институције које уцењују жене на овакав начин!
Četvrtak 18.08.2011. 15:37
I posle se pitamo zasto smo dogurali na ivicu propasti??? Pa zato nam unistavaju nasa dobra,nase sadasnje i potencijalne brendove... Zato sto je ova vlast spremna da ugasi dobrostojecu firmu,samo da bi ocistila put od konkurencije sumnjivim investitorima i monopolistima!!! Zato sto nas sistematski unistavaju dvadeset godina,malo oni malo ovi!!! Zato nam vlada bela kuga,jer kad mlada devojka konkurise za posao,prvo pitanje je da li planira porodicu i kada?!!! Pa ako je odgovor "da" automatski je nepodobna za kompaniju!!! Zato ova vlast mora da ode,da bi Srbi nastavili da postoje kao narod!!!
Četvrtak 18.08.2011. 16:00
Falio na komunizam.Hteli smo demonkratiju i kapitalizam.e pa evo nam ga sad NA!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online